ASV hakeris nozadzis 130 miljonu kredītkaršu datus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Prokuratūra ASV izvirzījusi apsūdzības 28 gadus vecajam Albertam Gonsalesam, kurš, uzlaužot finanšu informācijas apstrādes uzņēmumu datortīklus, nozadzis 130 miljonu kredītkaršu datus, pavēstīja Tieslietu ministrijā.

Maiami iedzīvotājs Gonsaless un vēl divi vārdos nenosaukti līdzzinātāji - Krievijas pilsoņi - uzlauzuši datortīklus firmās, kas sniedz atbalstu lielākajiem ASV finanšu un tirdzniecības uzņēmumiem, un tur nozaguši datus.

Par tik vērienīgu kredīta un debeta karšu datu zādzību ASV nekad agrāk apsūdzības nav tikušas izvirzītas, paskaidroja ministrijā.

Ja Gonsaless tiks notiesāts, viņam cietumā būs jāpavada līdz 20 gadiem par krāpšanos ar elektroniskajiem līdzekļiem un vēl arī līdz pieciem gadiem par dalību noziedzīgā grupā. Turklāt viņam būs jāmaksā 250 000 dolāru (125 000 latu) liela soda nauda katrā no šiem diviem apsūdzības punktiem.

Hakeru nodoms bijis iegūtos datus pārdot, uzskata izmeklētāji.

Datortīklu aizsardzības sistēmas uzlaušanai un datu izzagšanai Gonsaless uzmantojis visai sarežģītu paņēmienu - tā dēvēto SQL injekciju, paskaidroja ministrijā.

Par hakera uzbrukuma upuri kļuvusi elektronisko norēķinu sistēma «Heartland Payment Systems», veikalu tīkls «7-Eleven» un supermārketu tīkls «Hannaford Brothers».

Noziedzīgā grupa izpētījusi upuru izmantoto apmaksas sistēmu, tad uzlauzusi aizsardzību un nozagtos datus nosūtījusi uz saviem serveriem, kas bija izvietoti Kalifornijas un Ilinoisas štatos, ASV, kā arī Latvijā, Nīderlandē un Ukrainā.

Šie dati pēc tam varēja tikt pārdoti «mazumtirdzniecībā» krāpniecisku pirkumu veikšanai.

Gonsaless jau atrodas apcietinājumā saistībā ar agrāk izvirzītām apsūdzībām par restorānu tīkla datorsistēmas uzlaušanu. Par viņa Krievijas līdzzinātājiem tuvākas detaļas netiek sniegtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu