Veselības nodokli varēs maksāt katrs pats – mēnesī 20 latu (525)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Veselības ministrija plāno tā saucamā veselības nodokļa apmēru noteikt 5% no esošās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, bet IIN nemaksātāji veselības nodokli varēs maksāt arī paši ik mēnesi 20 latu apmērā. Ministrija gan uzsver, ka neatkarīgi no nodokļa maksāšanas tiks nodrošināta neatliekamā palīdzība, kā arī dažu slimību ārstēšana.

Papildināts ar FM aprēķiniem

Jaunās sistēmas mērķis ir valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus sasaistīt ar nodokļu maksāšanu. VM noteikusi arī iedzīvotāju grupas, kuriem nodoklis nebūs jāmaksā.

VM pieļauj, ka jauno kārtību varētu iedarbināt nākamā gada otrajā pusē, taču skaidri tas vēl nav zināms. Koncepciju par obligāto veselības apdrošināšanu vasarā virzīs izskatīšanai valdībā. «Idejiski mēs varētu plānot jauno kārtību no nākamā gada otrā pusgada,» sacīja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

VM plāno, ka līdz ar jaunās finansēšanas sistēmas ieviešanu, papildus finansiāliem ieguvumiem, ko sniegtu veselības obligātās apdrošināšana, tiks veicināta arī iedzīvotāju motivācija maksāt nodokļus, tādējādi samazinot ēnu ekonomikas daļu.

Koncepcija paredz jaunu sistēmu

Koncepcija paredz Latvijā izveidot jaunu veselības aprūpes finansēšanas sistēmu, ieviešot speciālo veselības aprūpes budžetu, kur finansējuma avots ir personificēti, ienākumiem piesaistīti maksājumi. Paredzēts, ka «veselības nodoklis» būs 5% no spēkā esošā IIN likmes, kas patlaban ir 25%. Paredzēts arī, ka personas, kuras nemaksā «veselības nodokli» un par kurām iemaksas neveic valsts, var iekļauties valsts apmaksātajā veselības aprūpes sistēmā, individuāli katru mēnesi maksājot minimālo obligātās veselības apdrošināšanas iemaksu 20 latu.

Ministrija uzskata, ka tas būtu stabils finanšu pamats veselības aprūpei, taču tas nenozīmē atteikšanos no valsts budžeta finansējuma.

IIN maksātāju skaits - aptuveni 915 352

Tiek prognozēts, ka 2013.gadā ieņēmumi no IIN, kas tiks novirzīti veselības obligātajai apdrošināšanai sastādīs 169 miljonus latu, 2014.gadā jau 177 miljonus, 2015.gadā - 187 miljonus, bet tālākā nākotnē - 2020.gadā tie varētu būt 238 miljoni latu.

Pēc VM un Finanšu ministrijas aprēķiniem kopējais IIN maksātāju skaits varētu būt aptuveni 915 352. Papildus VM pieņem, ka, ieviešot koncepciju, ik gadu IIN maksātāju skaits varētu palielināties par 0,5% un par līdzvērtīgu skaitu samazināsies iedzīvotāju skaits, kam būtu jāmaksā veselības obligātās apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas.

Atbilstoši Nacionālā veselības dienesta Vadības informācijas sistēmas datiem 2011.gadā kopējais Latvijas iedzīvotāju skaits, kas tiek saskaņots ar Pilsonības un migrācijas dienesta datiem, bija 2 247 154, no tiem 375 223 bērni no 0 līdz 17 gadiem, 464 569 iedzīvotāji pensijas vecumā no 62 gadiem, 364 010 iedzīvotāji, kuri iekļaujas pārējās atbrīvotajām kategorijām un 1 043 352 iedzīvotāji, kas ir darbspējīgā vecumā un kam būtu jāmaksā IIN.

Neatliekamā palīdzība tiek garantēta

VM uzsver, ka neatkarīgi no nodokļa maksāšanas fakta visiem iedzīvotājiem tiks nodrošināta neatliekamā medicīniskā palīdzība un konkrētu diagnožu vai veselības stāvokļu noteikšana un ārstēšana: grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām, pacientiem ar cukura diabētu, tuberkulozi, noteiktām infekciju slimībām, psihiskām, onkoloģiskām vai hematoloģiskām slimībām. Valsts apmaksātu nepieciešamo medicīnisko palīdzību saņems visi pacienti, kas saņem hroniskās hemodialīzes, hemodiafiltrācijas un peritoneālās dialīzes procedūras, ilgstošu plaušu mākslīgo ventilāciju vai paliatīvo aprūpi.

Attaisnotie nodokļa nemaksātāji

Par attaisnotajiem nodokļa nemaksātājiem, kuri saņems valsts apmaksātu veselības aprūpi tādā pašā apmērā kā nodokļa maksātāji, tiek uzskatīti: bērni vecumā līdz 18 gadiem; pensionāri; viens no vecākiem, kas kopj bērnu vecumā līdz trim gadiem; viens no vecākiem, kuram ir vismaz trīs bērni, no kuriem vismaz viens ir pirmsskolas vecumā; personas, kuras kopj invalīdu un saņem bērna invalīda kopšanas pabalstu; I un II grupas invalīdi līdz deviņiem mēnešiem pēc statusa zaudēšanas; bezdarbnieki ne ilgāk kā gadu un sešus mēnešus pēc statusa iegūšanas; personas, kas vecākas par 18 gadiem un iegūst vispārējo vai profesionālo izglītību, kā arī pilna laika studenti līdz deviņiem mēnešiem pēc statusa zaudēšanas; personas, kas atrodas ieslodzījuma vietās līdz deviņiem mēnešiem pēc statusa zaudēšanas; politiski represētas personas; Nacionālās pretošanās kustības dalībnieki; personas, kas cietušas Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijā; orgānu donori; personas, kas veic speciālas iemaksas veselības obligātās apdrošināšanas budžetā.

Definētajās iedzīvotāju grupās ietilpstošie saņems pašlaik noteikto valsts apmaksātās veselības aprūpes pakalpojumu apmēru, maksājot Ministru kabineta noteikumos noteiktās pacientu iemaksas.

Komentāri (525)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu