Raktuvēs uziets dimants, kas satur nekad iepriekš neredzētu minerālu (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Petra Diamonds

Lai arī valda paruna, ka dimanti ir sieviešu labākie draugi, tomēr visiem ir skaidrs, ka vēl labāki draugi tie ir ģeologiem. Lūk, un ģeologi parūpējušies par jaunu atklājumu – kādā nesen izraktā dimantā atrasts nekad iepriekš dabā neredzēts minerāls.

Minerāls - kalcija silikāta peruvskīts (CaSiO3) – atradās iesprostots dimantā, ko izraka strādnieki Dienvidāfrikas dimanta raktuvēs.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature», šis atklājums sniedz nozīmīgu informāciju par to, kādi procesi noris Zemes iekšējās struktūrās.

Pētījums (Angļu val.)

Lai arī kalcija silikāta peruvskīts ir cilvēkiem praktiski nepieejams, tas ir ļoti izplatīts ārkārtīgi dziļi zemē. Tas ir ceturtais biežāk sastopamais minerāls planētas iekšienē – aptuveni 700 kilometru lielā dziļumā.

Par spīti tam, ka teorētiski tas pastāv un ir ļoti izplatīts, iepriekšējie pētījumi joprojām nav pierādījuši tā praktisko eksistenci.

«Nevienam nav izdevies nogādāt šo minerālu Zemes virspusē un saglabāt to stabilu. Vienīgais veids, kā to varētu pētīt virs Zemes, ir, ja tas būtu iesprostots ārkārtīgi cietā apvalkā, piemēram, dimantā,» komentēja pētījuma autors Greiems Pīrsons (Graham Pearson).

Pētījumā Pīrsons ar kolēģiem izanalizēja sīku dimanta gabalu (aptuveni 3 milimetru caurmērā), kas tika izrakts viena kilometra dziļumā. Neskatoties uz relatīvo seklumu, kādā tika atrasts dimants, tas tiek uzskatīts par tā saucamo «dzīļu dimantu», proti, dimantu, kas veidojies vismaz 700 kilometrus zem Zemes virskārtas.

Kripata kalcija silikāta peruvskīta pēc tam, kad dimants tika nopulēts, bija redzama ar neapbruņotu aci. Kad tika veikta analīze ar rentgenstaru palīdzību, pētnieki apstiprināja, ka tas tiešām ir vēl praktiski neredzētais savienojums.

«Dimanti ir ārkārtīgi unikāls veids, kā novērot to, kas notiek Zemes iekšienē,» piebilda Pīrsons.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu