Sākusies intensīva gripas izplatība; reģistrēts viens nāves gadījums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Aizvadītajā nedēļā Latvijā reģistrēti vairāki desmiti klīniski apstiprinātas gripas gadījumu, kā arī saņemts paziņojums par vienu nāves gadījumu slimniekam ar laboratoriski apstiprinātu gripu, informēja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Visvairāk ar gripu patlaban slimo bērni vecumā līdz 14 gadiem; intensīvākā vīrusa izplatība Rēzeknē

Visvairāk ar gripu patlaban slimo bērni vecumā līdz 14 gadiem, savukārt intensīvākā vīrusa izplatība iepriekšējā nedēļā novērota Rēzeknē, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Vecuma grupā no pieciem līdz 14 gadiem gripas gadījumu skaits valstī aizvadītajā nedēļā bijis 117,3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Vecuma grupā līdz četru gadu vecumam gripas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju bija 56,6, vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem - 25 gadījumi, bet grupā virs 65 gadiem - 9,7 saslimšanas gadījumi.

Valstī vidēji uz 100 000 iedzīvotāju reģistrēti 32,4 saslimšanas gadījumi.

Vislielākā gripas izplatība bijusi Rēzeknē - uz 100 000 iedzīvotājiem reģistrēti 86 saslimšanas gadījumi. Jēkabpilī reģistrēti 59,3 gripas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, Rīgā - 53,9, bet Liepājā reģistrēti 22,7.

Salīdzinot šo rādītāju ar iepriekšējās nedēļas datiem, kad reģistrēti vidēji seši gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, var secināt, ka ir sākusies

intensīva gripas izplatība un tuvākajā laikā saslimstība ar gripu turpinās pieaugt,

skaidro SPKC epidemiologi.

Saņemts paziņojums par vienu nāves gadījumu slimniekam ar laboratoriski apstiprinātu gripu.

Slimnieks bijis vecumā virs 40 gadiem un nebija vakcinējies pret gripu.

Par hroniskām saslimšanām slimnieka ģimenes ārstam ziņu nav, tomēr no citiem riska faktoriem slimniekam atzīmēti smēķēšana, psihiskā un/vai fiziskā pārslodze. Ar gripu pacients saslimis pagājušā gada 23.decembrī un miris šogad 8.janvārī.

Nepieciešamības gadījumā karantīnu gripas izplatības ierobežošanai noteiks arī citas slimnīcas

Saistībā ar pieaugošo gripas izplatību Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā (RAKUS) karantīna vēl nav izsludināta, tomēr nepieciešamības gadījumā tas tiks darīts, zināja slimnīcās.

Kā pastāstīja BKUS pārstāve Romēna Namniece, karantīna vēl nav izsludināta, tomēr iespējams, ka nākamnedēļ tas tiks darīts, balstoties uz pieaugošo gripas izplatību.

Savukārt RAKUS pārstāve Inguna Potetinova pastāstīja, ka slimnīcā karantīna netiek izsludināta, jo gripas izplatība vēl nav sasniegusi tādu līmeni, kad to būtu nepieciešams darīt.

Jau ziņots, ka, pieaugot saslimstībai ar dažādām vīrusa saslimšanām, tostarp gripu,

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā noteikta karantīna,

pastāstīja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle. Pie pacientiem apmeklētāji doties nedrīkst.

No pirmdienas, 19.janvāra

, karantīnu šī iemesla dēļ plānots noteikt arī Vidzemes slimnīcā,

informēja SIA «Vidzemes slimnīca» sabiedrisko attiecību speciāliste Benita Brila.

Epidemiologi atgādina, ka gripa ir nopietna elpceļu infekcija, kas var izraisīt smagas komplikācijas un pat nāves gadījumus.

SPKC gripas un akūtu augšējo elpceļu infekcijas (AAEI) monitoringa dati liecina, ka aizvadītajā nedēļā pacientu skaits, kuri vērsās ambulatorajās iestādēs gripas gadījumos, bija vidēji 32 pacienti uz 100 000 iedzīvotāju. Salīdzinot šo rādītāju ar iepriekšējās nedēļas datiem, kad reģistrēti vidēji seši gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, var secināt, ka ir sākusies intensīva gripas izplatība un tuvākajā laikā saslimstība ar gripu turpinās pieaugt, skaidro SPKC epidemiologi.

Par gripas gadījumiem aizvadītajā nedēļā ziņojuši gan ģimenes ārsti, gan slimnīcas - pie ģimenes ārstiem reģistrēti 35 klīniski apstiprināti gripas gadījumi, slimnīcās ar gripas diagnozi ievietoti 32 pacienti, savukārt ar diagnozi «gripas izraisīta pneimonija» slimnīcā ievietoti pieci pacienti.

Gripas gadījumi reģistrēti vairākās Latvijas pilsētās - Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Rīgā, Valmierā un Ventspilī. Saņemts paziņojums par vienu nāves gadījumu slimniekam ar laboratoriski apstiprinātu gripu. Slimnieks nebija vakcinējies pret gripu. Epidemiologi atgādina, ka

gripa ir nopietna elpceļu infekcija, kas var izraisīt smagas komplikācijas

un pat nāves gadījumus.

SPKC epidemioloģe Raina Nikiforova skaidro, ka pašlaik vairāki rādītāji liecina par gripas intensitātes pieaugumu un plašāku izplatību. Tādēļ tagad gripas profilakses pasākumu ievērošana ir īpaši svarīga.

Lai novērstu citu cilvēku inficēšanos vai izvairītos no smagas gripas norises, epidemiologi iesaka sekot līdzi savam veselības stāvoklim un, parādoties pirmajām gripas pazīmēm, doties pie ārsta vai palikt mājās un sazināties ar savu ģimenes ārstu pa telefonu. Svarīgi būtu sekot arī savu bērnu veselības stāvoklim un

neļaut saslimušiem bērniem apmeklēt izglītības iestādes.

Gripai atšķirībā no citām elpceļu infekcijām raksturīgs straujš sākums - stipras galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, nespēks, kaulu laušanas sajūta, aizlikts deguns bez iesnām un sauss klepus.

Gripa ir akūta, sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu