Latvijā ražotas lodes - bieds pat pasaules teroristiem (196)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāds medību munīcijas ražotājs Ādažos atklājis, ka viņa lodes lieti noder arī policijas un militārajām specvienībām. Tās atzinīgi novērtētas jau vairākās austrumu valstīs, kur terorisma draudi nav nekas svešs.

Šajā trakajā troksnī virpas ikdienu izgriež tūkstošiem tērauda ložu, gada laikā šeit top divi miljoni dažādu patronu, kas aizceļo uz divdesmit deviņām pasaules valstīm. Bijušo fermas kūti piemērojot ražotnei ieroču meistars Aivars Dundurs munīcijas plānveidīgu ražošanu aizsāka pirms vienpadsmit gadiem. Viņš iepirka dažādas padomju laika virpas un ķērās klāt senai iecerei, ražot lodes.

Dundurs, kompānijas «DDupleks» īpašnieks, skaidro, ka šim analogu nav, tā ir pilnīgi jauna tehnoloģija. Tērauda lode, kas ietverta plastmasā. Plastmasa ir nepieciešama, lai lodes tērauds šaujot neskrāpētu ieroča stobru, taču izveidot tādu lodi nebūt nebija vienkārši. Bija jāizdomā kā viņu ielikt plastmasā, kā uzliet to, kā izvadīt no stobra, tas ir vesels komplekss.

Visu ražošanas procesu un arī lielu daļu darba mašīnu Aivars uzkonstruēja paša spēkiem. Ražošanas roboti ir noslēpums, jo tajos apslēpta firmas panākumu atslēga. Pateicoties tiem top medību lode, kas atšķirībā no ierastajām skrošu patronām sadalās tikai pēc tam, kad trāpa mērķi.

Pamatā šeit top medību patronas, taču arvien biežāk pienāk pasūtījumi no dažādu valstu iekšlietu ministrijām. Šajā vasarā ražotnē Dupleks uz konveijera lentas gūlās kārtējā unikālā lode, kas pilnīgi negaidot izrādījās noderīga noziedznieku neitralizēšanai.

Plastmasā iekausētas metāla skrotis! Lode ar nosaukumu «kaviar» sākotnēji tika radīta treniņu šaušanai pa kustīgu mērķi, bet eksperimentējot ar šo lodi – tai atklājās negaidītas īpašības. «Izrādījās, ka šīs lodes ir ar tik neparastām īpatnībām, ka līdz mērķim viņas lido nesot milzīgu enerģiju, bet trāpot viņa momentāni eksplodē,» skaidro saimnieks.

Kaviar lode ļoti labi noder vietās, kur noziedznieks atrodas ķīlnieku vai citu nevainīgu civiliedzīvotāju ielenkumā. Kaviar lodi var droši šaut noziedznieka ķermenī nebaidoties, ka tā var iziet cauri un ievainot vēl kādu bez noziedznieka.

Tāpat te tiek ražotas arī plastmasā iekausētas tērauda lodes, kas labi noder automašīnu apturēšanai. Pētījumos pierādīts, ka tām ir milzīgs caursišanas spēks, kas spēj apturēt dzinēja darbību.

Ražotnē top vēl arī gumijas lodes, kas spēj radīt sāpīgus zilumus, bet nav nāvējošas. Lodes specvienībām jau iepirka Kazahstānas iekšlietu ministrija un vēl citas austrumu valstis. Nesen militārā bruņojuma izstādē Maskavā Krievijas specdienesti veica vairākus izmēģinājuma pasūtījumus. Aivars Dundurs piebilst, ka tā turpinoties Latvijā radītās patronas ar laiku būs neaizvietojams specvienību bruņojums noziedzības apkarošanai visā pasaulē.

Komentāri (196)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu