Uzmanīgi ar «pašiņiem»! jeb - kā droši novērot saules aptumsumu, nezaudējot redzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā šodien būs novērojams daļējs saules aptumsums. Saules aptumsuma vērošana ir reta un neaizmirstama pieredze, taču bez piemērotiem drošības pasākumiem tas var būt arī bīstami. Saules stari ir tik intensīvi, ka to siltumu varam sajust 150 miljonu kilometru attālumā. Tieši tāpēc, skatoties tieši saulē pat tikai dažas sekundes, var nopietni sabojāt acis.

Saules ultravioletais starojums var izraisīt acs tīklenes apdegumus, izraisot neatgriezeniskus bojājumus un pat aklumu. Tas var notikt pat tad, ja cilvēks skatās saulē tikai dažas sekundes.

No redzes bojājumiem neglābs arī saulesbrilles,

jo tās nesniedz tikpat kā nekādu aizsardzību - patiesībā tās «apmāna» acis, ļaujot vairāk ieplūst gaismai, tāpēc tās var izraisīt pat vēl lielākus bojājumus.

Kā vērot saules aptumsumu

Vienīgais drošais veids, kā novērot saules aptumsumu, ir projekcijas metode vai saules staru filtrēšana.

Samērā populāra metode ir «adatas cauruma projektors»

- vienkāršs un lēts veids, kā vērot sauli, ir projektēt tās diska attēlu uz «ekrāna», šajā gadījumā uz baltas papīra lapas vai kartona.

Lai izveidotu šādu «projektoru», nepieciešama kniepadata un divi kartona gabali vai divas parastas balta papīra loksnes - der arī tādas, kuras parasti izmantojam printerī. Lai izveidotu projektoru, vienas lapas vidū ar adatu jāizveido sīks caurums, pārliecinoties, ka caurums ir apaļš un gluds. Tad, nostājoties ar muguru pret sauli, papīra gabals ar sīko caurumu jātur virs pleca, ļaujot saulei spīdēt virsū lapai, kamēr otra papīra lapa kalpos kā ekrāns. «Ekrāna» lapa jātur tādā attālumā, lai apgriezts saules attēls tiktu uz tās projicēts caur izdurto adatas caurumu. Lai saules attēlu padarītu lielāku, «ekrāna» lapa jāpārvieto tālāk no caurdurtās lapas.

Kniepadatas cauruma projektora radītais attēls mēdz būt mazs un izplūdis, taču, izmantojot binokli vai teleskopu, iespējams radīt arī lielākas, asākas aptumsuma projekcijas. Lai izveidotu projektoru ar binokli, nepieciešams statīvs, necaurspīdīga līmlente, balta papīra lapa un paprāvs kartona gabals, kurā izgriezti caurumi atbilstoši binokļa lēcu izmēram un novietojumam.

Binoklis jānovieto uz statīva, nostiprinot to ar līmlenti, tad kartons ar izgrieztajiem caurumiem jāuzmauc uz binokļa tā, lai lēcas paliktu ārpusē. Ja starp kartonu un lēcu ir caurumi, tie jāaizlīmē ar līmlenti. Tad binoklis jāpavērš pret sauli (protams, pašiem neskatoties tieši saulē), viena no binokļa lēcām jāaizsedz, bet aiz actiņas, caur kuru plūst saules gaisma, jānovieto papīra lapa. Iespējams, būs nepieciešami vairāki mēģinājumi, lai atrastu labāko binokļa pozīciju, taču, kad tas izdosies, saules diska attēls tiks projicēts uz papīra lapas, sola šīs metodes radītāji.

Jāatceras, ka, izmantojot lēcas saules diska attēla projicēšanai, tuvumā nevajadzētu turēt neko viegli uzliesmojošu.

Ja neesat sajūsmā par pašdarināta projektora veidošanu,

NASA iesaka izmantot metinātāju brilles ar aizsardzības koeficientu 14 vai augstāku.

Tās iespējams atrast arī vietējos metināšanas inventāra veikalos, taču jāņem vērā, ka metināšanas stikla aizsardzības gradācija dažādās valstīs var atšķirties.

Kā NESKATĪTIES Saules aptumsumu?

Pats par sevi saprotams, ka uz Sauli nevajadzētu skatīties bez aizsarglīdzekļiem, ne pirms aptumsuma, ne tā laikā, ne arī pēc tam.

Pēc NASA teiktā,

Saules aptumsuma vērošanai noteikti nevajadzētu izmantot krāsu filmiņas, rentgena attēlus, jebkāda veida saulesbrilles, CD, disketes vai nokvēpinātu stiklu.

Uzmanīgi ar «selfijiem»!

Lielbritānijas optometristi brīdina, ka bīstama var būt arī saules aptumsuma fotografēšana, izmantojot viedtālruņus. Bīstamība slēpjas tajā, ka cilvēki, uzņemot «pašiņus» un meklējot labāko leņķi, var nejauši paskatīties tieši saulē, un tas var novest pie radzenes šūnu apdeguma un īslaicīga redzes zuduma.

Britu Optometristu koledžas speciālists Daniels Hardimans-Makartnijs norāda, ka 1999.gadā, kad pēdējais aptumsums bija vērojams Lielbritānijā, nebija ne viedtālruņu, ne apsēstības ar «pašiņiem».

«Tas var būt ļoti bīstami, jo cilvēki fotografējot var nejauši paskatīties saulē, mēģinot atrast labāko kadru.

Tā kā aptumsums attīstās salīdzinoši lēni, cilvēki var skatīties uz sauli pat pāris minūtes,» norāda speciālists. Pēc viņa teiktā, aptumsuma attēls ekrānā pats par sevi nav bīstams, taču, vēršot telefonu pret sauli, cilvēki vienlaikus var arī nejauši ieskatīties saulē.

Optometristi uzsver, ka nav drošas metodes tiešai saules novērošanai, kas būtu pieejama plašai sabiedrībai - bīstamas ir pat parastas saulesbrilles, tāpēc jābūt ļoti uzmanīgiem. Ārsti ir vairākkārt saskārušies ar pacientiem ar pastāvīgu un neārstējamu radzenes apdegumu, kas var novest pie pastāvīga akluma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu