Noskaties Aplēsta summa, ko iedzīvotāju varētu saņemt vēja parku tuvumā (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Iedzīvotāju un vēja parku attīstītāju savstarpējās cīņas turpinās jau ilgi, tikmēr citās valstīs jau ilgstoši darbojas sistēma, kas paredz izmaksāt kompensācijas pašvaldībām un tiem iedzīvotājiem, kuru īpašumi ir blakus vēja turbīnām. Tagad beidzot šādi sāks rīkoties arī pie mums, tā cerot mazināt iedzīvotāju un pašvaldību pretestību, sestdienas vakarā vēsta LTV “Panorāma”.

Lai nodrošinātu, ka no vēja enerģijas ražošanas tiešus ieguvumus gūtu visi – gan parku attīstītāji, gan iedzīvotāji, kas dzīvo staciju tuvumā –, plānots noteikt kompensācijas, kas vēja turbīnu uzstādītājiem ik gadu jāmaksā. Puse no summas vietējiem iedzīvotājiem, puse – pašvaldībai.

Kompromiss, pie kā puses nonāca: pašvaldības par katru uz to zemes uzstādīto megavatu varētu saņemt 2500 eiro gadā.

Summa fiksēta un nav atkarīga no tā, cik elektrības vēja parks saražo. Interesi par šādu kompensāciju ieviešanu pie sevis izteikušas ap 13 pašvaldībām. Un šādi maksājumi varētu tikt ieviesti tieši pie tām, nevis valstiskā līmenī, skaidro Latvijas Pašvaldību savienībā.

Eiropas vēja enerģijas asociācijas "WindEurope" vadītājs Džailss Diksons norāda, ka Latvija ir bijusi lēnāka nekā citas valstis, ieviešot principu, kas ļauj pašvaldībām iekasēt naudu vietējām kopienām, lai arī tās gūst labumu no vēja parkiem. "Lielākā daļa Eiropas Savienības valstu to izdarīja jau sākumā, un vietējie iedzīvotāji labumu gūst jau ilgu laiku," viņš piebilst.

Vairāk skaties LTV “Panorāmas” sižetā

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu