Miega paralīze un halucinācijas - depresijas pazīmes sportistiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā zinātnieki noskaidrojuši, ka miega paralīze vai halucinācijas, kas dažiem cilvēkiem rādās aizmiegot, var liecināt par depresiju.

«Tas, cik bieži cilvēki piedzīvo miega paralīzes un halucināciju simptomus, ir cieši saistīts ar depresijas simptomiem. Lai arī parasti miega paralīze tiek uzskatīta par nekaitīgu, tomēr tā var radīt pamatīgu diskomfortu cilvēkiem, kas to piedzīvo regulāri,» stāsta pētījuma autors Maikls Grandners (Michael Grandner).

Miega paralīze ir īslaicīga nespēja kustēties vai runāt pamošanās laikā, savukārt halucinācijas mēdz parādīties iemigšanas procesa laikā.

Lai nonāktu pie šādiem secinājumiem, pētnieki izanalizēja 189 sporta studentus. Visiem dalībniekiem bija jāveic aptauja, atbildot uz tādiem jautājumiem kā: «Kad es pamostos, vai es bieži nespēju pakustēties?» Kā arī: «Vai es piedzīvoju baisas, sapņiem līdzīgas vīzijas iemigšanas laikā?» Līdztekus tika noskaidrots arī studentu mentālās veselības stāvoklis.

Rezultātā atklājās, ka 18 procenti dalībnieku regulāri piedzīvo miega paralīzi, kamēr 7 procenti to piedzīvo ne biežāk kā reizi nedēļā. 24 procenti reizēm piedzīvo halucinācijas iemigšanas laikā, kamēr 11 procenti tās piedzīvo reizi nedēļa.

«Fakts, ka miega paralīze un halucinācijas ir tik izplatītas studentu starpā, nav nekāds brīnums. Studentiem bieži ir problēmas ar miegu, kā arī paaugstināts stresa līmenis ikdienā. Tas viss var tos novest līdz depresijai,» komentēja zinātniece Serēna Liu (Serena Liu).

Pētījuma relīze (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu