Likumā nosaka mediķu pagarinātā normālā darba laika saīsināšanu 2018. un 2019.gadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ārstniecības likumā, kas nosaka pakāpenisku atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika, 2018. un 2019.gadā samazinot pagarinātā normālā darba laiku ilgumu.

Lai nodrošinātu ārstniecības personām, kurām samazināsies pagarinātā normālā darba laika ilgums, vismaz līdzšinējo atalgojumu, tiek paredzēts, ka pagarinātā normālā darba laika gadījumā darba samaksa par darba laiku, kas pārsniedz normālo darba laiku, nosaka proporcionāli darba laika pieaugumam 2018.gadā - ne mazāk kā 1,20 noteikto stundas algas likmju apmērā un 2019.gadā - ne mazāk kā 1,35 noteikto stundas algas likmju apmērā.

Līdz šim likumā nebija tieši ierakstīts, ka 2018.gadā normālais pagarinātais darba laiks nevarēs pārsniegt 50 stundas, bet 2019.gadā - 45 stundas nedēļā. Tāpat likumā netika ierakstīts, ka darba samaksu par darba laiku, kas pārsniedz Darba likumā noteikto normālo darba laiku, pārejas periodā aprēķinās, ņemot vērā koeficientu.

Savukārt grozījumi Ārstniecības likumā, kas stājās spēkā jūlijā, paredz, ka normālais pagarinātais darba laiks nevar pārsniegt 55 stundas, bet koeficents darba samaksai par darba laiku, kas pārsniedz Darba likumā noteikto normālo darba laiku, tika noteikts 1,1.

Iepriekš ārstniecības personai varēja noteikt pagarināto normālo darba laiku, kas nepārsniedz 60 stundas nedēļā un 240 stundas mēnesī, paredzot darba samaksu tikai ārstniecības personai noteiktās darba algas apmērā.

Kā ziņots, saskaņā ar Saeimas pieņemto likumu jūlijā sākas pārejas periods līdz 2020.gadam, kura laikā paredzēta pakāpeniska atteikšanās no pagarinātā normālā darba laika mediķiem.

Valdība atbalstīja līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem» Veselības ministrijai (VM) 1,9 miljonu eiro apmērā, lai no šā gada jūlija nodrošinātu pakāpenisku atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika.

Tāpat paredzēts, ka VM pamatbudžeta bāzes palielināšanai no 2018. līdz 2020.gadam ik gadu būs jāpiešķir 3,8 miljoni eiro, lai nodrošinātu pakāpenisku atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika ārstniecības personām un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes personām, kuras nav ārstniecības personas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu