RD Mājokļu un vides departamenta darbībā konstatēti augsti korupcijas riski

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centrs (BAC) ir konstatējis nepilnības Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pretkorupcijas pasākumu plāna izpildē 2014.gadā, liecina BAC pārbaudes atzinums.

Departamenta darbībā konstatēti atsevišķi pārkāpumi publisko iepirkumu jomā - departaments mājaslapā norādījis 63 pērn plānoto iepirkumu priekšmetu nosaukumus, bet noslēdzis 77 iepirkuma līgumus. Tāpat, savstarpēji salīdzinot plānoto iepirkumu un iepirkumu līgumos noteikto priekšmetu nosaukumus, tajos konstatētas neprecizitātes. Tas apgrūtina plānoto iepirkumu izpildes un noslēgto iepirkumu izsekojamību, kā arī procedūras atklātumu.

Tāpat konstatēts, ka departamenta pretkorupcijas pasākumu plānā 2014.-2017.gadam nav iekļauti pretkorupcijas pasākumi, kas būtu vērsti uz departamentā konstatēto pārkāpumu novēršanu publisko iepirkumu jomā, kā arī nav veikta ar to saistīto risku analīze.

Pārbaudē arī konstatēts, ka departaments nav izpildījis Rīgas domes Revīzijas un audita pārvaldes ieteikumus, kas mazinātu korupcijas riskus pēc tam, kad par kukuļdošanu tika aizturēts departamenta Kapsētu pārvaldes vadītājs Jānis Upītis.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārvaldes amatpersona 2014.gada aprīlī pieprasīja kukuli 13 000 eiro apmērā par nomas līguma pagarināšanu ar juridisku personu un maijā šo kukuli pieņēma. Pārbaudes atzinumā norādīts, ka kriminālprocesā iegūto pierādījumu skaits ir pietiekams, lai minēto personu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs atzītu par aizdomās turēto šajā pārkāpumā.

Tāpat departamentā saskaņā ar sensitīvo amatu izvērtējumu pērn konstatēti 48 amati, kas pakļauti koruptīviem riskiem, - departamentā nav izstrādāts konkrēts iekšējais normatīvais akts, kas reglamentētu pretendentu vienotu atlases kārtību uz vakantajiem amatiem.

Pārbaudes laikā BAC arī neizdevās iegūt apliecinājumu, ka departamentā 2014.gadā ir izdots jauns iekšējais normatīvais akts, lai reglamentētu autotransporta izmantošanas un kontroles kārtību iestādē.

Pārbaudē arī konstatēts, ka pretkorupcijas pasākumu plāna izpilde sākta novēloti - pērn 27.oktobrī.

Atzinumā iekļauti pasākumi, kas departamentam «kā augsta korupcijas riska iestādei» veicami minēto pārkāpumu un ar to saistīto korupcijas risku novēršanai.

Pārbaudes mērķis bija izvērtēt minētā plāna izpildes rezultātus pērn. Tā veikta laikā no pagājušā gada 1.decembra līdz šā gada 26.februārim. Pārbaudi veica BAC vecākais eksperts Aigars Evardsons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu