Premjers: pilsonības piešķiršana nepilsoņiem grautu valstiskumu (209)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts kanceleja

Valdība neatbalsta referenduma iniciatīvu par automātisku pilsonības piešķiršanu Latvijas nepilsoņiem un uzskata to par valstiskuma graušanu, trešdien pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis («Vienotība»).

Valdība referenduma iniciatīvu neatbalsta

«Valdība šādu referenduma iniciatīvu neatbalsta, uzskatu, ka tiešām tas ir lielā mērā vērsts uz Latvijas valstiskuma graušanu, un attiecīgi kāda veida atbalsta no valdības šīm referenduma aktivitātēm nebūs. Tas ir pilnīgi skaidrs,» teica Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka atsevišķs jautājums ir Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) paziņojums pirms tālākajām darbībām, tomēr konsultēsies ar konstitucionālo tiesību ekspertiem, vai šā referenduma iecere nav pretrunā ar Satversmi, un attiecīgi paredzētas konsultācijas ar Saeimas Juridisko biroju, ar Tieslietu ministriju un ar citiem konstitucionālo tiesību ekspertiem.

Viņš uzsvēra, ka šis jautājums jebkurā gadījumā tiks vērtēts, vai virzāms tālāk.

Iesniedz vairāk nekā 12 000 parakstu

Jau ziņots, ka CVK otrdien iesniegti 12 779 vēlētāju parakstīti grozījumi Pilsonības likumā, kas paredz pilsonības automātisku piešķiršanu nepilsoņiem. CVK tagad veiks parakstu pārbaudi un to, vai likumprojekts ir pilnībā izstrādāts. CVK plāno vērtēt, vai likuma grozījumi atbilst juridiskajai tehnikai, kā arī to atbilstību augstākiem likumiem – Satversmei un ES līgumiem.

Ja notiks otrā parakstu vākšanas kārta, par likuma grozījumiem būs jāparakstās aptuveni 153 tūkstošiem vēlētāju, lai tie iegūtu tālāku virzību. Ja par likuma grozījumiem parakstīsies šāds skaits balsstiesīgo, tie nonāks pie prezidenta un Saeimā. Ja tos noraidīs vai grozīs, notiks tautas nobalsošana. Otrais parakstu vākšanas posms būs jāorganizē par valsts līdzekļiem, un CVK aplēses liecina, ka tas būtu gandrīz pusmiljons latu.

Grozījumus pilsonības likumā izstrādāja partija «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā», kas parakstus referenduma ierosināšanai par minētajiem likuma grozījumiem vāca no pagājušā gada septembra.

Komentāri (209)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu