Strīķe: Izmeklēšanu apgrūtina prasības pēc pierādījumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Citu valstu tiesās nepieciešams zemāks pierādījumu slieksnis nekā Latvijā, tāpēc mūsu izmeklētājiem jāvāc daudz vairāk pierādījumu un jāstrādā vairāk nekā kolēģiem ārzemēs, šodien Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas deputātiem stāstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka pienākumu izpildītāja Juta Strīķe.

Atbildot uz deputātu jautājumiem par to, kāpēc daudzu lietu izmeklēšana un tiesvedība ir tik ilga, Strīķe skaidroja, ka citās valstīs tiesas neprasa savākt tik daudz pierādījumu. Tāpat Latvijas tiesas jebkuras saprātīgas šaubas traktējot par labu apsūdzētājam.

KNAB vadītāja arī skaidroja, ka līdzīgu lietu izmeklēšanā Latvijā darbojas viens izmeklētājs, bet ārzemēs to esot pat pieci līdz desmit.

Kā norādīja Strīķe, kamēr lieta atrodas izmeklēšanā, visu laiku tiekot kaut kas darīts - katru dienu notiekot vai nu nopratināšana, vai dokumentu analizēšana, vai pieprasījumu sūtīšana. Lietas izmeklēšanas ilgumu arī būtiski iespaidojot tiesiskās palīdzības lūgumu sūtīšana uz citām valstīm, jo atbildes bieži vien atnākot ļoti ilgā laika posmā. Tāpat lietu izmeklēšana virzītos ātrāk, ja iesaistītās personas šo procesu nevilcinātu.

Pēc KNAB vadītājas teiktā, lietas tiekot izmeklētas samērā ātri, bet tiesās pēc tam vienkārši gaida izskatīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu