NEPLP izmeklē iespējamo radio «Sputnik» maskēto atskaņošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Alan Levine

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) izmeklē radiostacijas «Avto radio» ētera saturu saistībā ar bažām par maskētu Krievijas radio «Sputnik» raidījumu fragmentu atskaņošanu, taču sīkāk izmeklēšanu nekomentē, teica NEPLP monitoringa centra vadītājs Jānis Lielpēteris.

«NEPLP redzeslokā šis jautājums ir nonācis, bet sīkākus komentārus mēs nevaram sniegt, jo izmeklēšanas stadijā mēs nevaram sīkāk komentēt, kādā veidā mēs šo izmeklēšanu veicam, vai to, kādā stadijā tā ir,» teica Lielpēteris. Viņš piebilda, ka NEPLP izmeklēšanas rezultāti, kā arī tas, vai un kāds sods būs «Avto radio», atkarīgs no tā, kā radiostacija sadarbosies ar NEPLP. Par ieraksta neiesniegšanu likumā noteiktajā kārtībā pienākas administratīvais sods, līdz ar to parasti komersanti sadarbojas ar NEPLP, nemēģinot izvairīties no ierakstu iesniegšanas.

Pēc Lielpētera teiktā, ikviens šāds juridisks process prasa atbilstoši noformētus pierādījumus, tostarp NEPLP ir jāpieprasa oriģinālās programmas ieraksti no «Avto radio» , dodot «Avto radio» ierakstu sagatavošanas termiņu, kā arī NEPLP jāieraksta «Avto radio» ēterā translētās oriģinālās programmas, kamdēļ izmeklēšanas process ir laikietilpīgs un nevar noslēgties ne nedēļas, ne, ļoti iespējams, mēneša laikā.

NEPLP monitoringa centra vadītājs sacīja, ka «Avto radio» piemērotais sods būs atkarīgs no tā, kāda veida pārkāpums tiks konstatēts. Par apraides atļaujas noteikumu pārkāpumiem soda nauda juridiskām personām piemērojama līdz 10 000 eiro. Ja konstatēti programmu veidošanas noteikumu pārkāpumi, soda nauda var būt līdz 10 000 eiro. Soda apmērs ir atkarīgs no konkrētā pārkāpuma kvalifikācijas, ko NEPLP šobrīd nevar komentēt.

Lielpēteris sacīja, ka «Sputnik» radiostacijas raidījumus var klausīties, ieejot attiecīgā plašsaziņas līdzekļa mājaslapā, līdz ar to tas nav vienīgais veids, kā šī informācija nonāk Latvijas mediju telpā. Vienlaikus svarīgi, lai «Avto radio» būtu sakārtota licence, atbilstoši likumā noteiktajam.

Saskaņā ar TV3 raidījuma «Nekā personīga» svētdien sniegto informāciju, Latvijā maskēti skan viena no Krievijas valsts finansēta mediju koncerna - aģentūras «Rossija Segodnja» - sastāvdaļām Krievijas radio «Sputnik». Aģentūras vadītājs Dmitrijs Kiseļovs pagājušā gada vasarā gribēja reģistrēt pārstāvniecību arī Latvijā, ko Uzņēmumu reģistrs neļāva, tāpēc Latvijā darbu sācis «Sputnik» informācijas portāls latviešu valodā. Lai gan tā darbību ar domēnu «sputnik.lv» aizliedza, pašlaik portāls reģistrēts ar citu adresi un turpina darboties. Radiostacijas «Avto radio» ēterā dažas stundas katru dienu dzirdami raidījumu fragmenti, kas ir līdzīgi Krievijas ziņu aģentūras «Rossija Segodnja» radio «Sputnik» pārraidītajiem.

Drošības policija televīzijas raidījumam norādīja, ka radio «Sputnik» un citi aģentūras «Rossija Segodnja» veidotie produkti nedarbojas atbilstoši Rietumu demokrātisko valstu izpratnei par objektīviem sabiedrības informēšanas principiem un līdzinās propagandas instrumentiem. Radio «Sputnik» darbība neatbilst Latvijas informatīvās telpas drošības interesēm un ir vērsta uz Krievijas Federācijas interešu realizēšanu, nevis uz Latvijas sabiedrības nodrošināšanu ar objektīvu un vispusīgu informāciju.

Saskaņā ar NEPLP pausto «Avto radio» nav ļauts Latvijā regulāri atskaņot «Sputnik» vai kādas citas ārvalstu radiostacijas raidījumus vai raidījumu fragmentus. Saskaņā NEPLP vadītājas Aija Dulevskas pausto problēma ir līdz perfekcijai noslīpētajā juridiskajā formulējumā, ar kādu «Avto radio» attaisno šo raidījumu pastāvēšanu. Pašlaik notiek juridiskas diskusijas par to, kas ir tas, ko «Avto radio» pārraida, jo viņi neatzīst sadarbību ar «Sputnik».

Radiostacija «Avto radio» bāzējas Zaķusalā, līdzās Latvijas Televīzijai. Radio pārstāvji «Nekā personīga» komentārus nesniedza.

Kā vēsta raidījums, starp «Avto radio» īpašniekiem savulaik bijis Aleksanrs Mirskis. Drošības policija 2014.gada pārskatā minējusi, ka Mirskis nodarbojas ar «Sputnik» radio projekta virzīšanu Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu