Akcijā par seksuālu vardarbību šonedēļ zvanu diezgan maz (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz svētdienai turpināsies Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa akcija pret seksuālu vardarbību; atšķirībā no akcijas sākuma, šonedēļ cilvēki zvanījuši salīdzinoši maz, lai runātu par šo problēmu, ziņo Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI).

VBTAI Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 līdz 12.maijam turpinās informatīvo akciju «Vardarbība nav mazs noslēpums. Runā par TO!». Uz bezmaksas tālruni aicināti zvanīt bērni un jaunieši, kuri ir saskārušies ar seksuālu vardarbību.

VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Gruze aģentūrai BNS sacīja, ka akcijas pirmajā posmā no 22.līdz 28.aprīlim aktivitāte bijusi diezgan liela, taču turpinājumā šajā nedēļā saņemto zvanu ir diezgan maz.

«Par seksuālo vardarbību cilvēkiem joprojām ir grūti runāt, tā ir ļoti smaga tēma, pie kuras arī nākotnē noteikti strādāsim,» sacīja VBTAI pārstāve.

Seksuālā vardarbība mūsu sabiedrībā joprojām ir īpaša tabu tēma, viņa sacīja. «Par to bieži vairās runāt ne tikai cietušie, arī līdzcilvēki. Bailes, vainas sajūta par notikušo liek noklusēt pāridarījumu, taču lielais noslēpums gan upurim, gan viņa līdzcilvēkiem sagādā vēl lielākas ciešanas,» uzsver VBTAI pārstāve Gruze.

Akcijas organizatori vēlas uzrunāt sabiedrību un iedrošināt cilvēkus runāt gan par pašu pārdzīvoto, gan ziņot par iespējamiem seksuālās vardarbības gadījumiem.

Akcijas laikā ikvienam ir iespēja zvanīt uz bezmaksas tālruni 116111 un ziņot par seksuālās vardarbības gadījumiem, saņemt profesionālas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu, kā arī nepieciešamo informāciju. Akcijas mērķis ir palīdzēt bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem atpazīt seksuālo vardarbību, nepieļaut to, kā arī mazināt jau notikušas seksuālās vardarbības sekas. Zvanīt īpaši aicinām cietušos un viņu ģimenes locekļus, kā arī citus cilvēkus, kuriem ir informācija par iespējamiem vardarbīgiem nodarījumiem.

Labklājības ministrija (LM) atgādina, ka informatīvās akcijas pirmajā posmā no 22.līdz 28.aprīlim 60 reizes uzticības tālruņa speciālisti sniedza psiholoģiskas konsultācijas vardarbības gadījumos. No tiem 41 reizi sniegta palīdzība un atbalsts emocionālas, 10 – seksuālas un 9 – fiziskas vardarbības gadījumos.

Sešos gadījumos saņemtā informācija par vardarbību ģimenē vai skolā ir nodota tālāku darbību veikšanai bērnu tiesību aizsardzības inspektoriem, pašvaldību sociālajam dienestiem vai bāriņtiesām. Šie komplicētie iespējamās vardarbības fakti bijuši saistīti ar ilgstošu seksuālu vardarbību ģimenē, bērnu pamešanu novārtā un fizisku un emocionālu vardarbību no vecāku puses.

LM arī atgādina ka, ka uzticības tālrunis 116111 ir bezmaksas tālruņa līnija, zvanot gan no fiksētā, gan mobilā telefona. Uzticības tālruni katru darba dienu var sazvanīt no plkst.8 līdz 23. Sestdienās uzticības tālrunis atbild no 8 līdz 22, savukārt svētdienās – no plkst.10 līdz 22.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu