Ēlerte: Krievu valoda augstskolās būtu solis atpakaļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ceturtdienas Saeimas sēdē tikai atkārtotā balsojumā izdevās novērst to, ka Latvijas augstskolās izplatītos krievu valoda, uzskata kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V), pēc kuras domām, krievu valoda augstskolās nosvītrotu pa šiem gadiem panākto.

"Šajos gados daudz kas ir panākts - gan reformējot un nosakot obligāto latviešu valodas proporciju 40/60 vispārējā izglītībā, gan arī veicinot krievvalodīgo ģimeņu vēlmi sūtīt bērnus latviešu valodas plūsmas bērnudārzos un skolās. Krievu valoda augstskolās nosvītrotu to, kas pa šiem gadiem ir panākts," norāda Ēlerte.

Saeimā debatē par iespējām ārzemju studentiem atļaut studēt krievu valodā

Kā ziņots, ceturtdien Saeimas sēdē izvērsās asas debates par to, lai arī valsts dibinātajās augstskolās ārzemju studentiem ļautu studēt krievu valodā. Pirmajā balsojumā šo Igora Pimenova (SC) priekšlikumu atbalstīja 42 deputāti, pret bija 37, bet atturējās četri deputāti.

Savukārt, balsojot otrreiz, Pimenova priekšlikums tika noraidīts, jo par to nobalsoja 29 deputāti, pret bija 44, bet atturējās četri deputāti.

ZZS atbalstījuši "Saskaņas centra" pozīciju

"Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti, sadarbojoties ar "Saskaņas centru" (SC) un "Par labu Latviju" (PLL), ceturtdien balsoja pret latviešu valodu," par šādu kultūras ministres viedokli informēja Ēlertes preses sekretārs Andris Saulītis. Saeimai skatot grozījumus Augstskolu likumā, ZZS deputātu vairākums atbalstīja SC priekšlikumu, kas atceltu līdz šim spēkā esošo regulējumu augstskolās lietot tikai Eiropas Savienības valodas, atzīmē ministre.

Pirmajā balsojumā šo SC priekšlikumu esot atbalstījuši 26 SC deputāti, 11 ZZS deputāti un pieci PLL deputāti. Pret bija 37 (29 "Vienotības" deputāti, septiņi "Visu Latvijai!"-TB/LNNK un viens ZZS deputāts), bet atturējās četri ZZS deputāti. Balsojot otrreiz, priekšlikumu noraidīja.

Patlaban likums paredz, ka valsts dibinātās augstskolās studiju programmas īsteno valsts valodā vai ar noteiktiem ierobežojumiem - Eiropas Savienības oficiālajās valodās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu