Raidījums: lidostā «Rīga» zog mantas?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Sūdzības par nozagtām mantām lidosta saņem regulāri. Zādzības nenovērš, bet pasažierus sūta uz policiju. Slepens ieraksts rāda, kā lidostas «Rīga» darbinieki Ryainar lidmašīnas reisā pasažieru somās meklē naudas makus, svētdien ziņoja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Pie Nekā personīga vērsās kāds skatītājs no Īrijas, kuram ir izdevies nofilmēt aizdomīgu lidostas Rīga darbinieku sarunu. Saruna notikusi Rynair lidmašīnas bagāžas nodalījumā, kur abi darbinieki iekrāvuši somas. Kā atklājās, abus sarunu biedrus interesējuši pasažieru maki. Sociālajos portālos lasāmas neskaitāmas lidsabiedrības Ryanair pasažieru sūdzības, ka viņiem no čemodāniem pazūd vērtīgas lietas.

Edgars Kviotkovskis dzīvo Īrijā, Svordas pilsētā. Pirms pusgada Ryanair reisā Rīga - Dublina esot apzagts. Makā vairs neesot bijuši 700 eiro. Sociālajos portālos uzrunājis tautiešus, jautājis, vai viņiem nav gadījies līdzīgi. Izrādās, ka ir gan.

Aija Rumjanceva: Man trīs reizes no bagāžas pazuda cigaretes. Kad lidostā griezos ar savu sūdzību, kāpēc nepārbauda kameru ierakstus, atbildēja, ka to nav visur. Ar tādu smīnu vēl pateica, ka tā varētu būt, ka kaut kas pazūd, lai rakstot e-pastā. Kad uzrakstīju atnāca atbilde, ka Rīgas lidosta par Ryanair neatbild.

Dana Popoviča: ...man pazuda no maka 50 eiro.

Sandra Jekabsone-Bokacha kundze: ...Man izvilka visas cigaretes - vedu atļautos četrus blokus.

Ginta Jefimova: ...man pāris reizes izčibēja pāris džemperi, smaržas un pat žāvēta vistiņa.

Ja ir nodots pārāk maz koferu reģistrētajā maksas bagāžā, Ryanair piedāvā pasažieriem par brīvu nodot bagāžas nodalījumā arī rokas bagāžu, lai salonā paliktu vairāk vietas. Ryanair vienojies, ka pasažierus apstaigās Rīgas lidostas darbinieki.

Ja lidostas darbiniekam šķiet, ka rokas bagāžas būs par daudz, mazās somas sāk atprasīt jau pie bagāžas nodošanas. Bet nu pamataptauja par to, vai gadījumā savs mazais koferis labāk nebūtu nododams kopīgajā bagāžā, notiek pirms iekāpšanas lidmašīnā.

Pēteris Tārs, lidostas Rīga pārstāvis: Aviokompānija Ryanair piekopj šādu praksi, un atsevišķos gadījumos viņi var palūgt pasažieriem nodot rokas bagāžu.

Bet tas nozīmē, ka viņi jums lūdz izpildīt savu lūgumu pret pasažieriem?

Jā, jā. Lidosta noslēgusi līgumu ar aviokompāniju Ryanair, un mēs pildām šīs aviokompānijas tā kā līgumā noteiktās prasības.

Nākamajā reizē Edgars uz Latviju devās ar slēpto kameru.

Edgars Kviotkovskis, Īrijas latvietis:

Es ieliku to kameriņu, tā ir pildspalva, smuka pildspalviņa, viņai ir tāda neliela kameriņa, to ieslēdz, un es vienkārši to ieliku somā pa virsu, bet kaut kā, kad viņi tās somas tur krāmēja, viņa bija nokritusi kaut kur sānā vai kā, un tad nenofilmēja ne sejas, neko. Bet varēja visu dzirdēt, ko runā.

Vieta, kur notiek čemodānu iekraušana Ryanair lidmašīnā. Ar to nodarbojas divi lidostas Rīga darbinieki. Cik noprotams no ierakstītās skaņas, te arī nonākusi Edgara soma 24.februārī.

Skaņas ieraksts no slēptās kameras

Viss normāli, ja? Zaibis, kā piebāzts. Viss ar cigaretēm. Kādi seši bloki. Pizģ**...

Ņihu**. Nu neviena maka nav iekšā. Vēl nāks?

Zini, kas te darās? Viss ir ar cigaretēm. Miljons. Nahu* makus neņem? Neviena maka, bļ**.

Kad pirmo reizi zaudējis naudu, Edgars nav gājis uz policiju. Kāds viņa paziņa to ir darījis, bet bezjēdzīgi.

Edgars Kviotkovskis, Īrijas latvietis:

Tālāk jau nekas nenotiek. Pierādīt neko nevar, Ryanair nenes atbildību par bagāžām, tā kā nekāda jēga no tā.

Rīgas lidosta visus, kam ir pretenzijas, aicina vērsties policijā.

Pēteris Tārs, lidostas Rīga pārstāvis:

Nu, pirmkārt, jāvēršas viņam būtu, ja tā ir zādzība, ko viņš ir konstatējis, tad viņam ir jāvēršas policijā.

Tas nozīmē, ja cilvēks aizbraucis uz Īriju, tad viņam jābrauc atpakaļ un jāiet uz policiju?

Nē, nē, nē, kāpēc? Nu, saprotiet pareizi. Ryanair apkalpo divas kompānijas. Viena Latvijā, kas savāc bagāžu un apkalpo arī galamērķī, konkrēti, pieņemsim Dublinā, ja. Tātad, ja viņam kaut kas pazūd, tas varēja notikt tikpat labi šeit, kā tikpat labi galamērķī. Un tad loģiski, ka viņš, kad nonāk Dublinā, tad jāvēršas tās attiecīgās lidostas policijas iecirknī un tad jāraksta šī te sūdzība, paziņojums vai protokols.

Kāds lidostā strādājošs uzņēmējs, kas nevēlējās minēt savu vārdu, Nekā personīga pastāstīja, ka čemodānu krāvēji bieži mainās, to alga ir aptuveni trīsarpus eiro stundā, taču darbs ir grūts, jāstrādā 10 - 12 stundas no vietas, tad nāk nākamā maiņa.

Edgars Kviotkovskis, Īrijas latvietis:

Es vispār biju domājis, ka tas viss notiek tai Īrijā. Jo es nevarēju iedomāties, kurā vietā, pa kuru laiku viņi var izņemt kaut ko Rīgā ārā. Tāpēc, ka mēs nododam bagāžu pie pašas lidmašīnas. Uzliekam uz ratiem, iekāpjam iekšā lidmašīnā un...

No slēptās kameras: Vēl pēdējo. Redzams, ja, ka taisa vaļā? Lupatas samestas, bļa*. Neviena maka nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu