Aptuveni 100 studentu dodas protesta gājienā (71)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Mākslas augstskolu asociācijas rīkotajā protesta akcijā «Pastaiga 2012», kas šogad vērsta pret augstākajā izglītībā notiekošo un pret izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, gatavi doties aptuveni 100 studentu.

Brīdinājums amatpersonām

Studenti ir sagatavojuši ļoti daudz dažādu plakātu, kuros pauž savu nostāju. Uz protesta gājienu ieradušies arī citu - ne tikai mākslas - augstskolu studenti.

Latvijas Studentu apvienības (LSA) prezidents Edvards Ratnieks sacīja, ka šis gājiens būtu jāuzskata par brīdinājumu amatpersonām. Bet par to, vai LSA rīkos protesta gājienu, tiks lemts pēc sarunām ar amatpersonām.

Uz protestētāju plakātiem rakstīts: «Nav nākotnes ar Ķīli», «Valdi, neļauj amputēt kultūru», «Gribu studēt Latvijā! Ķīļa demisiju», «Es mīlu Latviju un esmu par reformām, tāpēc prasu Ķīļa demisiju», «Genocīds izglītībā ir Ķīļa vienīgā reforma». Studenti sagatavojuši arī saukļus, piemēram, «Reformām jā, Ķīlim nē», «Valdi, Solvita, Andri - rīkojieties!», «Ķīli, kāpēc man ir jābrauc prom?».

Foto: LETA

Iesniedz vēstuli MK

Studenti sākotnēji devās gājienā uz Ministru kabinetu (MK), kur iesniedz savu vēstuli par nostāju, bet tālāk gar Izglītības un zinātnes ministriju devās uz Saeimu.

Uz akciju ir ieradusies arī kontraprotesta grupiņa, kuras sastāvā ir Rīgas Juridiskās augstskolas Studentu parlamenta prezidents Armands Leimanis ar domubiedriem, kuri pieprasa Latvijas Mākslas akadēmijai (LMA) lielāku finansējumu, palielinot to par 500 miljoniem latu. Leimanis izteicās, ka

mākslinieki to ir pelnījuši visvairāk, jo skaļāk bļauj.

Tāpat viņiem ir plakāts «Valsts apmaksātu šmigu, rautu un mūziku», kuru LMA vadība aizliedza nest gājienā.

Policija Leimani aizturēja, un viņš tiks vests uz policijas iecirkni, jo studenta plakāts «Valsts apmaksātu šmigu, rautu un mūziku» neesot bijis atbilstošs akcijai.

Prasa ministra demisiju

Protestētāji nonāca pie Ministru kabineta ēkas, kur izkliedza saukļus par Ķīļa demisiju. Neviena amatpersona gan pie studentiem neiznāca, un gājiena dalībnieki devās uz Saeimu.

LMA Studentu pašpārvaldes locekle Anna Andersone sacīja, ka studenti uz akciju ieradušies, jo vēlas komunikāciju ar Ķīli un grib apspriest reformu plānu. Viņi sacīja, ka šis ir izmisums. Atbildot uz jautājumu,

kāpēc augstskolas netiekas ar Ķīli aci pret aci, viņa sacīja, ka tas nav vienkārši izdarāms

un visbiežāk ar ministru var komunicēt tikai tviterī, kas, viņasprāt, nav īstā vieta.

Āboltiņa sola risinājumu

Protestētāji nonāca pie Saeimas. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) pēc uzaicinājuma iznāca pie protestētājiem, kuri viņu sagaidīja ar ovācijām.

Foto: LETA

Āboltiņa protestētājiem apliecināja, ka reformas augstākajā izglītībā ir nepieciešamas, taču tādas, kuru starpposmā ir skaidrs, kas notiek. «Nevar būt bez «birokrātiskām reformām», kā tas tika pateikts, ka ir tikai sauklis,» sacīja Āboltiņa.

Āboltiņa apliecināja, ka mēģinās sēsties pie galda ar ministru, lai meklētu risinājumu, taču patlaban neteikšot, ka atbalsta Ķīļa demisiju. Viņa arī norādīja, ka studenti ir drosmīgi, nākot savas idejas aizstāvēt šādā veidā, taču minēja, ka šo enerģiju labāk būtu veltīt mācībām un pilnveidot sevi. Āboltiņa sacīja, ka lepojas ar mākslas un citām universitātēm.

«Domāju, ka premjers nevar nereaģēt uz šīm pēdējo dienu daudzajām aktivitātēm gan no pasniedzēju, gan no studentu puses,»

teica Āboltiņa. LSA prezidents Ratnieks viņai atkārtoti pasniedza vēstuli, kurā studenti pauž savu nostāju. Tāpat arī LMA pārstāvis Andris Teikmanis pasniedza mākslas augstskolu vēstuli, kurā prasa Ķīļa demisiju, kā arī citu augstskolu lēmumu kopijas, kurās arī tiek prasīta ministra demisija.

Pēc sarunas ar Āboltiņu protesta gājiens noslēdzās, tā dalībnieki izklīda. Gājienā piedalījās aptuveni 100 protestētāju, kuru vidū bija gan studenti, gan mācībspēki.

Komentāri (71)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu