Grādīgos dzērienus nedrīkstēs tirgot internetā (26)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Jāaizliedz alkohola tirgošana internetā un alkohola vides reklāmas, tāpat alkoholu nedrīkstētu tirgot 50 metrus no izglītības iestāžu ieejas, par šādu likuma grozījumu virzīšanu galīgajam lasījumam Saeimā ceturtdien vienojās Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas apkarošanas komisija.

Skatīja iesniegtos priekšlikumus

Komisija ceturtdien turpināja skatīt trešajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā.

Deputāti nolēma no 2014.gada 1.jūlija aizliegt alkoholisko dzērienu vides reklāmas. Tāpat atbalstīts priekšlikums, ka alkohola tirgošana nedrīkst notikt internetā.

Deputātiem jau trešdien bija plašas diskusijas par to, vai atbalstāms aizliegums alkohola tirgošanu aizliegt iestādēs, kuru ieeja būtu tuvāk nekā 50 metri no izglītības iestāžu ieejas. Izņēmums varētu būtu tās tirdzniecības vietas, kur alkohols tiek pārdots izlejamā veidā un nodrošināta tā patērēšanu uz vietas.

Balsojuma rezultātā priekšlikums, tāpat kā iepriekšējā dienā, tika atbalstīts ar nelielu balsu pārsvaru.

Tomēr deputāti noraidīja visus iesniegtos priekšlikumus, kas noteica pārejas periodus likuma grozījumu ieviešanai dzīvē.

Komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis («Vienotība») paskaidroja, ka tādējādi likums būs jāsāk ievērot visiem komersantiem uzreiz pēc tā stāšanās spēkā. Sākotnēji tika iecerēts, ka ierobežojums stātos spēkā tikai uz jaunajiem komersantiem, bet tos, kuriem alkohola tirdzniecības licences jau izsniegtas, neskartu.

Savukārt, noraidot pārejas nosacījumus, deputāti nolēmuši, ka alkoholu promnešanai no likuma spēkā stāšanās dienas nedrīkstēs tirgot neviens komersants, kura ieeja atradīsies tuvāk par 50 metriem no izglītības iestādes ieejas. Nebūs svarīgi, vai izglītības iestāde ir bērnudārzs, augstskola vai nevalstisko organizāciju atvērta neformālās izglītības ieguves vieta. Tāpat nebūs svarīgi, ka komersantam licence alkohola tirgošanai jau ir izsniegta, - tā tiek anulēta ar likuma spēkā stāšanos.

Diskutē par vecuma ierobežojumiem

Deputāti diskutēja arī par priekšlikumiem, kas paredzēja paaugstināt vecumu, no kura jaunietis drīkst iegādāties alkoholu, - līdz 19 vai līdz 20 gadiem.

Kārlis Seržants (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS), kurš rosināja grādīgos dzērienus ļaut iegādāties vien no 19 gadu vecuma, izrēķinājis, ka šādā veidā no alkohola iegādes tiktu atturēti 25 tūkstoši jauniešu.

Ne darba grupa, ne komisija šo priekšlikumu neatbalstīja, jo pārdošanas aizliegums nenozīmē arī lietošanas aizliegumu – ja grozām likumu šādā veidā, jāgroza arī citi likumi, jo nevar pateikt «tev ir tiesības dzert, bet tev nav tiesību pirkt» – jādomā, kā cilvēks realizēs savas tiesības, sacīja Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens («Vienotība»).

Ivans Klementjevs («Saskaņas centrs») norādīja, ka labāk jādomā, ar ko nodarbināt astoņpadsmitgadīgos jauniešus, lai viņi nedzer, nevis dzeršanu ierobežot ar likumiem. Arī deputāts Jānis Klaužs (ZZS) sacīja, ka jaunatne dzer «aiz nav ko darīt».

Savukārt Aleksejs Loskutovs («Vienotība») norādīja, ka

vispirms jānodrošina, lai nepilngadīgie nedzer, respektīvi, jāpanāk, ka tiek ievēroti vismaz esošie likumi, un tikai pēc tam jādomā par vecuma cenza paaugstināšanu.

Deputāti jau trešdien galīgajam lasījumam atbalstīja priekšlikumu alkoholu tirgot tikai atsevišķi nodalītās tirdzniecības zālēs ar videonovērošanu. Izņēmums ir alkoholiskie dzērieni, kuru absolūtais spirta daudzums nepārsniedz 5,8 tilpumprocentus, – tos drīkstēs tirgot visā tirdzniecības vietā.

Deputāta Imanta Parādnieka (Nacionālā apvienība) rosināto priekšlikumu aizliegt alkohola tirdzniecību degvielas uzpildes stacijās komisija noraidīja. Parādnieks gan teica, ka, ņemot vērā plašās debates, viņš savu priekšlikumu atsauks brīdī, kad par likumprojektu trešajā lasījumā lems plenārsēdē.

Atbalstīts arī, ka alkoholu nedrīkst tirgot valsts un pašvaldību iestāžu telpās, izņemot kultūras un sporta iestāžu telpas un teritoriju, piemēram, teātros, koncertzālēs un sporta zālēs alkoholu tirgot drīkstēs.

Tāpat, ja kultūras vai sporta iestādes telpās atrodas arī mācību iestāde, alkoholu tirgot drīkstēs, bet tikai tad, ja sporta un kultūras iestāžu apmeklētāju plūsmu būs iespējams nošķirt no alkohola tirdzniecības vietas. Šāds piemērojums būs izmantojams, piemēram, Cēsīs, kur vienās telpās ir koncertzāle un mūzikas skola.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu