IeM slepeni pirks rācijas par Ls 11 miljoniem (287)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau nākamgad visām drošības iestādēm, policijai, armijai, ātrajai medicīniskai palīdzībai būs jauni un moderni sakari, arī rācijas, tā iecerējusi Iekšlietu ministrija, kas steidzamības kārtā nolēmusi veikt radiosakaru modernizāciju. Kopējās projekta izmaksas ir 11 miljoni latu un tas ir viens no lielākajiem pēdējo gadu ministrijas pirkumiem.

Tomēr ministrija nolēmusi nevis sludināt konkursu un publiski izvērtēt piedāvājumus, bet, iepirkumam uzliekot ierobežotas pieejamības statusu, sākusi sarunas ar amerikāņu kompāniju Motorola. Konkurenti uzskata, ka iekšlietu ministrijas vadībā kāds lobē Motorolas intereses.

Deviņdesmito gadu sākumā Latvija vēl bija jauna valsts ar nepieredzējušu valsts pārvaldi, kura konkursus lielākiem iepirkumiem bieži vien nerīkoja. 1994. gada februārī bija beigušās Lillehammeres olipmiskās spēles un Latvija no norvēģiem pārņēma toreiz lielajā sporta forumā izmantoto rāciju sistēmu. Tā bija Motorola Smart Zone ar dažādām radio stacijām un rācijām. Visi sakari darbojās amerikāņu – APCO 25 radiosakaru sistēmā. Nu jau 20 gadus ceļu policija, drošības iestādes, visi ātrās reaģēšanas dienesti strādā ar Motorolu.

Gadu laikā sakari esot novecojuši, jebkurš radio amatieris varot uztvert policijas vai ātrās palīdzības sarunas, tādēļ iekšlietu ministrija nolēmusi steidzamības kārtā sistēmu modernizēt.

Ilze Pētersone, iekšlietu ministrijas valsts sekretāre: «Tas ir kā vecu telefonu, kas griežas ar pirksta ciparnīcu nomainīt pret mobilo telefonu, pret digitālo telefonu. Tas pats ir ar rācijām.»

Sakaru modernizācija uzdota iekšlietu ministrijas informācijas centram. Par 11 milijoniem tikšot iepirkti serveri, intrefeisi, programmatūras licences, 6082 jaunas rācijas. Informācijas centra eksperti veikuši savu analīzi un secinājuši, ka Latvijai jāturpina strādāt APCO 25 – amerikāņu sistēmā, izmantojot Motorollu.

Artis Jurkevics, IEM infomācijas centra eksperts: «Sakaru tirgū būtībā ir divi lieli spēlētāji. Viens ir Tetra, otrs Apco. Katra strādā savā standartā. Apco 25 lielākais spēlētājs ir Motorola. Nav lietderīgi organizēt konkursu pie ierobežota tirgus spēlētāju skaita.»

Jaunzēlandes kompānijas TAIT pārstāvis Parīzē šādam apgalvojumam nepiekrīt. Viņš uzsver, ka viņu veiktie testi parādījuši, ka TAIT rācijas un radio stacijas arī var strādāt Motorolas tīklā, kas nozīmē, ka līdz šim ieguldītais operatīvo dienestu sakaru sistēmā nepazustu. Motorolas konkurentu pārstāvis uzsver, ka viņu piedāvājums sakaru modernizācijā ir par trešdaļu lētāks nekā Motorolai.

Tomēr nekāda konkursa nebūs. Iekšlietu ministrijas informācijas centrs ir saņēmis Iepirkumu uzraudzības biroja atļauju piemērot sarunu procedūru, nesludinot konkursu. Turklāt sakaru iepirkumam iekšlietu ministrija uzlikusi ierobežotas pieejamības statusu, līdz ar to ierobežojot informācijas pieeju iespējamiem Motorolas konkurentiem.

Ministrijas informācijas centrs uzsver, ka lēmums par to, ka konceptuāli Latvijas operatīvie dienesti paliek amerikāņu APCO 25 sistēmā atbalstīts valdības sēdes slēgtajā daļā pērn martā. «Nekā Personīga» rīcībā nonācis Satiksmes ministrijas atzinums no valdības sēdēs, kurā teikts: «Vēršam uzmanību, ka šī (Apco 25) sistēma sadārdzina projekta ieviešanas un uzturēšanas izmaksas, jo ir tikai viens piegādātājs Motorola, bet Eiropas Savienības noteiktajā Tetra sistēmā ir vismaz 4 piegādātāji.»

Artis Jurkevics, IEM infomācijas centra eksperts: «Šis apgalvojums nav gluži patiess, jo aprēķini pie ziņojuma parāda ko citu. Tetris ieviešana ir par 5 miljoniem dārgāka. Jāņem vēra, ka ja mēs izvelētos Tetri mums jābūvē sistēma no 0 punkta.»

Arī kompānijas «Cassidian» pārstāvis Latvijā ir izbrīnīts. Bez nopietnas ekspertu diskusijas tiek atzīts, ka operatīvo dienestu sakari jāmodernizē APCO 25 sistēmā, izveloties Motorolu. Latvijā Tetris sakaru sistēma veiksmīgi tikusi pārbaudīta NATO samita laikā 2006. Pilnīgi visas Eiropas Savienības valstis, izņemot Latviju izvēlējušās sakaru sistēmu – Tetris.

Rolands Bārenis, Somijas sakaru kompanijas Cassidian pārstāvis Latvijā: «Iekšlietu ministrijai ieteikums būtu pāriet uz Tetri. Tetrī ir lielāka konkurence. Tas dotu labumu, nebūtu monopols. Un arī finansiāli tas ir lētāk nekā APCO 25.»

«Mēs atkal būsim kaut kur pirmie un kaut kur pēdējie» - saka bijušais katastrofu un medicīnas centra vadītājs Mārtiņš Šics. Viņš atceras bēdīgo pieredzi kādās Eiropas mediķu mācībās, kur mūsu pārstāvji bijuši spiesti lūgt citu valstu rācijas, jo mūsējās Motorolas nebija savietojamas.

Mārtiņš Šics, bijušais Katastrofu un medicīnas centra vadītājs: «Es pieļauju, ka aiz tā stāv kāds bizness. Strīdi par to, kura ministrija kontrolēs šo pirkumu bija jau Šlesera laikā. Kurš būs tas, kurš šo sistēmu ieviesīs. Kuras partijas dabūs.»

To, ka sakaru modernizācija esot nepieciešama – nav apšaubāms, saka saeimas deputāts Kārlis Seržants. Taču operatīvo dienestu sakaru sistēmas izvēle būtu rūpīgi jāizvērtē publiski, nevis kaut kur zem galda. Tādēļ pirms iekšlietu ministrija uzsāks 1 miljonu lielo iepirkumu viņš rosinās jautājumu par sakaru sistēmu skatīt saeimas aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā.

Kārlis Seržants, Saeimas deputāts (ZZS): «Man tas izskatās pēc otra radaru pasākuma. Izpildītāji ir tie paši. Uzkrītoši mēģinām ieviest to no kā pārējā Eiropa ir atteikusies»

Iekšlietu ministrija uzsver, ka nav laika kavēties. Sakaru sistēma jāiegādājas pirms eiro ieviešanas un pirms Latvijas kā Eiropas Savienības prezidentūras. Jo par godu abiem notikumiem būs daudz pasākumu, arī ar augstu ārvalstu viesu ierašanos un labi sakari būs vairāk nekā nepieciešami.

Finansējums rāciju iegādei paredzēts no Eiropas Savienības naudas caur Vides un reģionālās attīstības ministriju.

VARAM uzzinot par to, ka par rāciju iegādi nav bijis konkurss plāno izveidot darba grupu lai izvērtētu vai Motorolas piedāvājums valstij ir visizdevīgākais.
Komentāri (287)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu