Vai Āboltiņa biedē žurnālistus ar kriminālatbildību pēc publikācijām par korupciju drošības iestādēs?

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc žurnālista raksta par Drošības policijas (DP) darbiniekiem, kas lemj par pielaižu piešķiršanu amatpersonām darbam ar valsts noslēpumu saturošu informāciju, tiek vērtēta iespēja veikt grozījumus Krimināllikumā, lai ierobežotu iespēju publiskot informāciju par valsts drošības iestādēs strādājošiem cilvēkiem, pēc Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) sēdes pavēstīja tās vadītāja Solvita Āboltiņa.

Saeimas NDK slēgtajā sēdē piedalījās ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers un DP priekšnieks Normunds Mežviets.

Āboltiņa pauda, ka DP pārstāvji komisijas sēdē sniedza ļoti detalizētu informāciju par publikācijā minēto. «Faktiski gandrīz katrs no apgalvojumiem publikācijā tika analizēts un tika secināts, ka liela daļa no tā neatbilst patiesībai,» viņa teica.

Pielaižu biznesmeņi 2.

«Šie [DP] darbinieki tiek regulāri kontrolēti. Jebkurš darījums, un jebkurš finansiāls ieguvums, kas ir šo cilvēku rīcībā, tiek kontrolēts no Valsts ieņēmumu dienesta puses. Šiem minētajiem DP darbiniekiem ir augstākās kategorijas pielaides valsts noslēpumam. Šīs pielaides tiek kontrolētas, un tās ir regulāri jāatjauno. Satversmes aizsardzības birojs kontrolē šo cilvēku atbilstību. Pārliecība, ka tas [publikācijā minētie fakti par DP darbiniekiem] neatbilst patiesībai NDK locekļiem radās,» teica Āboltiņa.

Viņa teica, ka komisijas sēdē pārrunāta iespēja ierobežot «nepārbaudītas un nepatiesas» informācijas, kas nodara kaitējumu drošības iestādēm publiskošanu.

«Mēs pārrunājām arī jautājumu, vai nav nepieciešamas kādas likuma izmaiņas, lai šāda informācija, kas, protams, nodara kaitējumu valsts drošības iestādēm, šādā veidā nepārbaudīta netiek publicēta. Ļoti iespējams, tiks vērtētas izmaiņas Krimināllikumā, un Nacionālās drošības komisija varētu nākt klajā ar šādu likumdošanas iniciatīvu. Par to mēs vienojāmies ar ģenerālprokuroru,» teica NDK vadītāja.

«Mums ir līdzsvars starp vārda brīvību un to, ko šāda informācija var nodarīt valsts drošības interesēm,» sacīja Āboltiņa. Tāpat NDK vadītāja norādīja, ka «žurnālistu darbības rezultātā viņiem ir iespēja uzzināt informāciju, kas kaut kādā veidā rada apdraudējumu kādai iestādei vai kādam cilvēkam».

«Tad tas ir jautājums, vai prioritāri ir publiskot nepārbaudītu informāciju, vai mēģināt viņu novērst? Šajā situācijā ir diskutēts, un mēs turpināsim diskutēt par to, vai ir pietiekams krimināltiesiskais regulējums, ja tiek izplatīta šādā veidā nepārbaudīta informācija,» norādīja politiķe.

Uz žurnālistu jautājumu, vai tā nav iebiedēšana, lai «neviens neskaras klāt Drošības policijai un citām drošības iestādēm», Āboltiņa atbildēja: «Pirmkārt, šobrīd šeit uz galda nav atbilstoši grozījumi, lai aizsargātu savu valsti un pilsoņus, tostarp drošības iestādes. Cik mēs tikām informēti, tad šādi grozījumi ilglaicīgi ir diskutēti Tieslietu ministrijas tiesību un kriminālprocesa darba grupā. Ar tiem iepazīsies NDK».

Jau ziņots, ka žurnāliste Agnese Margēviča rakstīja, ka DP darbinieki, kuri nodarbojas ar pielaižu piešķiršanu valsts noslēpumam, ikdienā pārvietojas ar dārgām BMW un «Range Rover» marku automašīnām, piedalās privātos tusiņos ar partiju kasieriem, spēlē tenisu ar varas eliti un apgrozās miljonāru aprindās, paši vairāk atgādinādami turīgus uzņēmējus, nekā valsts amatpersonas.

Žurnāliste pētījusi viena no komjaunatnes līderu un vēlākā iekšlietu ministra Ziedoņa Čevera dēla Andra Čevera un kādreizējā «Pareks bankas» valdes locekļa Arņa Lagzdiņa dēla Ivo Lagzdiņa gaitas.

DP piektdien izplatītajā paziņojumā medijiem norādīja, ka DP priekšnieks Normunds Mežviets ticies ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, lai pārrunātu publikāciju. Amatpersonas uzskata, ka publikācija, kurā stāstīts par DP darbinieku saistību ar Krievijas biznesmeņiem balstīta uz informācijas interpretāciju, nevis konkrētiem faktiem par DP darbinieku prettiesisku rīcību. Amatpersonas atzinušas, ka šādu «nepamatotu apgalvojumu izplatīšana publiskajā telpā nelabvēlīgi ietekmē valsts drošības iestāžu un to amatpersonu darbību un apgrūtina tām uzticēto pienākumu pildīšanu nacionālās drošības jomā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu