Nav skaidrības, cik fotoradaru darbosies tuvākajā laikā (30)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Divdesmit fotoradari ir minimālais policijas noteiktais ātruma mērierīču skaits, kam līdz gada beigām saskaņā ar pagaidu vienošanos jāatrodas uz Latvijas ceļiem, tomēr ne Iekšlietu ministrija (IeM), ne arī uzņēmums «V-Traffic» (iepriekš - «Vitronic Baltica un partneri») nevar skaidri pateikt, vai fotoradaru skaits drīzumā varētu tikt palielināts un tos izvietos arī ārpus Rīgas reģiona.

Šonedēļ uz Latvijas ceļiem, tiesa, vairāk gan galvaspilsētā un tās tuvumā, strādā 20 pārvietojamie fotoradari, liecina Valsts policijas interneta mājaslapā ievietotā informācija.

Kā norādīja IeM preses pārstāve Gunta Skrebele, līgums neparedz termiņus radaru skaita palielināšanai. Process ir atkarīgs no «V-Traffic» iesniegtās radaru tehniskās dokumentācijas - Valsts policija (VP) noteiks katra «gatavā» radara izvietošanas vietu, publicējot to mājaslapas sadaļā «Radaru dislokācijas vietas».

Patlaban līgumā ir noteikts vien minimālais radaru skaits, kam ir jābūt uz ceļiem, un tie ir ne mazāk kā 20 fotoradari.

Tikmēr «V-Traffic» pārstāvis Sergejs Borisovs biznesa portālam «Nozare.lv» atzīmēja, ka vienošanās paredz pagaidu operēšanu dažus mēnešus ar tām iekārtām, kas ir uzņēmuma rīcībā. «Neko papildus piegādāt uzstādīt nav paredzēts,» lakoniski skaidroja Borisovs.

Viņš arī piebilda, ka darbībā esošo mērierīču skaits ir mainīgs lielums. 20 - šāds daudzums ir iekļauts šīs nedēļas grafikā. Nākamajā nedēļā skaits var būt citāds. Piemēram, daļai no mērierīcēm pēc plāna tuvākajā laikā būs jāveic kārtējā tehniskā apkope un profilakses darbi. Attiecīgi tās mērierīces nebūs darbībā, savukārt otra daļa, kurai jau tiks pabeigta profilakse, atkal tiks izmantota ikdienas operācijās, skaidroja Borisovs.

Fotoradari saskaņā ar VP un «V-Traffic» panākto pagaidu vienošanos ātruma pārkāpumus fiksēs ne ilgāk kā līdz šā gada 31.decembrim.

Uzreiz pēc vienošanās panākšanas tika ziņots, ka pēc tehniskās apkopes drīzumā «ierindā» atgriezīšoties arī pārējās mērierīces, kas tiks uzstādītas visā valsts teritorijā.

Starp VP un «V-Traffic» panāktā vienošanās paredz, ka komersantam jānodrošina fotoradaru darbība vismaz 12 stundas diennaktī atbilstoši VP norādītajām vietām, izņemot laiku, kad mērierīces objektīvu iemeslu dēļ nebūs darboties spējīgas.

Arī laikā, kamēr būs spēkā pagaidu vienošanās, komersants saņems 35% no faktiskajām iedzīvotāju soda naudās samaksātajām summām par tiem pārkāpumiem, kurus mērierīces būs fiksējušas. Nekādu citu samaksu komersants no valsts nesaņems. Pagaidu vienošanās paredz, ka par katru konstatēto «V-Traffic» pārkāpumu, kas nebūs savlaicīgi novērsts, VP varēs no komersanta prasīt līgumsodu 200 latu apmērā.

Policija būs tiesīga izbeigt pagaidu vienošanos arī pirms 31.decembra, ja komersants septiņu dienu laikā pēc VP rakstiska brīdinājuma nebūs novērsis saistību neizpildi. Tāpat VP būs tiesīga jebkurā brīdī vienpusēji izbeigt pagaidu vienošanos, desmit dienas iepriekš par to paziņojot «V-Traffic». Līgumu varēs izbeigt, arī pusēm savstarpēji vienojoties.

Kā ziņots, 28.septembrī tika izbeigts starp VP un «V-Traffic» noslēgtais pamata līgums par fotoradaru ieviešanu uz Latvijas ceļiem. Dažas dienas pirms šī līguma laušanas valdība uzdeva IeM divu mēnešu laikā izvērtēt iespēju atpirkt no Vācijas ražotāja «Vitronic GmbH» ne vairāk kā 57 radarus, kas jau ir uzstādīti uz Latvijas ceļiem.

Kamēr IeM vērtē minēto iespēju, VP divas nedēļas veica pārrunas ar «V-Traffic» par pagaidu vienošanās noslēgšanu, lai fotoradari uz valsts ceļiem atsāktu funkcionēt iespējami drīzāk un darbotos tik ilgi, līdz būs lielāka skaidrība par to nākotni. Pagājušajā nedēļā šīs pārrunas noslēdzās un pagaidu vienošanās tika panākta.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu