Ministra Sprūdža karaļvalsts kuslā Dombrovska valdībā (174)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ministru prezidenta Valda Dombrovska valdība un viņa paša darba stils aizvien vairāk atklāj savu kuslo, neprofesionālo un liekulīgo dabu. Laikā, kad valdošās elites propagandisti nenogurstoši sludina taupību, valdības ministrs apaug ar padomnieku baru. Kamēr Dombrovskis sola aktīvas reformas valsts sakārtošanā, tikmēr no valsts uzņēmumiem savādos ceļos aizplūst simtiem tūkstoši latu. Vēl vairāk, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs no Reformu partijas Edmunds Sprūdžs netiek galā ar valsts nākotnei būtiskiem uzdevumiem, bet par savu padomnieku algo sabiedrisko attiecību katastrofu. Sprūdžam un Reformu partijai par to tika aizrādīts jau iepriekš, bet acīmredzot ministram Sprūdžam par to nospļauties.

Tas, ka Dombrovska valdība nespēj kontrolēt ne savu valdības ministru darbu, ne valsts līdzekļu godprātīgu izlietojumu, nav nekas jauns. Jau iepriekš ziņots, ka pagājušajā gadā dažādi politiķiem pietuvināti klubi spēj pumpēt no valsts uzņēmumiem milzīgas summas. Pagājušajā gadā «Vienotības» politiķi aizbildinājās, ka tā esot koalīcijas partneru ZZS ļaunā tradīcija. Šogad, kad ZZS viņiem vairs netraucēja, Dombrovska deguna galā ar satiksmes ministra Aivja Roņa laipnu piekrišanu valsts uzņēmumu «LDZ Cargo» par 200 000 latu aptīrīja «Vienotības» politiķa sporta klubs «VEF Rīga». Uzrunātie «Vienotības» politiķi par šo nekaunību izvēlējās klusēt un nevis rīkoties. Tas nebūtu bijis iespējams, ja valdība iepriekš būtu stingri noteikusi kārtību, kādā valsts uzņēmumi tērē savus līdzekļus. Dombrovska valdība izrādījās savādi kusla, lai reformētu šo barotavu. Tas gan nav nekas pārsteidzošs, jo paša Dombrovska juridiskā padomniece Sandra Bukane 2011. gadā bija trekni barojusies Ventspils brīvostā katru mēnesi, nopelnot 2700 latus. Par to visu ir rakstīts un runāts neskaitāmas reizes, bet Dombrovska rīcība bijusi apbrīnojami kusla un nevarīga.

Sprūdžs – nespējīgs strādāt bez galma

Šajās dienās atklātībā nonākušas kārtējās ziņas par Dombrovski kā nespējīgu valdības vadītāju. Izrādās, ka viens no viņa ministriem – vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs ir apaudzis ir krietnu padomnieku galmu. Aģentūra BNS ziņo, ka Sprūdžam algotu padomnieku ir divreiz vairāk nekā jebkuram citam ministram, par vienu vairāk – seši ir tikai premjeram Dombrovskim. Citiem ministriem algoto padomnieku skaits parasti ir divi vai trīs, neskaitot ministra biroja vadītāju. Ārlietu ministram no tās pašas Reformu partijas ir tikai viens padomnieks. Sprūdža karaļvalsts galmā katrs padomnieks valsts budžetam izmaksā no 400 līdz 800 un vairāk latiem mēnesī.

Te ir būtisks jautājums – kā šādu milzīgu padomnieku baru nepamanīja Sprūdža tiešais vadītājs Valdis Dombrovskis? Vēl vairāk – viņš joprojām nav spējis panākt, ka Reformu partija atsauc un nomaina ministru, kurš nespēj kvalitatīvi strādāt bez tik milzīga, valsts budžetam dārgi izmaksājoša padomnieku galma. Acīmredzot Dombrovska kā valdības vadītāja raksturojošais vārds ir – kuslais premjers. Tāds viņš bija, kad partijas agrākie koalīcijas biedri slauca valsts uzņēmumus, tāds viņš bija, kad to darīja paša partijas biedrs Edgars Jaunups. Grūti spriest, vai tieši kuslums bija par iemeslu, kādēļ Dombrovskis mierīgi noskatījās, kā viņa padomniece Bukane barojās Ventspils brīvostā par trekniem 2700 latiem mēnesī. Tomēr fakts, ka viņš vada valdību, kurā ir ministrs, kurš nevar iztikt bez padomnieku galma, atkal apliecina tikai vienu – Valdis Dombrovskis patiesībā ir kusls vadītājs.

Sprūdža un padomnieku pseidopanākumi

Kādi tad ir ministra Sprūdža karaļvalsts un galma panākumi? Ministrs to skaidro ar teikumu, kurā ir piecdesmit divi vārdi un kuru izlasot var aizmirst ar ko tas sācies. Sprūdžs skaidro: «Man ir izdevies izveidot ne tikai stipru un profesionālu padomnieku komandu ar konkrētu stratēģisko redzējumu, bet, mērķtiecīgi strādājot un reformējot ministrijas administratīvo vadību, ir izveidota augsti profesionāla komanda ar valsts sekretāru un valsts sekretāra vietniekiem, kas ir spējīgi apzināt uzdevumus un īstenot tos dzīvē, atbilstoši manam stratēģiskajam redzējumam par nozaru attīstību kopumā.»

Runājot par Sprūdža skaidrojuma pirmo daļu, jāsaka, ka tās ir pilnīgas muļķības. Ja viņš nestrādātu pie kusla vadītāja Valda Dombrovska, tad par saviem darba rezultātiem sen būtu izmests aiz durvīm. Šobrīd viņš meklētu citus muļķus, kuri būtu gatavi šķiest naudu par viņa skaisto muldēšanu un padomnieku baru. Viens no galvenajiem Sprūdža un viņa ministrijas uzdevumiem bija kvalitatīva Nacionālās attīstības plāna (NAP) 2014.–2020.gadam projekta sagatavošana. Ekspertu vispārējo viedokli par paveiktu var raksturot ar «Ir» apskatnieka Paula Raudsepa vārdiem: «Politiķu slīpētais Nacionālās attīstības plāns zaudē fokusu un konkrētību.» Viņš arī citē vienas no NAP līdzautores – Vitas Tēraudas viedokli: «NAP draud pārtapšana par plašu vēlmju sarakstu, kurā netiek izceltas prioritātes un netiek veiktas smagās, bet nepieciešamās izvēles, kā vislabāk izmantot ierobežotos Latvijas pieejamos resursus. Politiķiem tā varbūt ir ērtāk, bet Latvijas attīstībai tas maz ko dod.» Ja šos pieklājīgos vārdus pārtulko tautas valodā, tad tulkojums skanētu šādi – politiķi ar Sprūdžu un viņa padomnieku baru priekšgalā ir krietni sačakarējuši Nacionālās attīstības plānu.

Sprūdžs ignorējot faktus pieņemt darbā katastrofālu nejēgu

Runājot par padomnieku profesionalitāti, iespējams, daļa no viņiem tādi ir. Tomēr par profesionāli nekādā gadījumā nevar saukt nesen iecelto padomnieku sabiedrisko attiecību jautājumos – Kristianu Rozenvaldu. Vēl vairāk – cilvēciski viņš ir derdzīgs un pretīgs lops, bet profesionāli – sabiedrisko attiecību staigājošā katastrofa. Piedevām tas nav nekas jauns – to lieliski zināja cilvēki no mediju vides, un arī pats Sprūdžs par to tik brīdināts. Bet acīmredzot viņam par to savā augstprātībā nospļauties. Sprūdžs zināja, ka viņa padomnieks ir spējīgs publiski nodēvēt sievietes par tuklām un stervozām. Savādā kārtā ministram šāda padomnieka un vēl jo vairāk sabiedrisko attiecību speciālista uzvedība nelikās uzmanības vērtā. Rozenvalds ir ticis Sprūdža galmā. Atliek tikai minēt, kādēļ ministrs bija tik iecietīgs? Protams, var mazliet pabrīnīties arī par visu lielo sieviešu tiesību aizstāvju vienaldzību par viena pretekļa iecelšanu atbildīgā valsts amatā. Acīmredzot lielajām feministēm būtiski ir protestēt tikai ja Putins aizskar sievietes.

Atgriežoties pie ministra Sprūdža savādās izvēles. Par reģioniem atbildīgais ministrs nav pamanījis pat to, ka viņa padomnieka raksti atrodami pat Rīgas mēra Nila Ušakova par pašvaldību līdzekļiem izdotajā Saskaņas Centra reklāmas bukletā «Tava Rīga». Zinot Ušakova nekaunīgo agresivitāti, nav nekāds pārsteigums, ka viņš izmantos pašvaldību līdzekļus, lai reklamētu pats sevi un biedru Ameriku. Izdevums «Tava Rīga» ir nekaunīgs pierādījums tam. Sprūdžs nav to pamanījis un nav neko darījis, lai novērstu šādu nekaunīgu pašvaldības līdzekļu izšķērdēšanu un vēlēšanu likuma pārkāpšanu. Vēl vairāk – viņš ignorē faktu, ka šajā lapelē atrodams arī viņa padomnieka Kristiana Rozenvalda raksts.

Ministra padomnieks ņirgājās par paraolimpiešiem

Visbeidzot – apgalvojums, ka Sprūdžs par padomnieku izvēlējies derdzīgu lopu un sabiedrisko attiecību katastrofu nav pārspīlējums. Šā gada 2. maijā mikroblogu vietnē «Twitter» Rozenvlads izplatīja šādu paziņojumus: «Kaut arī man nepatīk @VZatlers (Valdis Zatlers), tomēr salīdzināt @cantab3 (Robertu Ķīli) ar Šadurski ir tas pats, kas salīdzināt Olimpiskās spēles ar Paraolimpiskajām.» Lai arī ko Rozenvalds ar to būtu domājis, šāds pretnostatījums ir derdzīgs un aizskarošs. Jebkurā saprātīgā valstī, kur valda savstarpēja cieņa un izpratne, šāds cilvēks netiktu valsts pārvaldei pat tuvumā. Latvijā Reformu partijas ministrs viņu ne tikai pieņem darbā, bet pat atļaujas dēvēt savu komandu par «stipru un profesionālu».

Latvijā visi jau ilgāku laiku vārās par Putina Krievijas «Pussy Riot» prāvu. Tikmēr lielākā daļa izliekas neredzam, ka mūsu pašu valdību vada kusls premjerministrs, kura komandā ir nespējīgs ministrs. Tāds, kurš pamanījies sačakarēt pat tik svarīgo Nacionālās attīstības plānu. Piedevām viens no viņa padomniekiem ir valsts apmaksāts nejēga un preteklis.

Komentāri (174)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu