Parakstu vākšanu par krievu valodu lūdzis sākt SC

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Parakstu vākšanas kampaņu par krievu valodu kā otro valsts valodu Latvijā lūguši sākt un solījuši atbalstīt pietiekami ietekmīgi apvienības "Saskaņas centrs" (SC) cilvēki, kas vēlāk ārkārtas vēlēšanu dēļ no šīs akcijas atbalstīšanas atteikušies, lai izpatiktu latviešu elektorātam un iekļūtu nākamajā koalīcijā. To savā paziņojumā presei apgalvo viens no parakstu vākšanas akcijas vadītājiem jauniešu kustības "Vienota Latvija" priekšsēdētājs Eduards Svatkovs, kurš Saeimas vēlēšanās kandidēs no SC konkurējošās partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) saraksta.

SC licis vākt parakstus

Svatkovs uzskata, ka SC savā priekšvēlēšanu kampaņā izmanto "netīras, melīgas un zemiskas" metodes, lai nomelnotu savus konkurentus, tādēļ vēloties Latvijas sabiedrībai ļaut uzzināt patiesību par krievu valodas kā otrās valsts valodas akciju.

Jauniešu kustība "Vienota Latvija" sadarbojusies ar SC un to atbalstījusi pērn priekšvēlēšanu kampaņā, bijis pat noslēgts sadarbības līgums. Pēc vēlēšanām organizācija centusies piedāvāt turpmāku sadarbību SC līderiem. "Mēs izstrādājām apjomīgu sadarbības plānu un piedāvājām to SC. Minētajā plānā tika piedāvātas idejas Latvijas sabiedrības konsolidēšanai. Sākumā tas tika atbalstīts, bet

dažas dienas vēlāk ar mani Saeimā satikās pietiekami ietekmīgi SC cilvēki un lūdza sākt parakstu vākšanas kampaņu par krievu valodu kā otro valsts valodu Latvijā,"

savā paziņojumā apgalvo Svatkovs.

Konkrētus vārdus neatklāj

Viņš gan nevēlējās atklāt, kas tieši no SC vadības ir ar viņu par šo akciju runājis, vien norādot, ka šie cilvēki esot no SC valdes. "Pagaidām es to neteikšu, tas varētu būt nākamnedēļ," solīja jauniešu kustības līderis. Kā liecina informācija SC mājaslapā, apvienības valdē ir tikai trīs cilvēki - Nils Ušakovs, Jānis Urbanovičs un Alfrēds Rubiks.

Svatkovs esot bijis izbrīnīts par šādu pārdrošu SC soli, bet tajā pašā laikā piekritis iesaistīties. "Man solīja, ka būšu galvenais krievu valodas akcijas organizators un ka man tiks piešķirta komanda, kurā būs Vladimirs Lindermans, Jevgēnijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko.

Jau pašā sākumā man likās aizdomīgs fakts, ka SC solīja visāda veidā, arī finansiāli, atbalstīt šo akciju, bet galvenais noteikums no SC puses bija tāds, lai SC ar šo akciju publiskajā telpā nekādas saistības nebūtu."

Ideju noglabā, lai izpatiktu latviešu vēlētājiem

Kaut arī akcijā savākti vairāk nekā 10 000 parakstu, to iesniegšana Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) tikusi novilcināta, aizbildinoties ar vasaras brīvlaiku un 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām. Svatkovs uzskata, ka īstais iemesls ir tāds, ka SC caur biedrību "Dzimtā valoda" ir izmantojis krievu valodas akciju, lai slēpti parādītu savu ietekmi, tajā pašā laikā izmantojot krievvalodīgo naivumu un ticību šai idejai.

"Šobrīd ir skaidrs, ka referendums par krievu valodu nenotiks un parakstu vākšana ir izgāzusies. Pie tā īsti nav vainīgs ne Lindermans, ne Osipovs. Pie tā ir vainīgs SC un šīs partijas vadītāji, kuri sāka šo akciju un tajā pašā laikā to apglabāja, lai izpatiktu latviešu elektorātam un iekļūtu nākamajā koalīcijā. Manuprāt tas ir noziedzīgi, zemiski un bīstami. Bīstami tāpēc, ka nav nekādas garantijas, ka SC līdzīgi nerīkosies, lemjot Latvijai nozīmīgus jautājumus," norādīja Svatkovs.

Strīds par termiņiem

Jau ziņots, ka parakstu vākšanas laikā asas nesaskaņas izcēlās starp Lindermanu un Svatkovu. Galvenais nesaskaņu iemesls ir laiks, kad CVK būtu jāiesniedz savāktie paraksti, - pirms vai pēc Saeimas vēlēšanām.

Tuvāko četru piecu dienu laikā Lindermans plāno CVK iesniegt vairāk nekā 10 000 parakstu par krievu valodu kā otro valsts valodu, šodien informē krievu valodā iznākošais laikraksts "Čas".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu