Litenē jauna brīvdabas estrāde

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Bogdanovs - www.dzirkstele.lv

Litenes pagasta romantiskajā Pededzes līcī skatītājus un klausītājus gaida jaunā brīvdabas estrāde "Parkalīcis", kurā ir sēdvietas tūkstoš skatītājiem. Šobrīd otras tādas estrādes rajonā nav.

Estrādes atklāšanas svētki "Zied saule Pededzes līčos" notiks 30.maijā pulksten 20.00, kad tur notiks plašs koncerts. Uz to aicināti ļaudis arī no kaimiņu rajoniem.

Atklāšanas svētkos piedalīsies Nacionālā teātra ansamblis "Greizais ratiņš", grupa "Labvēlīgais tips", kā arī deju kopas "Litenietis", "Rūsiņš" un dejotāji no Limbažu rajona. Būs arī Jāņa Matisona vadītā diskonakts. Pasākuma sponsori ir "RCI Gulbene" un "Hansabanka". Savukārt 31.maijā jaunajā brīvdabas estrādē notiks rajona Dziesmu un deju svētki, kuros piedalīsies dejotāji, dziedātāji un pūtēju orķestri, kā arī koris "Ave sol" no Rīgas. Daļa novada naudas

Estrādes celtniecībai, kas sākās pērn un tika pabeigta vienas vasaras laikā, izlietoti apmēram 138 000 latu no 200 000, kas katrai rajona pašvaldībai tika piešķirti novada veidošanai. Pārējie līdzekļi - apmēram 76 000 latu - izlietoti Litenes pamatskolas sakārtošanai. Līdzekļi šiem objektiem tika rasti arī vēl papildus.

"Uzskatu, ka izlietojot novada veidošanai piešķirto naudu, esam pārdevuši savu neatkarību, jo līdz šim bijām neatkarīga pašvaldība, bet tagad būsim vienā novadā. Iespējams, ka būs pagasta iedzīvotāji, kuri uzskatīs, ka naudu varējām izlietot citiem mērķiem, tomēr pagasta deputātu lēmums bija sakārtot Pededzes līci, kas jau vēsturiski ir bijusi atpūtas vieta. Arī barona laikā Litenes muižā esot svinēti Jāņi, kad barons visus zemniekus cienājis ar alu. Gados vecākie litenieši atceras, ka arī pirmās neatkarīgās Latvijas laikā Pededzes līcī spēlējis orķestris un Latvijas armijas virsnieki griezuši valsi," stāsta Litenes pagasta padomes priekšsēdētājs Gunārs Ciglis.

Nekad nav nodota ekspluatācijā

Estrāde "Parkalīcis" uzbūvēta iepriekšējās Litenes estrādes, kas celta septiņdesmitajos gados, vietā. G.Ciglis stāsta ka estrādē notikuši kara veterānu salidojumi, Dziesmu svētki un citi pasākumi.

"Lai gan uzskatīja, ka Litenē estrāde ir, tomēr tad, kad sākām strādāt pie jaunās estrādes izbūves, dokumentāli pārliecinājāmies, ka faktiski estrādes Litenē nav, jo tā nekad nav tikusi nodota ekspluatācijā. Par tās esamību liecināja tikai tās karkass, pakāpieni, nedaudz sēdvietu skatītājiem. Mums tādējādi nācās paveikt ļoti daudz dažādu neplānotu darbu. Šodien, kad estrāde ir gatava, jāteic, ka tā ir tapusi iepriekšējās vietā, bet uzcelta gandrīz no jauna," stāsta pašvaldības vadītājs.

Litenes pagasta padomes projektu vadītājs Normunds Ratseps stāsta, ka estrādes projektēšana un celtniecība noritējusi raiti.

Sāksies stadiona būve

Litenes pašvaldības mērķis, uzceļot jauno estrādi, ir kļūt par centru trīs rajonu vidū, jo vienlīdz liels attālums Liteni šķir no Balviem, Alūksnes un Gulbenes.

"Mēs negribam būt tikai reģionālais atkritumu savākšanas centrs, bet centrs arī citā nozīmē, piemēram, kultūrā, sportā un citur. Gulbenes novads nebūs vienīgais. Būs arī Alūksnes un Balvu novads, tāpēc Litenē mēs varētu organizēt arī trīs novadus saistošus pasākumus, jo ne vienmēr vienam viss ir pa spēkam," stāsta G.Ciglis.

Līdz ar estrādes celtniecību Pededzes līcī darbs vēl nebeigsies. 1.jūnijā blakām estrādei sāksies pagasta sporta laukuma izbūve, ko veiks SIA "RCI Gulbene". Tiks ierīkots skrejceļš, volejbola, basketbola, futbola un citi laukumi. N.Ratseps stāsta, ka stadions līdzināsies tam, kāds ir pie Gulbenes ģimnāzijas. "Tas nozīmē, ka Litenē būs iespēja rīkot ne tikai plašus kultūras, bet arī sporta pasākumus. Varbūt nākamajā gadā šajā laikā varēsim runāt jau par sporta spēlēm," saka pašvaldības vadītājs. Sporta laukuma būvei pašvaldība neiztiks bez kredīta bankā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu