Pētījums: Valsts policijai uzticas 60% iedzīvotāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts policijai uzticas 60% iedzīvotāju, kas ir par četriem procentpunktiem vairāk nekā gadu iepriekš, liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Drīzāk policijai uzticas 53% aptaujāto, bet pilnībā uzticas 7% iedzīvotāju. Turpretim

policijai nemaz neuzticas vai drīzāk neuzticas 34% aptaujāto.

6% aptaujāto bija grūti sniegt savu atbildi par uzticēšanos policijai.

2014.gadā veiktā aptauja liecināja, ka Valsts policijai uzticējās 54% iedzīvotāju, bet 2013.gadā policijai uzticējās 44% cilvēku.

29% iedzīvotāju atzinuši, ka pēdējā gada laikā viņiem vai viņu ģimenes locekļiem ir nācies saskarties ar Valsts policijas darbiniekiem. 70% aptaujāto nebija personīgi kontaktējušies ar likumsargiem. 16% iedzīvotāju šogad par dažādiem jautājumiem bija vērsušies Valsts policijā.

Ar policijas darbinieku rīcību bija apmierināti 50% aptaujāto iedzīvotāju, savukārt ar policijas darbinieku attieksmi bija apmierināti 53% aptaujāto.

15% iedzīvotāju atzinuši, ka pēdējā gada laikā cietuši no kāda nodarījuma.

28% respondentu, kuri cieta nodarījumā, nevērsās Valsts policijā.

39% aptaujāto atzinuši, ka ir gatavi līdzdarboties sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, piemēram, pieskatīt kaimiņu īpašumu. Savukārt 60% respondentu atzinuši, ka savā dzīvesvietā un tās apkārtnē jūtas droši.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, komentējot pētījuma rezultātus, norādīja, ka iedzīvotāju vēlēšanās līdzdarboties kārtības nodrošināšanā ir apsveicama, tāpēc

jau šogad piecās Latvijas pilsētās plānots īstenot projektu par kaimiņu drošību, kurā aicinās pieskatīt kaimiņu īpašumus, ģimenes locekļus.

Tajā pašā laikā policiju uztrauc rādītājs, ka teju 30% nodarījumā cietušo nav vērsušies pēc palīdzības pie likumsargiem, lai arī grūti vērtēt, kādos notikumos šie cilvēki ir kļuvuši par upuriem.

Runājot par drošības sajūtu Latvijā, nav mainījusies situācija ar noziedzību, un noziedzības līmenis ir pietiekami stabils, ja neskaita atsevišķas lietas. «Nedrošības sajūta pārsvarā ir saistīta ar ģeopolitisko situāciju un kopumā neziņu par to, kas būs rīt,» piebilda Ķuzis.

Runājot par nozieguma izmeklēšanu, Valsts

policijai esot ļoti svarīgi panākt kriminālprocesa izmeklēšanas vienkāršošanu.

Lai policija spētu izmeklēt lietas ar lielu sabiedrisko bīstamību un ekonomisko sarežģītību, tai ir jāvelta mazāk laika mazāk smagu noziegumu un kriminālpārkāpumu izmeklēšanai. Šobrīd notiek intensīvs darbs ar Ģenerālprokuratūru par izmeklēšanas vienkāršošanu, un Ķuzis cer, ka jau šogad šajā jomā būs pirmie pavērsieni.

Ķuzis atzīmēja, ka Valsts policija pēdējos gados ir tikusi galā ar savlaicīgu spēju reaģēt uz notikumiem. Pirms pāris gadiem tika izstrādāti noteikumi par reaģēšanas ātrumiem, un policija iekļaujas šajos rādītājos. «Policijas reaģēšana uz notikumu ir laba,» viņš uzsvēra.

Ķuzis gan nenoliedz, ka policijai jāturpina piestrādāt pie komunikācijas ar sabiedrību. To apliecina šogad notikušie gadījumi ar televīzijas operatora aizturēšanu un policistu iesaisti lietā par Rēzeknē noslepkavoto sievieti. Lai arī pārsvarā policisti savus pienākumus pilda apzinīgi un ar augstu atbildības sajūtu, policijai jāturpina uzlabot likumsargu apmācība, lai tie varētu pieņemt likumīgus un pareizus lēmumus, tostarp nestandarta situācijās.

Aptauja tika veikta šogad janvārī, tajā uzklausot 1000 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Kā ziņots, Valsts policijā šodien tiek prezentēts pētījums par iedzīvotāju attieksmi pret policiju.

Pētījumu centra SKDS veiktais ikgadējais pētījums kopumā liecina, ka iedzīvotāju vērtējums par policijas darbu pēdējā gada laikā ir uzlabojies.

Pētījumā detalizēti apkopota iedzīvotāju pieredze saskarsmē ar policijas darbiniekiem, vērtējums par policijas darbu, uzticēšanās līmenis, drošības sajūta un citi parametri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu