Vairāk nekā 130 valsts iestāžu visā Latvijā aicina uz Atvērto durvju dienu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts pārvaldes iestādēs 9.oktobrī norisināsies Atvērto durvju diena, kurā šogad durvis vērs vairāk nekā 130 dažādu valsts iestāžu visā Latvijā, pavēstīja Valsts kancelejas Komunikācijas departaments.

Šajā dienā interesenti aicināti iepazīt iestāžu ikdienas darbu, uzzināt par valsts sniegtajiem pakalpojumiem, klausīties un līdzdarboties tematiskās lekcijās, iesaistīties spēlēs un tikties ar iestāžu darbiniekiem.

Ministru kabinetā interesentiem būs iespējams apskatīt valdības sēžu zāli, Ministru prezidentu zāli, Viesu salonu, preses konferenču telpu, kurā Ministru prezidente Laimdota Straujuma un citi ministri atbild uz žurnālistu jautājumiem. Valdības namā īpašā godā tiks celta Latvijas valsts himna, šajā dienā atklājot izstādi «No lūgsnas līdz himnai». Notiks arī publiska lekcija «Latvijas valsts himna un tās autors - Baumaņu Kārlis», kuru lasīs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Muzikoloģijas katedras vadītājs asociētais profesors Jānis Kudiņš.

Aizsardzības ministrijā stāstīs par darbu nozarē un par to, kas ir Nacionālie bruņotie spēki. Ārlietu ministrijā varēs iepazīt diplomāta profesijas specifiku, uzzināt par Eiropas Savienības un Austrumu partnerību, drošu ceļošanu un valsts protokolu. Savukārt Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāts pastāstīs par paveikto un gūto pieredzi prezidentūras nodrošināšanā un aicinās iesaistīties īpašā testā.

Ekonomikas nozarē būs iespējams tikties ar Ekonomikas ministrijas amatpersonām, tikties uz sarunām ar Konkurences padomi, savukārt Centrālajā statistikas pārvaldē sagatavotas lekcijas un semināri par dažādām mācību un studiju procesā noderīgām tēmām. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra rīkos interaktīvi izglītojošu pēcpusdienu.

Finanšu ministrijā būs iespējams apskatīt finanšu ministra kabinetā esošo budžeta portfeli un iepazīt ministrijas un tās padotības iestādes - Centrālās finanšu līguma aģentūras un Valsts kases – darbu. Durvis apmeklētājiem visā Latvijā vērs arī Valsts ieņēmumu dienests, aicinot apmeklēt nodokļu pārvaldes klientu apkalpošanas centrus un muitas kontroles punktus, kur varēs apskatīt tajos esošos darbam nepieciešamos tehniskos līdzekļus un iepazīties ar kinologu darbu ikdienā.

Valsts robežsardzes reģionālajās pārvaldēs būs iespējams aplūkot bruņojumu, robežsardzes gaisa kuģus, noskatīties dienesta suņu sagatavotos priekšnesumus. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests savās reģionālajās nodaļās aicinās apskatīt ugunsdzēsēju rīcībā esošo tehniku un aprīkojumu. Arī Valsts policija aicina uz Atvērto durvju dienu, iepriekš sazinoties ar tuvāko iecirkni.

Izglītības un zinātnes ministrija šogad stāstīs par brīvprātīgo darbu un palīdzēšanas kultūru. Tiks nodrošināta arī tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili un ministrijas valsts sekretāri Līgu Lejiņu. Latviešu valodas aģentūra aicina ciemos studentus, lai viņus iepazīstinātu ar vietnes www.maciunmacies.lv materiālu izmantošanu latviešu valodas apguvē.

Kultūras ministrija Atvērto durvju dienā stāstīs par iecerētajām Latvijas simtgades svinībām. Tradicionāli pie sevis aicina arī Latvijas Nacionālais arhīvs un tā reģionālās nodaļas.

Labklājības ministrijā būs lekcija par jauniešu iespējām darba tirgū, savukārt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras visā Latvijā stāstīs par piedāvātajiem pakalpojumiem. Sociālās integrācijas valsts aģentūrā varēs iepazīties ar profesiju daudzveidību rehabilitācijā.

Satiksmes nozare demonstrēs, kā pastkarte ceļo no autora līdz adresātam, būs iespēja pārbaudīt zināšanas ceļu satiksmes noteikumos, izveidot pašiem savus seno spēkratu modeļus un iepazīt autosporta tiesnešu darba instrumentus. Paredzēti arī citi nozares organizēti pārsteigumi un ekskursijas. Ekskursijas šogad notiks arī lidostā «Rīga», par drošu elektronisko parakstu stāstīs un iespēju aplūkot Rīgu no Eiropas Savienības augstākā TV torņa skatu laukuma nodrošinās «Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs».

Tieslietu nozare atraktīvā veidā aicinās iepazīties ar tieslietu sistēmas iestādēm un to darbu komandu orientēšanās spēlē Rīgas centrā, apmeklējot vairākas Tieslietu ministrijas padotības iestādes: Maksātnespējas administrāciju, Patentu valdi, Juridiskās palīdzības administrāciju, Valsts probācijas dienestu. Valsts probācijas dienests durvis vērs ne tikai Rīgā, bet arī reģionālajās nodaļās.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā visā Latvijā būs iespēja iepazīt mediķu ikdienas darbu, glābjot cilvēku dzīvību un veselību. Nacionālais veselības dienests informēs par savlaicīgu vēža diagnostiku, Slimību profilakses un kontroles centrs stāstīs par veselības veicināšanas pasākumiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā varēs uzzināt par ministrijas kompetencēm, savukārt Dabas aizsardzības pārvalde aicina uzzināt par jaunatklātajiem apskates objektiem. Valsts reģionālās attīstības aģentūra iepazīstinās ar vietnē www.latvija.lv piedāvātajām iespējām.

Uz Zemkopības ministriju līdzi jāņem fotoaparāts, jo pēc ekskursijas ministrijā ikvienam būs iespējams aplūkot un nofotografēt Rīgas panorāmu no ēkas 23.stāva (70 metru augstuma). Tos, kurus interesē augu diedzēšana, gaidīs Valsts augu aizsardzības dienests, bet tie, kuri grib zināt, kas jāzina un jāievēro, ja ģimenē ienāk mājdzīvnieks, aicināti doties uz Pārtikas un veterināro dienestu.

Ar visu iestāžu piedāvājumu var iepazīties vienuviet pasākuma mājaslapā www.atvertodurvjudiena.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu