Malaizijā ievēl 92 gadus vecu premjerministru

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc spraigām vēlēšanām Malaizijā premjerministra amatā stāsies 92 gadus vecais Mahatirs Mohamads, kurš šo amatu ieņēma no 1981. līdz 2003. gadam. Vēlēšanu iznākums pieliek punktu koalīcijai, kas Malaizijā valdīja kopš neatkarības pasludināšanas 1957.gadā, vēsta raidorganizācija BBC. Līdz ar to Mohamads kļūs par vecāko ievēlēto līderi pasaulē.

Kad kļuva skaidrs, ka pēc vēlēšanām premjera krēslu iegūs Mohamads, ielās to nosvinēt izgāja viņa atbalstītāji.

Pirms vēlēšanām Mohamads pārgāja opozīcijā un stājās pretī iepriekšējam Malaizijas premjerministram Nadžibam Razakam, kas apsūdzēts korupcijā.

Nadžibs teica, ka «akceptēs tautas lēmumu», taču politisko kaislību atmosfērā varas nodošana varētu nenoritēt gludi, raksta ārvalstu prese.

«Jā, jā, es joprojām esmu dzīvs,» ceturtdien preses konferencē teica Mohamads. Viņš solīja «atjaunot likuma varu» valstī.

Saskaņā ar oficiālajiem vēlēšanu rezultātiem opozīcijas grupa «Pakatan Harapan» jeb «Cerības koalīcija» ieguva 113 no 222 vietām parlamentā. Savukārt ilgus gadus valdījusī koalīcija «Barisan Nasional» (BN) ieguva tikai 79 krēslus.

Dzīvošanas izmaksu paaugstināšanās un apsūdzības korupcijā mazināja sabiedrības atbalstu Nadžibam un viņa kādreiz nesatricināmajai koalīcijai.

«Es domāju, ka ar šīm pārmaiņām nākotnē pieredzēsim ko labāku,» ziņu aģentūrai AFP cerīgi sacīja 48 gadus vecais ārsts Suva Selvans. «Mēs ceram, ka nākotnē mums būs labāka valdība - taisnīga, brīva un vienota.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu