Viesnīcas terases apmeklētāji terorizējot apkārtnes iedzīvotājus (190)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Grīziņkalna apkārtnē dzīvojošajiem ļaudīm radusies nopietna problēma - viņu naktsmieru traucē netālu esošās viesnīcas apmeklētāju skaļā uzvedība. Arī Rīgas Pašvaldības policijā TVNET atzina, ka rīdzinieki bieži sūdzas par dažādiem skaļiem trokšņotājiem.

Portāla TVNET lasītājs Edgars rakstīja: «Vēlējos paust sašutumu par viesnīcas Baltpark (Pērnavas ielā, netālu no Grīziņkalna) terases darbību.

Ir sākusies vasaras sezona, un arī ļembasti viesnīcas terasē, kas atrodas uz ēkas jumta, ir atgriezušies.

Dzīvoju aptuveni 100 metrus no šīs vietas, un tad, kad ārā ir karsti un liela daļa iedzīvotāju tur vaļā logus,

mūsu ikdienas mieru traucē uz terases notiekošie balagāni.

To nevar nosaukt nekā citādi, jo visu laiku skaļi skan krievu mūzika un dzirdama cilvēku klaigāšana. Nereti tas viss ievelkas līdz vēlam vakaram (neskatoties, ka pēc pulksten 23:00 būtu jāiestājas klusumam).

Esmu mēģinājis zvanīt uz viesnīcu, lai lūgtu izbeigt skaļo uzvešanos, taču vienmēr ir atbildēts, lai zvanu policijai, jo citādi viņi paši nevar.

Jautājums: pie viņiem notiek pasākumi un viņi tos nekontrolē? Kā tas iespējams?

Foto: TVNET lasītājs

Pēc viesnīcas administratora ieteikuma zvanīju policijai, taču

policijā par mani reāli pasmējās, no sērijas - un tu tiešām domā, ka mēs brauksim uz kaut kādu viesnīcu?

Vēlējos ar jūsu starpniecību noskaidrot, vai šim kaut kā var pielikt punktu un beidzot mēs, apkārtnes iedzīvotāji, varētu dzīvot mierā un klusumā, nevis katru dienu klausīties, kā piedzērušies ļautiņi klaigā, izklaidējas, dziedot krievu dziesmas, un traucē mūsu mieru gan dienā, gan vēlā vakarā.

Varbūt ir kāds ieteikums, kā varētu reāli risināt šo problēmu, jo tā ir tiešām liela problēma.»

Daudzi sūdzas policijā

Viesnīcas pārstāvji TVNET nesniedza komentārus, bet Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) pārstāve Inese Krieviņa norādīja, ka RPP pilnībā ir iedzīvotāju pusē.

Bieži vien saistībā ar viena un tā paša komersanta radīto troksni un ar to saistītajiem naktsmiera traucējumiem RPP mēneša laikā tiek reģistrēti vairāk nekā 20 izsaukumu.

RPP darbinieki ierodas notikuma vietā, pieņem pieteikumus no iedzīvotājiem un veic pārrunas ar komersanta atbildīgo personu.

Policijas klātbūtnē mūzika tiek pieklusināta.

Par naktsmiera traucējumiem komersanti tiek saukti pie atbildības pēc Rīgas domes saistošajiem noteikumiem.

Problēma ir tā, ka komersanti, pārsūdzot uzliktos sodus, spēj pārliecināt tiesnešus (un administratīvo pārkāpumu lietas tiek izbeigtas), ka par skaļas mūzikas atskaņošanu pie atbildības var saukt nevis uz personas subjektīvi konstatēta naktsmiera traucējuma pamata, bet uz MK noteikumos formāli noteiktā trokšņa robežlieluma pārsniegšanas pamata. Tas nozīmē:

lai konstatētu izsaucēja tiesību aizskārumu, notikuma vietā būtu jāveic trokšņa līmeņa mērījums.

Šos mērījumus veic tikai sertificēta privāta laboratorija (viens mērījums maksā vairāk nekā 200 eiro), kura atšķirībā no policijas neizbrauks uz notikuma adresi 15 minūšu laikā, jo īpaši nakts vidū.

Krieviņa norādīja, ka arī gadījumos, kad pats iedzīvotājs pasūtīs tādu trokšņa mērījumu veikšanu, visdrīzāk komersants netiks saukts pie administratīvās atbildības. Par iemeslu tam ir MK noteikumu Nr. 597 «Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība» atcelšana.

Agrāk saskaņā ar šiem noteikumiem pieļaujamais trokšņa līmenis nakts laikā daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku teritorijās, kultūras, izglītības, pārvaldes un zinātnes iestāžu un dažādu funkciju ēku teritorijās nedrīkstēja pārsniegt 45dB.

2014.gadā VARAM izstrādāja un Ministru kabinets pieņēma jaunus MK noteikumus Nr. 16 «Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība», un šobrīd atļautā trokšņa robežlielums nakts laikā publiskās apbūves teritorijās un jauktas apbūves teritorijās, tai skaitā tirdzniecības un pakalpojumu būvju teritorijās (ar dzīvojamo apbūvi) ir palielināts līdz 55dB.

Tātad šobrīd legāli var trokšņot krietni skaļāk.

Tajā pašā laikā vienīgais instruments, ar kuru RPP šobrīd var iedarboties uz komersantiem, kuri nerespektē citu cilvēku tiesības uz naktsmieru, ir Rīgas domes saistošie noteikumi, saskaņā ar kuriem atbildība ir paredzēta nevis par pārsniegtiem decibeliem, bet par pašu personas tiesību uz mieru aizskāruma faktu, un tas šobrīd tiek apstrīdēts Satversmes tiesā, iebilstot pret šo saistošo noteikumu leģitimitāti.

Komersantu ieskatā, Rīgas domei nav tiesību izdot šādus saistošus noteikumus un aizsargāt savu iedzīvotāju naktsmieru. Gadījumā, ja Satversmes tiesa pievienosies komersantu viedoklim, Rīgas pilsētas iedzīvotājiem būs tikai divas iespējas – samierināties ar komercuzņēmumu radīto troksni vai mainīt dzīvesvietu.

Papildus policijas pārstāve lūdza TVNET lasītāju Edgaru informēt par minētās telefona sarunas ar policijas darbinieku datumu un aptuveno laiku, jo šādi darbinieks rīkoties nedrīkst un ir nepieciešams veikt pārbaudi.

Komentāri (190)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu