Narkoloģe: Samazināt alkohola, tabakas un narkotiku lietošanu līdz 1% ir iespējams

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Samazināt alkohola, tabakas un narkotiku lietotāju skaitu līdz 1% ir iespējams, tomēr tas prasa cilvēku izglītošanu jau agrā bērnībā un likumdošanas radikālas izmaiņas, uzskata Latvijas Narkologu asociācijas vadītāja Astrīda Stirna.

Kā atzina Stirna, veselības ministra Gunta Belēviča (V) veselības platformas nospraustais mērķis līdz 2065.gadam samazināt alkohola, tabakas un narkotiku lietotāju skaitu līdz 1% ir «ideālais variants», tomēr to ir iespējams sasniegt. Viņa uzskata, ka jauniešus par atkarību izraisošo vielu ietekmi uz veselību izglītot jau ir par vēlu, jāsāk ir agrā bērnībā.

Tāpat, lai jaunieši nepievērstos dažādu kaitīgu vielu lietošanai, būtu nepieciešams radīt viņiem alternatīvas brīvā laika pavadīšanai. Stirna uzskata, ka jaunieši alkohola, tabakas un narkotiku lietošanai pievēršas, jo nav kvalitatīvu brīvā laika pavadīšanas iespēju, kā arī tādēļ, ka šādi var aizmirst ikdienas problēmas. Jārada vide, kurā jaunieši nevēlas lietot apreibinošas vielas.

Lai panāktu noteiktos mērķus, nepieciešams skaidrs rīcības plāns, saka Stirna. Nepieciešams strādāt pie likumdošanas, alkohola un tabakas pieejamības ierobežošana. «Tas ir komplekss process,» uzsver narkoloģe. Šobrīd alkohola ražotāji izvērš agresīvu reklāmu, kas iespaido jauniešus un to ir nepieciešams ierobežot, lai panāktu patēriņa samazinājumu, piebilst mediķe.

Viņa gan atzīst, ka ne visi mērķi ir sasniedzami, tomēr, jo «augstākus tos uzstāda, jo vairāk var sasniegt».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu