Pirms vēlēšanām Jēkabpils pašvaldība nelikumīgi uzbūvējusi slidotavu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirms vēlēšanām pašvaldības visā Latvijā cenšas uzpost savas pilsētas un ciematus. Nauda atrodas ielu remontiem, bērnu laukumiem, parkiem un stadioniem. Arī Jēkabpilī rudenī izlēma uzbūvēt slidotavu. Tas bija sens neizpildīts solījums vēlētājiem. Jēkabpils dome ar Leonīdu Salcēviču priekšgalā deva stingru rīkojumu un pašvaldības ierēdņi sāka rosīties. Līdz decembrim slidotava bija gatava. Tomēr lielajā steigā gadījās ķeza. Zem laukuma bija patrāpījies pilsētas gāzes vads. Gāzes vadus apbūvēt ir aizliegts. Kad Latvijas Gāze sāka celt iebildumus, izrādījās pašvaldība, kam jākontrolē celtniecības likumība, slidotavu uzbūvējusi bez neviena dokumenta.

Jēkabpilī dzīvo 22 tūkstoši cilvēku. Desmitā lielākā Latvijas pilsēta ir izvietota abos Daugavas krastos. Attīstītāks ir pilsētas kreisais krasts, te dzīvo divas trešdaļas pilsētnieku, te atrodas dome, lielveikali un jaunais stadions. Domes vadība jau ilgus gadus solīja labiekārtotu slidotavu arī labā krasta iedzīvotājiem. Līdz šim slidotāji ledu lēja uz grantēta laukuma Pils rajona daudzstāvu namu pagalmā. Pagājušā gada rudenī Jēkabpils vietvara beidzot pieķērās šim jautājumam. Domes vadība deva uzdevumu saviem ierēdņiem – slidotavai jābūt! Sacīts darīts. Decembrī laukums bija gatavs. Iedzīvotāji varēja baudīt ziemas priekus.

Jēkabpils pašvaldība bija iecerējusi, ka ziemā te iedzīvotāji spēlēs hokeju un slidos, bet vasarā te rosīsies florbolisti un skrituļotāji. Tomēr šobrīd te nevienu sportistu nemana.

Kad slidotava jau bija gatava, izrādījās, laukumam apakšā patrāpījies augstspiediena gāzes vads. To pamanīja Latvijas gāzes darbinieki, kas par būvdarbiem nebija brīdināti. Gāzes vada tuvumā nekāda būvniecība nav pieļaujama, taču to neviena Jēkabpils amatpersona nepamanīja.

Tas nebūtu noticis, ja slidotavai būtu bijis projekts. Tad būtu jāprasa saskaņojums «Latvijas gāzei un būvvaldei. Par gāzes vada atrašanās vietu zināja Pilsētsaimniecības departamenta speciālisti, taču būvniecībai šķēršļus viņi nelika. Pašvaldības uzņēmuma Jēkabpils pakalpojumi celtniekiem vajadzēja pamanīt brīdinājuma apzīmējumus pagalmā un darbus apturēt, taču viņi turpināja strādāt. Būvvalde nelikumīgos darbus pamanīja vien tad, kad par to sūdzējās Latvijas gāze. Departaments, būvvalde un celtnieki ir pilsētas izpilddirektora pārziņā, taču arī viņš nesekoja līdzi, kā padotie pilda rīkojumu par slidotavu.

Latvijas gāze mierina, ka bīstamais brīdis ir aiz muguras. Lielākais avārijas risks ir celtniecības laikā, kad rokot tranšejas vai pamatus stabiem, var skart gāzes vadu.

Pašvaldībai bija trīs iespējas, kā nelikumīgo būvi legalizēt. Viens variants ir laukumu nojaukt, otrs – pārbūvēt tā, lai tas neskar gāzes vadu. Izvēlēts trešais variants – pārcelt gāzes vadu. Projekts jau ir saskaņots, taču pašvaldība līdz šim nav atradusi vismaz 15, 20 tūkstošus, lai samaksātu par darbu.

Pēc Nekā personīga intereses Jēkabpils pašvaldībā ir sākusies rosība. Izpilddirektors uzdevis auditoriem noskaidrot, kāds būtu bijis pareizais dokumentu aprites ceļš, lai slidotavu uzbūvētu likumīgi un kāda kuram atbildība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu