Viņķele: tā ir tumsonība (317)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Demisijas pieprasījums grāmatu dēļ par dzimumlīdztiesību nav pamatots un balstīts uz iesīkstējušiem priekšstatiem par dzimumu lomām sabiedrībā, labklājības ministre Ilze Viņķele («Vienotība») žurnālistiem komentēja vairāku nevalstisko organizāciju pieprasījumu viņai atstāt amatu.

Ministre uzsvēra, ka normāla sevis un savu spēju apzināšanās neatkarīgi no dzimuma ir konkurētspējas un veiksmes pamatā.

«Iesīkstējusi izpratne par dzimumu lomām, kas, manuprāt, sakņojas ne tikai viduslaikos, bet arī padomju laikos, kur vīrietis ir tas, kurš strādā, atnāk mājās, reizēm iekausta sievu, reizēm iedzer, jo tās ir viņa vīrieša tiesības, tas, manuprāt, ir degradējoši, aplami, stulbi un tumsonīgi,» teica Viņķele.

Jau vēstīts, ka nevalstiskās organizācijas (NVO), no kurām lielākā daļa aizstāv kristīgās vērtības, paudušas sašutumu par divu grāmatu izdošanu bērnudārzniekiem un pieprasījušas labklājības ministres atkāpšanos.

Viņķele NA pārmet realitātes ignorēšanu

Savstarpējiem komentāriem par dzimstības veicināšanu trešdien apmainījās labklājības ministre Ilze Viņķele («Vienotība») un Saeimas Demogrāfisko lietu apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks, kura pārstāvētā Nacionālā apvienība (NA) uzstāj uz papildu 31 miljona latu piešķiršanu nākamā gada budžetā.

Abi ir partneri koalīcijā, bet redzējums, kā panākt lielāku dzimstību, atšķiras. Viņķele apvienībai pārmet realitātes ignorēšanu.

«Es kā labklājības ministre varu paust tikai ārkārtīgu izbrīnu par konsekvento realitātes ignorēšanu nākamā gada budžetā, kur jau ir iekļauts daudz pasākumu, kas nepārprotami veicinās dzimstību un ir vērsti ģimeņu atbalstam,» pēc Demogrāfisko lietu apakškomisijas sēdes žurnālistiem sacīja Viņķele.

Viņa minēja, ka nākamā gada budžetā jau ir iekļauti tādi pasākumi kā vecāku pabalstu griestu atcelšana, sociālo iemaksu dubultošana vecākiem, kas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, un valsts apmaksāta programma neauglības ārstēšanai.

«Acīmredzot mēs esam ļoti īpaša zeme, ja mēs to visu varam atļauties nonivelēt un pateikt, ka tie nekādā veidā nav demogrāfiju veicinoši pasākumi un ka mēs katru reizi sākam no nulles,» piebilda ministre.

Viņķele uzskata, ka valstij ir jāveicina dzimstība aktīvu, savu ģimeni nodrošināt spējīgu vecāku vidū un tas ir izdarāms caur sociālās apdrošināšanas pabalstiem un ģimenes un darba dzīves savienošanu.

Savukārt Parādnieks pauda neizpratni un uzskata, ka Labklājības ministrija ignorē demogrāfijas jautājumus.

«Kā var ignorēt realitāti, ka pat ar pašreizējo minimālo dzimstības pieaugumu rādītāji ir katastrofāli, ka sistēma nav sakārtota, un vecāki ir nenodrošināti, sevišķi ģimenēs, kurās ir bērni no gada līdz piecu gadu vecumam,» bija sašutis Parādnieks. Viņš arī pārmeta, ka nākamā gada budžetā vecāku pabalstiem būs atvēlēta mazāka summa, nekā solīts iepriekš.

Komentāri (317)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu