Deg Valsts prezidenta pils; liesmas ir lokalizētas (826)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairākas stundas pēc augstākās bīstamības pakāpes ugunsgrēka izcelšanās 20.jūnija vēlā vakarā Rīgas pils vēl vietām dega ar milzīgu, atklātu liesmu. Sākotnēji liesmas bija redzamas pat no Rīgas nomalēm. Ugunsdzēsējiem bija problēmas ar ūdeni, arī helikopters glābšanā netika iesaistīts, jo «bija pārāk tumšs». Liesmu dzēšanā piedalās vairāk nekā 70 ugunsdzēsēju; viens ir cietis. Dūmu ieskauts, Rīgas pils tornī turpina plīvot valsts karogs. TVNET noskaidroja, ka Mākslas muzeja vērtības cietušas nav, tomēr Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumi ir cietuši. Ugunsgrēku drīzumā cer lokalizēt.

Papildināts ar jaunākajām ziņām

03:44 Ugunsgrēkā Rīgas pilī visvairāk cietuši Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumi, ziņas, kas uzzinātas no minētā muzeja darbiniekiem, pastāstīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.


03:24 VUGD: Degšana vairs nav tik intensīva un notiek atsevišķās vietās.

03:15 Ugunsgrēkā vismazāk cietuši Rīgas pilī esošie Mākslas muzeja un Rakstniecības muzeja eksponāti, kurus turpina nosegt ar plēvēm; vissmagāk cietuši tieši Nacionālā vēstures muzeja krājumi, piemēram, ekspozīcija «100 Latvijas nacionālās relikvijas».

03:07 Jau pēc vieniem naktī pilī bija ielaisti visu muzeju pārstāvji kopā ar ugunsdzēsējiem - tad jau secināts, ka krājumi patiešām nav skarti.

03:04

03:03 Cer uguni likvidēt tuvākajās stundās. Turpinās muzeja eksponātu glābšana no ūdens. No rīta tiks sasaukta Kultūras ministrijas krīzes padomes sēde, ko darīt ar eksponātiem un kādā stāvoklī tie ir.

02:54

02:38 Kā TVNET noskaidroja, degšana/gruzdēšana var turpināties rīt, parīt. Problēma bijusi ne tikai ar nepietiekamo ūdeni, ugunsgrēka vietā bija tumšs, nebija apgaismojuma, ugunsdzēsēji sabļaustījās savā starpā, ka neko nevar redzēt, - īpaši prožektori nebija sagādāti.

02:22 Liesmu izplatīšanās pilī vairs nav tik intensīva kā pirms brīža. VUGD darbinieki ir sākuši izdegušo konstrukciju jaukšanu un atsevišķu degšanas perēkļu likvidēšanu.

02:19 Arī tad, ja ugunsgrēku drīzumā izdosies lokalizēt jeb ierobežot, tā likvidācija, visticamāk, turpināsies vēl vairākas stundas.

02:18 Kultūras ministre Žanete Jaunzeme-Grende secinājusi, ka ugunsnelaimē vislielākās bažas ir par muzeja krājumiem, kas palikuši neizvesti no pils telpām, lai gan pagaidām nav informācijas par krājumiem, kas atradušies tuvāk liesmu skartajām telpām.

02: 16

Dzēšanas laikā ir cietis viens ugunsdzēsējs,

kurš saindējies ar degšanas produktiem.

02:13 Ugunsdzēsēji kopā ar Rīgas pils muzeja darbiniekiem patlaban apskata muzeja telpas un, kur nepieciešams, eksponāti tiek nosegti ar plēvēm, lai pasargātu tos no ūdens.

02:09 Degšana ar atklātu liesmu Rīgas pilī novērojama vairs tikai dažviet un tā nav nekontrolējama, līdz ar to

pastāv cerība, ka ugunsgrēku drīzumā izdosies lokalizēt.
Caura šļūtene
Caura šļūtene Foto: Twitter, Ivo Leitāns

01:56 Degošās Rīgas pils dzēšanu šonakt nopietni apgrūtina vairākas ar ūdensapgādi saistītas likstas.

01:53 Notikuma vietā bija ieradušies satraukti Rīgas pils muzeja darbinieki un viens no tiem apstiprināja, ka degošajā pilī vēl ir palikuši neizvesti trīs vērtīgi muzeja krājumi.

01:51 Par izcēlušos ugunsgrēku Rīgas pilī jau ierosināts kriminālprocess. Lai gan liesmas pilī vēl nav apdzēstas, ir noskaidrojies, ka tajā vēl palikuši trīs vērtīgi muzeja krājumi.

01:50 Būvnieki darba telpas pamet jau septiņos vakarā un ar atklātu uguni nestrādā, sacīja «Skonto būves» valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis. Viņam aculiecinieki stāstījuši, ka sācis degt muzeja zonā un tad vējš uguni atnesis jau uz Priekšpili.

Una Silkane
Una Silkane Foto: TVNET lasītājs

01:48 No pils cenšas glābt muzeja krājumus, kas vien ir glābjams. Kā TVNET norādīja VUGD pārstāvji, mākslas vērtības ugunī nav cietušas, tās tagad uzrauga īpaši. Ieradusies kultūras ministre, iesaistītie būvnieki, iekšlietu ministrijas pārstāvji. Nav zināms, vai bija signalizācija pret uguni.

01:46 Aculiecinieki ziņo, ka ugunsdzēsēji Pils dārzā kaut ko sākuši zāģēt.

01:44 Iesaistītas 18 tehnikas vienības, dzēšanā strādā teju 80 cilvēku. Ir ierosināts kriminālprocess. Satiksme Krastmalā slēgta, uz Vanšu tikla viss kā ierasts - kustība abos virzienos.

01:38 Ir atbraucis velkonis. Izmantota visa situācijai atbilstošā tehnika. Iekšlietu ministrijā skaidro, ka drošības dēļ nav iespējams izmantot helikopteru, jo ir nakts un pilsēta, un šādu tehniku izmanto tur, kur nav cilvēku, piemēram meža ugunsgrēkos, tā vēstī Latvijas radio.

Una Silkane
Una Silkane Foto: TVNET lasītājs

01:21 Aktīvi tiek liets jums no abām esošajām šļūtenēm. Izdedzis jumts, aptuveni 1/3 daļa no fasādes puses. Var redzēt, ka iekšpusē vēl plosās liesmas. Vecrīgas ūdens ir par maz, ūdens tiek ņemts no Daugavas.

01:05 Aculieciniekiem viedokļi dažādi - ka ugunsdzēsēji strādā par lēnu un nesagatavoti, ka nespējuši noregulēt šļūtenēs spiedienu. Ziņkārīgo joprojām daudz. Saka, ka, izlasot ziņu sociālos tīklos, ar riteņiem braukuši skatīties. Iedzīvotājus aicina netraucēt glābēju darbu.

01:01 Latvijas Radio ziņo, ka joprojām izmisīgi tiek dzēstas liesmas. Liesmas plosās gandrīz trīs stundas. No malas vērojot, skaidrs, ka liesmas tik drīz neizdosies ierobežot. Amatpersonas un glābēji vēl nekomentē, lai netraucētu darbu.

Foto: Alfrēds Dūmiņš

00:59 Tāpat bija plānots dzēšanā iesaistīt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) helikopteru, taču notikuma vietā esošā Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane žurnālistiem stāstīja, ka helikopters dzēšanā netiks iesaistīts,

jo helikoptera darbam jau esot par tumšu un traucē citi blakus apstākļi.

00:55 Neraugoties uz to, ka Rīgas pilij jau daļēji nodedzis jumts, Svētā Gara tornī, dūmu un dzirksteļu ieskauts, turpina plīvot Latvijas valsts karogs.

Foto: TVNET lasītāja foto

00:49 Rīgas pils korpusam, kas atrodas Vanšu tilta pusē, jumts joprojām deg ar atklātu liesmu, kas ir pāris metrus augsta. Dažviet jumts jau pilnībā nodedzis un sabrukušas arī tā nesošās konstrukcijas.

00:45 Uguns atblāzma redzama arī ēkas augšējā stāva logos, kas varētu liecināt par liesmu izplatīšanos iekšpusē.

00:42 TVNET novēroja, ka liesmas lielas joprojām, degusi liela platība. Ugunsdzēsēji strādā. Degs ilgi.

00:40 Savā Twitter kontā Arnis Krauze raksta, ka Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Pētersone atklāj, ka

Rīgā ir tikai divi pacēlāji, ar ko dzēst.

Jau deg lielākā pils daļa. Liesmas virs Baltās zāles, griesti iebrukuši. Skonto būves pārstāvji teikuši, ka šodien metināšana nenotika.

00:36

00:34 Aculiecinieki ziņo, ka Krastmala bloķēta.

Ir dzirdēts, ka iebrūk jumts.

Sadedzis tikko restaurēt sāktais zāļu interjers, muzeja relikvijas. Ir daudz skatītāju, lai gan nakts stunda ir vēla. Ar ugunsdzēsējiem pagaidām nav iespējams runāt, jo visi cenšas glābt pili.

00:30 Kā ziņo Latvijas Radio, pils joprojām deg atklātām liesmām. Helikopteru nav, cenšas glābt Svētā gara torni, kuram pietuvojušās liesmas.

Lielākās liesmas ir ēkas korpusā pie pils dārza,

kam mašīnas netiek klāt.

Foto: TVNET lasītāja foto

Šembele informēja, ka izsludināts otrās pakāpes paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, kas ir augstākais līmenis. Tādēļ notikuma vietā strādā 12 – 13 ugunsdzēsēju brigādes.

Mobilizēti visi pieejamie VUGD resursi reģionā, kā arī NBS helikopters un brīvostas velkonis. «Rīgā praktiski mašīnas vairs nav palikušas,» viņa atzina. Glābēji ierodas arī no tuvējās Jūrmalas.

00:29

23:46 Helikopters grozā vedīs ūdeni un dzēsīs liesmas no gaisa. Savukārt brīvostas velkonis atbrīvos Daugavas krastmalu no atpūtas kuģīša, kas traucē ūdens ņemšanu.

Foto: TVNET lasītāja foto

Pagaidām

nav informācijas, ka negadījumā būtu cietuši cilvēki.

23:13 «Twitter» vietnē redzamas aculiecinieku uzņemtās fotogrāfijas notikuma vietā, redzamas atklātas liesmas un melni dūmi. Pils tuvumā arī pulcējas cilvēki, kas noskatās postažā.

Esot acīm redzams, ka liesmas iet plašumā.

«Izskatās drausmīgi,» vērtē aculieciniece. «VUGD cīnās, bet jumtā izdeguši caurumi, jumta logos redzu liesmas,» vēsta kāds cits aculiecinieks.

Foto: TVNET lasītāja foto

Rīgas domes Satiksmes departaments informē, ka

ir slēgta satiksme pilij piegulošajās ielās.

Rīgas pilī pašlaik notiek remontdarbi, prezidenta rezidence rekonstrukcijas dēļ pārcelta uz Melngalvju namu.

22: 54 VUGD pārstāve Viktorija Šembele stāstīja, ka, ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatēja, ka aizdedzies pils jumts un bēniņi. Uguns bija izplatījusies 50 līdz 100 kvadrātmetru platībā. Izsaukums uz prezidenta pili saņemts pulksten 22.21.

Kā TVNET raksta tā lasītāja, degt sācis jau krietni agrāk: «Šovakar, 20.06., 20:20 pie rekonstrukcijā esošās prezidenta pils piebrauca trīs ugunsdzēsēju automašīnas, jo no pils jumta pār pilsētu pacēlās gaiši, mutuļojoši dūmi. Liesmas nebija redzamas, bet visu Krasta ielu un Vanšu tilta sākumu sedza bieza dūmu sega.»

Foto: Aculiecinieka foto

22:46 Iespaidīgās liesmas pārņēmušas krietnu daļu jumta, ir arī daudz dūmu. Degošā pils izraisījusi nedalītu skatītāju uzmanību, daudzviet apturēta satiksme un autovadītāji, izkāpuši no spēkratiem, fotografē un filmē notiekošo. Netālu no pils sapulcējušies vairāki simti skatītāju. «Twitter» vietnē redzamas aculiecinieku uzņemtās fotogrāfijas notikuma vietā, redzamas liesmas un melni dūmi.

Foto: Aculiecinieka foto

Kā ziņots, Rīgas pilī tiek veikti remontdarbi.

Saskaņā ar noslēgto līgumu ar «Valsts nekustamajiem īpašumiem» (VNĪ) rekonstrukciju un restaurāciju Rīgas pils pirmās kārtas atjaunošanas darbus veic pilnsabiedrība «SBRE», kas ir būvniecības kompāniju «Re&Re» un «Skonto būve» apvienība.

Tehniskā projekta autors ir pilnsabiedrība «Pils Projekts», bet galvenais arhitekts - Artūrs Lapiņš. Būvuzraudzību veic SIA «Būvalts».

Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas 1. kārta pašlaik ir viens no lielākajiem investīciju projektiem, kuru pasūtītājs, organizētājs un finanšu resursu piesaistītājs ir VNĪ.

Rekonstrukcija un restaurācija tika sākta 2012.gada oktobrī, un tos plānots pabeigt divarpus gadu laikā.

Kopējās darbu izmaksas ir aptuveni 21,78 miljoni latu. Rīgas pils Priekšpils daļas telpu kopējā platība - 9338,56 kvadrātmetri. Pēc rekonstrukcijas un restaurācijas pabeigšanas tā pilnībā tiks nodota Valsts prezidenta kancelejas vajadzībām.

Komentāri (826)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu