Apdomājies, pirms liec sava bērna bildes internetā! (64)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Gracie and Viv

Lai gan bērna fotogrāfiju izvietošana sociālajos portālos tiešus draudus viņam nerada, bērnu tiesību aizsardzības speciālisti mudina vecākus aizdomāties, vai patiešām ir nepieciešams apzināti iepazīstināt visus ar sava bērna dzīves gaitām.

Labklājības ministrijas (LM) sadarbībā ar sociālo tīklu «Draugiem.lv» veiktajā 1000 pieaugušo un bērnu aptaujā noskaidrots, ka ceturtajai daļai bērnu ir iebildumi pret viņu fotoattēlu izvietošanu internetā, informēja LM pārstāve Viktorija Buraka.

Aptauja rāda, ka 87% bērnu un jauniešu ir paši ievietojuši savus attēlus sociālajos portālos, savukārt 57% norādījuši, ka tā rīkojušies viņu vecāki. Aptuveni 76% ar vecāku publiskotajiem fotoattēliem bijuši apmierināti, tomēr katrs ceturtais bērns atzinies, ka viņam tas nav paticis. Turklāt 20% respondentu norādījuši, ka

gribētu, lai vecāki šos fotoattēlus izņem.

No vecākiem 73% apstiprinājuši, ka ir ievietojuši sociālajos portālos savu bērnu fotogrāfijas, un vairāk nekā 90% no viņiem apgalvo, ka šo rīcību ir apdomājuši. Gadījumā, ja bērns iebilstu pret savu attēlu izvietošanu publiskai apskatei, ap 80% respondentu būtu gatavi tos izņemt, bet 13% sieviešu un 18% vīriešu to nedarītu.

Komentējot aptauju, liela daļa vecāku norāda, ka ir ļoti rūpīgi

jāapdomā, kādi attēli tiek izvietoti internetā,

daudzi arī uzsver, ka bērnu fotoattēlus izvieto tikai pieejamus draugu un radinieku apskatei. Tomēr daži respondenti nekādus riskus tajā nesaskata un salīdzina internetu ar ielu, uz kuras arī bērnus apskata daudzi svešinieki.

«Aptaujā iegūtie dati liecina, ka pietiekami būtiskai bērnu un jauniešu daļai viņu privātumu skarošu attēlu izvietošana publiskai apskatei tomēr nav pieņemama, tajā pašā laikā būtiska daļa pieaugušo tajā problēmu nesaskata. Protams, šī tendence it kā nerada tiešus draudus bērnam, taču tā liek nopietni aizdomāties, vai patiešām ir tik nepieciešams apzināti iepazīstināt visu pasauli ar sava bērna dzīves gaitām. Iespējams, tas ir lēmums, kas jāpieņem pašam bērnam,» uzsver Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa.

Arī «NetSafe Latvia» drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska aicina vecākus izvērtēt, vai tiešām vajadzētu publicēt bērna bildes. «Tas, ka mēs ievietojam savu bērnu fotogrāfijas internetā ar domu, ka tikai draugi tās redzēs, ir maldīgs priekšstats - ļoti bieži tās redz arī pilnīgi sveši cilvēki. Un diemžēl mūsu sabiedrībā ir arī cilvēki, kuri

pārkopē jūsu pašu ievietotās kailu vai puskailu bērnu fotogrāfijas

uz sava datora. Tāpēc aicinām rūpīgi padomāt - ja jūs negribētu, ka fotogrāfijas tiek izlīmētas pie afišu stabiem, nelieciet tās arī internetā!» viņa mudina.

LM pārstāvji informē, ka 1.jūnijā daudzviet pasaulē tiks atzīmēta Starptautiskā bērnu tiesību aizsardzības diena. Tās priekšvakarā, 30.maijā, no plkst.10 līdz 12, visās VBTAI filiālēs notiks Atvērto durvju dienas, kuru laikā ikvienam interesentam būs iespēja saņemt konsultācijas par jautājumiem saistībā ar bērnu drošību, pamatvajadzību un interešu nodrošināšanu, kā arī par savstarpējo attiecību jautājumiem.

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu