Latvijas tirgotāji «Apple» tehnikas pārdošanas bumu sevišķi nejūt

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Latvijas «Apple» tehnikas tirgotāji sevišķu pārdošanas bumu nejūt, neskatoties uz amerikāņu datortehnikas un programmatūras koncerna labajiem pārdošanas un finanšu rādītājiem, kuri publiskoti naktī uz trešdienu, sarunās ar tirgotājiem noskaidroja biznesa portāls «Nozare.lv».

Latvijas datortehnikas tirgotāja un salicēja «Capital» «Apple» veikala Rīgā vadītājs Hārdijs Sametis teica, ka «bums nav piedzīvots, bet krituma arī nav. Tāds bija pirms diviem gadiem.»

Sametis prognozēja, ka šogad Latvijas veikalos (privātpersonām un mazā biznesa pircējiem) varētu pārdot ap 2500 «Apple» datoru vienības.

Savukārt otra «Apple» tehnikas tirgotāja «iDeal» veikala Rīgā, Brīvības ielā, vadītājs Mārtinš Amtmanis lēš, ka pārdoto datoru skaits varētu būt aptuveni 2000. Konkurenta prognozi, kas attiecināma uz tirgu kopumā, tātad uz visiem galvenajiem tirgotājiem, viņš vērtē kā optimistisku.

Vienlaikus Amtmanis sacīja, ka pārdošanā jūtot «pacēlumu» un starp ejošākām precēm esot portatīvais «Apple» modelis «MacBook Pro» ar 13 collu displeju. Pērkot arī «iMac» galda datorus.

Sametis cerības liek uz valsts un dažādu mācību iestāžu iepirkumiem, kuriem var piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu. «Iepirkumi no šīs puses varētu būt būtiski lielāki,» sacīja «Capital» pārstāvis, piebilstot, ka šos iepirkumus nepieskaita savai 2500 vienību prognozei.

«Capital» veikala vadītājs gan uzsvēra, ka «Apple» tehnika parasti nevar uzvarēt konkursos, kur cenšas iepirkt lielāko datoru skaitu par lētāko cenu, taču tai ir labākas izredzes, ja konkurss pieprasa zināmu veiktspēju, programmatūru un lietošanas vienkāršību.

Savukārt Amtmanis izteica pretēju vērtējumu - neesot manīta rosība no valsts puses un «mācību iestādes arī ir klusas». «Atdzīvojies ir mazais bizness un reklāmisti (reklāmas nozares uzņēmēji),» sacīja «IDeal» veikala vadītājs.

Abi «Apple» tirgotāju pārstāvji bija līdzīgās domās, ka Latvijā ir samēra liela interese par jauno «iPhone4» telefonu un planšetdatoru «iPad», taču ne vienam, ne otram nav skaidri zināms tirdzniecības sākšanas datums mūsu valstī. Vienīgi nozarē bijušas baumas, ka tas varētu būt kaut kad rudenī.

Jau ziņots, ka «Apple» biznesa gada trešā ceturksnī pārdoti 3,47 miljoni «Macintosh» datori, kas ir jauns rekords un par 33% vairāk vienību nekā pērn trešajā ceturksnī. Tāpat pārdoti 8,4 miljoni «iPhone» telefonu, kas ir par 61% vairāk, un 9,41 miljons «iPod» mūzikas un multimediju nesēju, kas ir par 8% vairāk.

Ceturksnī, ko noslēdza 26.jūnijā, pārdoti 3,27 miljoni planšetdatori «iPad», kas ir jauns produkts un agrākos ceturkšņos netika tirgots.

«Apple» preču un programmatūras pārdošana ārpus ASV veidoja 52% no kopējiem ieņēmumiem, teikts «Apple» pārskatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu