Pētnieki atklājuši ibuprofēna «tumšo» pusi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jaunā pētījumā atklāts, ka regulāra populārā pretsāpju līdzekļa ibuprofēna lietošana var negatīvi ietekmēt vīriešu auglību.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Proceedings of the National Academy of Sciences», atklāts, ka ibuprofēna regulāra lietošana var novest līdz hipogonādismam – nepietiekamam dzimumdziedzeru funkcionēšanas stāvoklim, depresijai un kaulu, un muskuļu masas zudumam. Šis stāvoklis visbiežāk ir sastopams starp smēķētājiem un vecāka gadu gājuma cilvēkiem, tomēr jaunajā pētījumā pierādīts, ka tas var ietekmēt arī jaunus cilvēkus.

Pētījums (Angļu val., 1,6 Mb, pdf)

Eksperimentā zinātnieki atlasīja 31 veselu vīrieti vecuma grupā no 18 līdz 35 gadiem. 14 eksperimenta dalībnieki sešas nedēļas dienā uzņēma divas 600 miligramu lielas ibuprofēna devas, kas ir līdzvērtīgs daudzums tam, kādu uzņem atlēti, lai mazinātu sāpes. Atlikušie 17 eksperimenta dalībnieki uzņēma placebo tabletes.

Visiem eksperimenta dalībniekiem tika veiktas asins un hormonu analīzes. Pēc 14 dienām pētnieki novēroja, ka ibuprofēna lietotāju asinīs ir paaugstināts luteinizējošā hormona līmenis. Šis hormons regulē testosterona un citu hormonu līmeni organismā.

Savukārt pēc 44 dienām šis līmenis bija kļuvis vēl augstāks, kas ir viena no hipogonādisma pazīmēm.

Otrajā pētījuma daļā zinātnieki, izmantojot donoru orgānus, pārbaudīja, kā ibuprofēns iedarbojas tieši uz vīrieša sēkliniekiem. Izrādījās, ka testosterona līmenis šādā veidā sāk pazemināties jau 24 stundu laikā.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu