Dabas fenomens «El Ninjo» pārvērties par «La Nina»

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Ilgstošais karstums Krievijā varētu būs sācies ar gaisa un ūdens temperatūras maiņu Klusajā okeānā. Tā uzskata virkne rietumu valstu klimatologu, tostarp britu speciālists Endrjū Votsons, kurš darbojas Starpvaldību grupā, kas pēta globālās klimata izmaiņas (GIEC), vēstī «Newsru».

Votsons norāda, ka būtisku Zemes virsas sasilšanu pagājušogad izraisījis dabas fenomens «El Ninjo», kuru nomainījis jauns fenomens — «La Nina». Tas izraisa būtisku Klusā okeāna centrālās zonas ūdeņu atdzišanu.

«Jau iepriekš tika novērots, ka pēc «El Ninjo» seko ļoti karsta vasara, kas arī notika 2010.gadā,» sacīja zinātnieks.

Uz klimata katastrofu Zemes austrumu puslodē saistību ar Atlantikas straumēm norādīja arī Omārs Baddurs — Vispasaules meteoroloģiskās organizācijas klimata izmaiņu monitoringa pārstāvis.

«Zinātnieki noskaidrojuši, ka «El Ninjo» izraisa karstumu un sausumu Indijas pussalā un Āfrikā. Savukārt «La Nina» tur izraisa pilnīgi pretēju efektu,» uzsvēra klimatologs, norādot, piemēram, uz plūdiem Pakistānā.

Speciālisti gan pagaidām nespējot pierādīt, ka anomālais karstums Krievijā būtu saistīts ar globālo planētas sasilšanu. Tādiem secinājumiem nepieciešams vairāk laika un novērojumu. Tomēr daudzi klimatologi uzskata, ka klimata katastrofas Ķīnā, Pakistānā, daudzās Austrumeiropas valstīs, galvenokārt Krievijā, apstiprina jau iepriekš paustos uzskatus par globālām pārmaiņām pasaulē.

Zinātnieki uzskata, ka šādas parādības — anomāls karstums vai netipisks aukstums — ne vien turpināsies, bet iegūs intensīvāku un ilglaicīgāku raksturu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu