Publicēta Stīvena Hokinga pēdējā teorija par Visuma izcelšanos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Publicēta nelaiķa Stīvena Hokinga pēdējā teorija par Visumu. Zinātnieks paziņo, ka tas nav nemaz tik milzīgs, kā arī ir vienkāršāks, nekā uzskatīts iepriekš.

Kā vēsta izdevums «BBC», slavenā fiziķa pēdējais darbs tika iesniegts publicēšanai zinātniskajā žurnālā «Journal of High Energy Physics» vien desmit dienas pirms Hokinga nāves. Tajā skaidrots, kā radies Visums.

Pētījums (Angļu val., 488 Kb, pdf))

Pētījumu Hokings savas dzīves pēdējos mēnešos radīja kopā ar zinātnieku Tomasu Hertogu (Thomas Hertog), neskatoties uz to, ka fiziķa veselības stāvoklis un komunikācijas spējas kļuva aizvien vājākas.

Pētījuma pamatā ir hipotēze, kas apstrīd iepriekšējo uzskatu, ka Visums ir teju bezgalīga hologramma.

Līdzšinējā teorija par Lielo sprādzienu bija tāda, ka Visums radās uzreiz pēc tā norises un joprojām turpina izplesties. Daudzi uzskata, ka Visums, kas atrodas mums apkārt, ir savāda vieta, kur šī izplešanās ir apstājusies un apstākļi kļuvuši dzīvībai derīgi.

«Ierastā teorija ir tāda, ka Visums ir bezgalīgs fraktālis, kurā atrodas neskaitāmi «kabatveida» Visumi, kurus nošķir okeāns, kas nemitīgi plešas plašumā. Mums zināmie fizikas likumi var atšķirties katrā no šiem Visumiem. Tiesa, es nekad neesmu bijis šīs teorijas piekritējs,» Hokings skaidroja vienā no pēdējām intervijām.

Hokinga pēdējais darbs piedāvā ideju, kas ir pretēja iepriekš pieņemtajām teorijām, proti, Visuma izplešanās reiz var apstāties. Pētījumā arī minēts, ka Visums ir krietni vienkāršāks, nekā uzskatīts iepriekš.

«Mēs uzskatām, ka Visums ir daudz vienkāršāks un «gludāks», nekā uzskatīts pirms tam, kā arī tam ir robežas. Visums nav fraktāla struktūra,» teica Hokings.

Pašlaik Hokinga sekotāju uzdevums ir šo teoriju pierādīt. Ja tas notiks, tad tiks dramatiski mainīti uzskati par to, kā Visums ir radies.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu