"Nulles deklarācija" rada haosu un apjukumu Saeimā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

"Nulles deklarācijas" likumprojekta mērķis ir radīt sistēmu, kas kļūtu par atskaites punktu uzticamam kontroles mehānismam, uzraugot fizisko personu mantisko stāvokli, kurām uz 2012.gada 1.janvāri īpašuma vērtība kopsummā pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas jeb 10 000 latu. Saeima līdz šim nav spējusi kliedēt bažas, ka 16 gadi tomēr ir pārāk īss laika posms, lai sagatavotu šo likumprojekta versiju un apstiprinātu. Toties ceturtdien deputāti neatstāja ne mazākās šaubas, ka viņi ir mūsu draugi – nenopietni cilvēki.

Ceturtdien Saeimā deputāti gari spriedelēja par t.s. nulles deklarācijas likumprojektu, bet cita starpā arī ieviesa korekcijas bērnu literatūras vēsturē, jo izrādās, ka krievu "komunistiskās ideoloģijas apoloģēta Nikolaja Nosova" Nezinītis un viņa itāļu "domubiedra" Džanni Rodāri Sīpoliņš ir vienā maisā bāžami.

Kuš! Deputāti debatē!

Pirmais debatēs par likumprojektu uzstājās Šlesers (LPP/LC), kurš aicināja neko tālāk nevirzīt vai vismaz atlikt likumprojekta izskatīšanu uz rudeni. Viņa argumenti – rūpes par pensionāriem, ārvalstu rezidentiem/investoriem un iesniegto datu drošība: "Vai tas būs Nacionālajā bibliotēkā, kur visi varēs iet lasīt? Vai tas būs tajā VIDā, kur Neo tur automātiski visu informāciju izpumpēs? (..) Kā mēs aizsargāsim pensionārus? Ļoti bieži dzirdam, ka kādu sirmgalvi nosit tāpēc, ka gribēja aplaupīt."

Piebildīšu, ka sākumdeklarēšanās neattiecas uz ārvalstu rezidentiem, kā maldīgi domāja deputāts. Tāpat arī Neo iegūtie dati no VIDa nesa daudz lielāku labumu, nekā ja būtu palikuši noslēpti: tie skaidri parādīja, ka daudzu amatpersonu atalgojums nav samērīgs - arī bijušā satiksmes ministra Šlesera pakļautībā esošajos valsts uzņēmumos. Neo rīcība ir attaisnojama, jo nepārprotami bija sabiedrības interesēs.

Šlesers aicināja valdības vadītāju, lai viņš "no šīs tribīnes izklāstītu precīzi sabiedrībai, kādā veidā tiks nodrošināta drošība šiem datiem, lai sabiedrībai būtu skaidras atbildes. (..) Nepietiek ar vienkāršu politisko vāvuļošanu, pateikt - es garantēju," viņš cieti teica. Ātri gan Šleseram aizmirsies, ka maija sākumā pats vāvuļoja par specdienestu it kā patvaļīgu amatpersonu noklausīšanos Rīgas viesnīcās, bet pierādījumus šiem apgalvojumiem tā arī nevienam nav rādījis.

Sīpoliņš ir komunists

Deputāts I. Parādnieks: "Šlesera kunga izteikumi un rūpes par pensionāru drošību, investoru labklājību man atgādināja ainas no “Sīpoliņa piedzīvojumiem”, kur barons Citrons savas darbības motivēja ar rūpēm par tautas labklājību, nu īstenībā mērķi, protams, bija gluži citi. "

Pēc 10 minūtēm Saeimas katedrā blamēties kāpa Andris Bērziņš no LPP/LC, paužot sašutumu, ka Parādnieka piesauktais Citrons ir "tāda komunistiskās ideoloģijas apoloģēta Nikolaja Nosova" darbs, kuru necienīgi pieminēt no Saeimas tribīnes. (Sauciens no zāles: "Nav Nosova! Džanni Rodāri!")

Savukārt K. Šadurskis pārmeta Šleseram vieglprātību, jo kā gan tas nākas, ka pēdējais tomēr ir iesniedzis amatpersonas deklarāciju VIDā, kaut arī ir neizmērojami satraucies par datu drošību pēc visiem Neo skandāliem: "Šlesera kungs ļoti centīgi pūlējās aizstāvēt esošo kārtību, lai absolūti nekas, Dieva dēļ, nemainītos, jo, Dieva dēļ, ja valsts uzzinās, kas pieder tās pilsoņiem, tad taču būs daudz grūtāk šmaukties."

(Zālē troksnis.)

"Āboltiņas kundze, ja jūs nodrošināsiet klusumu zālē, tad man būs vieglāk runāt..."

"Vai es drīkstu runāt tālāk?" (No zāles starpsauciens: "Jā!")

Šadurskis turpina: "Jo ātrāk mēs pieņemsim šo likumu, jo lielākas mums ir izredzes, ka pilsoņi varēs sagatavoties un izrakt naudas podus, kamēr zeme nav sasalusi."

(Zālē aplausi.)

Kā stiprināt ģimeni – sadalīt naudu uz pusēm!

I.Pimenovs (SC) konceptuāli nebija pret, tomēr centās argumentēt, ka naudas ieskaitīšana kontā, lai pārliecinātos par tās fizisku esamību, ir pavisam nevajadzīga un lieka: "Kādēļ nauda jānes bankai, ja to vienkārši var deklarēt uz papīra un iesniegt VID?" Tādēļ, deputāt Pimenov, lai 2012.gada 1.janvārī Latvijā pēkšņi neuzrodas simtiem ļoti turīgu cilvēku, kuriem uz papīra ir lieli finanšu līdzekļi, bet patiesībā – ir plāns tuvāko gadu laikā legalizēt vēl nesaņemtos kukuļus.

Cita starpā Pimenovam bija sava versija, kā stiprināt ģimeni, aicinot "fiziskas personas mantisko stāvokli" aizstāt ar "ģimenes mantisko stāvokli", jo laulātie var izdomāt sadalīt 10 000 latu uz pusēm un nekas tad nebūs jādeklarē: "nosakot trūcīgo personu vai maznodrošinātu personu stāvokli, mēs vērtējam tieši ģimenes ienākumus. Man liekas, tas ceļš, kurš ir labāks... un viņš tajā starpā arī stiprina ģimenes institūciju mūsu valstī."

Ārzemēs tik labi, pie mums tikai āža kāja

Andris Šķēle (TP) bija neizpratnē, kāpēc likumprojektā nav tā kā esot citur: "Tā standartprakse ārzemēs ir sekojoša, ka jums Valsts ieņēmumu dienests atsūta uz māju šo deklarāciju, arī šo saucamo sākuma deklarāciju. Valsts ir savākusi visus datus, sarakstījusi deklarācijā, viņi atsūta jums uz māju, un jūsu pienākums ir izlabot, norādot, kur valsts pārstāvji ir neprecīzi, kļūdās un kas ir precizējams."

Tas, ko deputāts Šķēle gribēja teikt, – kāpēc ir jāatklāj viss tieši vai netieši piederošais ārzemju ofšoros, jo daudz labāk būtu, ja valsts atsūta man uz mājām jau gatavu sarakstiņu ar to, kas viņiem ir zināms par maniem īpašumiem, kapitāldaļām utt., bet es tikai priecājos, ka “šie” nav tomēr visu atklājuši, kas man vēl kabatā...

Ja vēl likumprojektā paredzētu kā obligātu nosacījumu zvērēt par visām personai tieši vai netieši piederošām kompānijām visā pasaulē, kā nabaga Lembergu spiež darīt Anglijas tiesa, tad mēs pilnīgi droši varētu aizmirst par "nulles deklarāciju" likumprojektu.

Čepānes funktieris: Nulles deklarāciju izčakarēs

I.Čepāne: "Šodien trūkstot šai legālai prezumpcijai, līdz ar to trūkstot arī šai ienākumu deklarēšanai, valsts institūcijas bezjēdzīgi gadiem ir spiestas cīnīties ar personām, lai pierādītu, ka šīs personas ir miljoniem... tātad par miljoniem ir apzagušas valsti."

(Zālē troksnis.)

"Āboltiņas kundze, lūdzu, pārtrauciet, lai Šlesera kungs tur nebļaustās, es nevaru runāt."

"Mēs runājam tikai par tiem, kad valsts institūcijām rodas aizdomas, ka šī persona, iespējams, ir izdarījusi kādus noziegumus. Un tikai šīs personas tiks pārbaudītas un, pastāvot legālai prezumpcijai, šīm personām kā civilizētās Eiropas valstīs,

civilizētās pasaules valstīs ir jāpierāda, kur viņas ir dabūjušas, nevis valstij gadiem ilgi ir jāmokās, lai pierādītu, kur šīs personas ir dabūjušas.

"Es aicinu šo likumprojektu atbalstīt pirmajā lasījumā, bet es aicinu ikvienu no jums ar mani saderēt, ka šis likumprojekts vismaz šajā gadā netiks pieņemts," secināja Čepāne.

Nu tad saderam, ka esam banānu republika un visiem spēkiem to aizstāvēsim!

P.s. Sākumdeklarēšanās jēga un nozīme

Sākumdeklarēšanās likumprojekta mērķis ir ne tikai izskaust korupciju valsts pārvaldē un privātā biznesa sfērā, apgrūtinot noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu. Ikgadējās valsts amatpersonu deklarācijas un likums “Par iedzīvotāju ienākumu nodokli” jau veic attiecīgās funkcijas, lai arī ne tik sekmīgi kā vajadzētu.

Pagaidām plānots, ka deklarācija būs jāaizpilda tikai vienu reizi. Tomēr likumprojektā nav precīzas norādes, kā ir plānots kontrolēt šo procesu, lai tas nebūtu brīvprātīgs, bet gan – kā radīt situāciju, lai pagalam neizdevīgi būtu ignorēt sākumdeklarēšanās deklarācijas iesniegšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu