Vecāku pabalstu griesti dubultosies (95)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valdība otrdien atbalstīja maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu griestu divkāršošanu no nākamā gada 1.janvāra, tādējādi griesti tiks palielināti līdz 700 latiem līdzšinējo 350 latu vietā mēnesī, savukārt ģimenes valsts pabalsts, kas pašlaik ir astoņi lati mēnesī par katru bērnu, saglabāsies nemainīgs līdz 2015.gadam.

Varēs saņemt pabalstus lielākā apmērā

No 2013.gada 1.janvāra vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu maksimālais apmērs dienā būs 23,02 lati un 50% no summas, kas pārsniegs 23,02 latus. Labklājības ministrija lēš, ka līdz ar izmaiņām par 30% pieaugs cilvēku skaits, kas varēs saņemt pabalstus lielākā apmērā.

Vecākus apvienojošās organizācijas «Māmiņu klubs» vadītāja Sandija Salaka iepriekš atzina, ka pozitīvi vērtē valdības atbalstu māmiņu algas jeb vecāku pabalsta griestu dubultošanai, lai gan tas varētu arī neskart lielu skaitu vecāku, jo organizācijas veiktās vecāku aptaujas rāda, ka lielai daļai vecāku tomēr ir mazi ienākumi.

Varēs prasīt pabalsta pārrēķinu

Līdz ar valdības lēmumu turpmāk pabalstu griesti attieksies uz 8% vecāku pabalsta saņēmēju, 10% maternitātes pabalsta saņēmēju un 17% paternitātes pabalsta saņēmēju, kuru pabalsta apmērs ir lielāks par 700 latiem mēnesī. Pašlaik spēkā ir ierobežojumi, kas noteic, ka to maksimālais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata.

Tie vecāki, kuriem bērns piedzimis līdz šā gada beigām, bet kuri turpinās saņemt pabalstu 2013.gadā, varēs prasīt pabalsta pārrēķinu un pretendēt uz divkāršotiem pabalsta izmaksu griestiem.

Iepriekš LM ziņoja, ka šīm izmaiņām nākamgad papildus būs nepieciešami 6,5 miljoni latu.

Astoņus latus mēnesī par bērnu saglabās

Savukārt ģimenes valsts pabalsta apmēru, kas pašlaik ir astoņi lati mēnesī par katru bērnu, nemainīgu saglabās līdz 2014.gada 31.decembrim. No 2015.gada 1.janvāra plānots atjaunot ģimenes valsts pabalsta apmēra diferenciāciju atkarībā no bērnu skaita ģimenē – pabalsta lielumu par pirmo bērnu ģimenē noteiktu valdība, par otro bērnu tas būtu divreiz lielāks, bet par trešo un nākamajiem bērniem – trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē.

Galīgais lēmums par minētajiem grozījumiem likumā par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2014.gadam un Valsts sociālo pabalstu likumā būs jāpieņem Saeimai.

Pēc LM rīcībā esošiem statistikas datiem, 2012.gada maijā ģimenes valsts pabalstu saņēma 221,6 tūkstoši cilvēku un to izmaksāja par 319,2 tūkstošiem bērnu. Vecāku pabalsts 2012.gada maijā izmaksāts 9567 cilvēkiem. Maternitātes pabalstu 2012.gada maijā saņēma 2151 cilvēks, savukārt paternitātes pabalstu saņēma 634 cilvēki.

Komentāri (95)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu