Somijas muitnieki tomēr nekontrolēs uz Latvijas robežas (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Somijas muitnieki uz Latvijas robežām tomēr nestrādās. Pirms gada aktualizētā ideja mūsu muitniekiem sūtīt palīgā somu kolēģus tomēr netiks īstenota. Līdz šim notikušas tikai savstarpējās vizītes, lai izkristalizētos virzieni, kuros varētu sākt pamatīgāku pieredzes apmaiņu, trešdien vēstīja LNT ziņas.

Pie Baltijas valstu un Somijas austrumu robežas uzrodas arvien vairāk darboņu, kas mēģina ievest akcīzes preces vai pat narkotikas transportēšanai uz Rietumeiropu.

Neapmierināts ar Latvijas muitas darbu, finanšu ministrs Andris Vilks (V) pirms gada paziņoja, ka Latvijas austrumu robežā strādājošajiem vajadzīgi skolotāji, kas viņus mudinātu strādāt labāk, lai valsts kasei garām nepaietu nauda no kontrabandas ceļā ievestajām akcīzes precēm.

Par šiem skolotājiem ministrs bija izraudzījies Somijas muitniekus un gribēja, lai tie dotu ne tikai padomus, bet ar fizisku klātbūtni piedalītos darbā uz mūsu austrumu robežas. Taču gada laikā šī iecere tā arī neīstenojās, informēja LNT ziņas.

«Tas bija pietiekami sarežģīti abām pusēm, jo tomēr

Somijas pusei tā būtu pārāk liela atbildības uzņemšanās.

Tad mēs savstarpēji vienojāmies, ka Latvijai labākais veids būtu iepazīties ar Somijas pieredzi,» raidījumam atzina Vilks.

Līdz šim Latvijas pārstāvji bijuši jau astoņās vizītēs uz Somiju. Tāpat somi apmeklējuši Latvijas robežpunktus. Jau patlaban esot izkristalizējušies vairāki virzieni, kuros varētu sākt pamatīgāku abu valstu pieredzes apmaiņu.

Paši somi skaidro, ka Latvijai būtu vērtīgi iepazīties ar viņu risku sistēmas analīzi un uzlabot vietējo dienestu sadarbību, kas zināmā mērā sekmētu arī korupcijas izskaušanu.

Somijas Muitas pārvaldes ģenerāldirektors Anti Hartikainens intervijā raidījumam pauda viedokli: «Es domāju, ka

vajadzētu uzlabot sadarbību starp muitu un robežsardzi,

jo pagaidām šķiet, ka starp šīm institūcijām pastāv sāncensība, bet tās vajadzētu padarīt draudzīgākas un likt tām strādāt ciešākā sadarbībā.»

Tāpat kā pagājušajā gadā, finanšu ministrs Vilks arī tagad neizslēdza iespēju prēmēt muitas, robežsardzes un citu saistīto dienestu darbiniekus, ja viņu darbs kļūtu efektīvāks, tomēr pagaidām tās ir blāvas vīzijas.

Tūlīt pēc tikšanās ar finanšu ministru Somijas muitnieki turpināja sarunas ar Latvijas robežsardzes pārstāvjiem, lai iezīmētu galvenos kopā paveicamos darbus.

Kā vēstīja LNT ziņas, visai ticams, ka pirmās pārmaiņas muitnieku un robežsardzes darbībā Latvijā iezīmēsies jau šā gada laikā.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu