Pētnieki: pazemē varētu atrasties miljardiem tonnu dimantu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Dimants - rets, dārgs un īpašs minerāls, ko ļaudis iecienījuši pasniegt mīļotajiem, lai pierādītu savas mīlas spēku. Tiesa, izrādās, ka nemaz tik īpašs un rets tas nav, jo zinātnieki jaunā pētījumā izvirzījuši hipotēzi, ka Zemes dzīlēs varētu slēpties miljardiem tonnu šo dārgakmeņu.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Geochemistry, Geophysics, Geosystems», zem Zemes garozas atrodas 1000 reižu vairāk dimantu, nekā uzskatīts iepriekš. Tiesa, šie dimanti pašlaik cilvēkam ir nepieejami, jo atrodas 145 līdz 240 kilometrus dziļi Zemē, turklāt akmeņu ieslēgumā.

Pētījums (Angļu val.)

Pētnieku komanda no dažādām pasaules universitātēm iespējamo dimantu krājumu atklāja, pētot seismiskos viļņus pazemē. Šīs vibrācijas var mainīties atkarībā no dažādu akmeņu sastāva, temperatūras un blīvuma. Novērojot šīs izmaiņas, pētnieki var izdarīt secinājumus par nesasniedzamo Zemes infrastruktūru.

«Kad seismiskie viļņi plūst cauri Zemei, dimanti tos pārnes ātrāk nekā citi minerāli, kas nav tik cieti. Tomēr, lai arī viss liecina, ka tur varētu būt ievērojami dimantu krājumi, tomēr pavisam droši to nevar teikt,» atzina pētījuma autors Džošua Garbers (Joshua Garber).

Citi pētnieki savukārt izvirzījuši hipotēzi, ka, iespējams, šie akmeņi patiesībā ir vēsāki nekā šķiet, tāpēc to struktūra ir cietāka, kļūdaini norādot uz dimantiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu