Liepājas pludmalē arī šogad manīts viltus dzintars.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Liepājas pludmalē arī šogad manīts viltus dzintars jeb fosfors, taču nav informācijas par cilvēkiem, kuri būtu guvuši apdegumus.

Viesu nama "Vērbelnieki" pārvaldnieks Klāvs Vikmanis pastāstīja, ka viltus dzintaru maijā pludmalē atradis kāds viesis no Vācijas. Viņš fosfora gabaliņu bija ielicis kabatā, vēlāk turējis savā istabiņā un tikai pēc tam parādījis pārvaldniekam, lai painteresētos, vai tas ir dzintars. "Par laimi fosfors neuzliesmoja, bet, kad es to iemetu kamīnā, tas uzreiz aizdegās," stāstīja Vikmanis. Viesu nams "Vērbelnieki" atrodas netālu no pludmales - aiz Liepājas robežas Nīcas pagastā. Arī tur šobrīd izlikti brīdinājumi par viltus dzintaru. Arī kāds liepājnieks ar Liepājas reģiona laikraksta "Kurzemes Vārds" starpniecību maijā brīdināja iedzīvotājus, ka pludmalē atrodams viltus dzintars. Kāda ģimene, vēlēdamies piedalīties Liepājā izsludinātajā dzintaru vākšanas akcijā, devusies uz pludmali, kur pie koncertzāles "Kursa" lasījuši dzintariņus. Taču mājās, izberot dzintarus uz galda, viens no tiem sācis spēcīgi dūmot. Jūras vides pārvaldes Liepājas jūras kontroles daļa informēja, ka šogad neesot saņemta informācija par pludmalē izskalotiem fosfora gabaliņiem. Arī Liepājas pludmales glābšanas dienestā neviens par viltus dzintaru nav sūdzējis. Tomēr, ņemot vērā pērn notikušo, kad, uzliesmojot fosforam, apdegumus guva kāda jauna sieviete un arī kāds zēns, pie glābšanas stacijas joprojām izvietots brīdinājums trijās valodās, ka pludmalē var izskalot dzintaram līdzīgus fosfora gabaliņus. Pērn martā Liepājas pludmalē kāda 19 gadus veca sieviete guva dziļus kājas apdegumus, pēc tam kad pludmalē lasījusi gliemežvākus, atradumus ielikusi kabatā un tie aizdegušies, jo starp gliemežvākiem bijis viltus dzintars. Savukārt pagājušā gada jūlijā apdegumus guva kāds 13 gadus vecs zēns - viņš fosfora gabaliņu, kuru bija noturējis par dzintaru, bija atradis pludmalē pie dienvidu mola. Šādus viltus dzintarus Liepājas pludmalē izskalo laiku pa laikam - pēc vētrām vai spēcīgiem vējiem jebkurā gada laikā. Visbiežāk tos atrod pludmales joslā starp Bernātiem un Liepāju. Nereti tie, sakarsuši saulē, aizdegas paši no sevis pludmales smiltīs. Liepājas reģionālās vides pārvaldes priekšnieks Leonīds Zeļenskis BNS iepriekš stāstīja, ka pirmoreiz fosfora gabaliņi pludmalē parādījušies 1980.gadu beigās. 1989.gadā Rucavas pagasta teritorijā kāds padomju armijas virsnieks licis saspridzināt fosfora bumbas, un apkārtējā vidē - jūrā vai smiltīs - nokļuvušas aptuveni trīs tonnas fosfora. Ar dienvidu straumēm no Papes piekrastes fosfora gabali tiekot aiznesti līdz Liepājai, un nav iespējams prognozēt, kurā brīdī tos izskalos krastā. Vairāk nekā desmit gados šī viltus dzintara dēļ Liepājas reģionā cietuši vairāki cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu