Vējonis uzrunā ANO: Austrumeiropas stabilitāte un drošība ir stratēģiska prioritāte

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Valsts prezidents Raimonds Vējonis savā uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā vērsa uzmanību uz situāciju jautājumā par Eiropas drošību, tādējādi akcentējot, ka Latvijai Eiropas austrumos esošo kaimiņvalstu stabilitāte un drošība ir stratēģiska prioritāte.

Pēc viņa domām, ieilgušu konfliktu atrisināšanai Piedņestrā, Abhāzijā, Dienvidosetijā un Kalnu Karabahā ir jābūt vienai no galvenajām starptautiskās kopienas prioritātēm. «Mums ir jāsaglabā modrība un uzstājība, ka visām valstīm, tostarp Krievijai, ir jāievēro savas saistības saskaņā ar starptautiskajām tiesībām nepārkāpt suverēnu valstu robežas,» uzsvēra Vējonis.

Viņš atgādināja, ka Latvija kopā ar starptautisko sabiedrību arī turpmāk iestāsies par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību, līdz ar to nelikumīga Krimas aneksija no Krievijas puses netiks atzīta, un tā esot jāizbeidz. «Jebkāda Krimas tatāru un etnisko ukraiņu diskriminācija Krimā pieprasa stingru ANO reakciju,» piebilda Vējonis.

Pēc viņa domām, starptautiskajai sabiedrībai ir jāstrādā, lai veicinātu mierīgu konflikta atrisināšanu Ukrainas austrumos.

Visām pusēm jāizpilda savas saistības saskaņā ar Minskas nolīgumu un jāīsteno Minskas process. Savukārt Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu tās reformu procesā un tās humānajās vajadzībās.

«ANO spēja risināt pašreizējās problēmas ir atkarīga arī no politiskās gribas virzīties uz priekšu Drošības padomes reformā. Ir pagājis jau ilgs laiks, un mums visiem būtu jācenšas stiprināt šīs nozīmīgās institūcijas leģitimitāti. Lai Drošības padome atbilstoši reaģētu, tās dalībniekiem jāatturas no savu veto tiesību izmantošanas zvērīgu noziegumu gadījumā,» norādīja Valsts prezidents.

Tāpēc viņš atgādināja, ka Latvija atbalsta šo svarīgo iniciatīvu, kā arī Drošības padomes Ētikas kodeksu tās rīcībā pret genocīdu, noziegumiem pret cilvēci vai kara noziegumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu