NASA gatavo pirmo misiju Zemei līdzīgu planētu meklēšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) gatavojas nākamajā mēnesī palaist Keplera vārdā nosauktu kosmisko zondi ar jaunu teleskopu, kas pirmo reizi varēs pamanīt Zemei līdzīgas planētas ārpus mūsu Saules sistēmas, paziņoja projekta vadītāji.

Plānots, ka zonde ar raķeti «Delta II» tiks palaista no Kanaveralas zemesraga 5.martā plkst.22.48 (6.martā plkst.5.48 pēc Latvijas laika).

Misijas primārais mērķis būs meklēt Zemei līdzīgas planētas, kuras riņķo ap mūsu Saulei līdzīgām zvaigznēm un ir vajadzīgajā attālumā un karstumā, lai uz tām varētu būt dzīvības uzturēšanai nepieciešamais ūdens.

«Keplera zonde samazinās mums nezināmo par Piena ceļa galaktikas mūsu daļu. Un atklājumi varētu fundamentāli mainīt cilvēces uzskatus par sevi,» preses konferencē NASA galvenajā mītnē Vašingtonā paziņoja astrofizikas nodaļas direktors Džons Morze. «Planētu uzskaitīšanai būs ļoti liela nozīme mūsu izpratnē par to, cik bieži mūsu galaktikā sastopamas Zemes izmēra planētas, kā arī nākotnes misiju plānošanā, kurās tiks tieši noteiktas un raksturotas šādas pasaules ap tuvākajām zvaigznēm.«

Ar 95 megapikseļu CCD kameru aprīkotais Keplera teleskops spēj pamanīt zvaigžņu periodisko aptumšošanos, ko rada planētas, kad tās šķērso.

Misija izmaksās 600 miljonus dolāru (334,8 miljonus latu) un ilgs trīs gadus, kuru laikā jāizpēta vairāk nekā 100 000 Saulei līdzīgu zvaigžņu Gulbja un Liras zvaigznājos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu