Sklandraušu festivāls «Pie galda, pie goda, pie labiem ļaudīm»

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

21. jūlijā Dundagā notiks Sklandraušu festivāls «Pie galda, pie goda, pie labiem ļaudīm». Tas būs arī viens no Latvijas simtgades svinību novados festivāla «Latvijas Goda aplis» pasākumiem. «Latvijas Goda aplis» ir aicinājums svinēt Latvijas valsts simtgadi visu cauru gadu.

Svinēsim svētkus par godu sklandrausim, jo sklandrausis ir viens no mūsu novada simboliem un lepnumiem! Domājams, ka tieši lībiešu krasts ir tā vieta, kur meklējama sklandrauša izcelsme.

Lepojamies, jo tas ir pirmais Latvijas pārtikas produkts, kura ražošanu aizsargā Eiropas Savienība. Sklandrausis ir iekļauts Eiropas Komisijas reģistra sarakstā «Garantēta tradicionālā īpatnība». Tas nozīmē, ka tam jābūt gatavotam atbilstoši apstiprinātai receptūrai un pat izmēram jāatbilst noteiktiem standartiem.

Svētkos celsim godā vietējās tradīcijas, amatu un kultūras prasmes.

Ielūkosimies novada vērtību lādē, atcerēsimies novadam svarīgus notikumus, vietas un ļaudis, godināsim ievērojamus novadniekus.

Šoreiz svētkos viesosies arī Dundagas pils kādreizējo saimnieku Ostenzakenu dzimtas pēcnācēji. Jarika fon der Ostenzakena (Yarica von der Osten-Sacken) dejas meistarklasē bērniem mācīs baletu, bet Jans Balions (Jan Balyon) mācīs gleznotprasmi.

Svētku programma

Plkst. 11.00 koncerts «Gaismas iedvesmotas...» – Dundagas evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Baiba Veismane-Rezonga — soprāns, Anda Kostanda — vijole, Egita Ķīviča — akustiskā ģitāra.

Plkst. 12.00 bērnu atrakciju laukums – Laukumā pie pils Redrift profesionālo radiovadāmo mašīnu trase, piepūšamā pilsētiņa, atrakcijas.

No plkst. 12.00 sklandraušu darbnīcas – pils pagalmā. Dundagas garšas, lībiešu ķēķis, muzicēšana un citi pārsteigumi...

Mākslinieka gleznotāja Jana Baljona (Vācija) un Dundagas bērnu darbu izstāde.

No plkst. 12. 00 festivāla atklāšana – parka estrādē

No plkst. 12.10–16.30 koncerts – parka estrādē. Piedalās: «Zaļā galma kapella», Dundagas Kultūras pils senioru deju kolektīvs «Dun-dang», Dundagas Kultūras pils jauniešu deju kolektīvs «Dun-dang», Kolkas tautas nama koklētāju ansamblis, Dundagas Mākslas un mūzikas skolas Kolkas koklētāju ansamblis, Babītes mūzikas skolas koklētāju ansamblis, lībiešu ansamblis «Laula», Dundagas Kultūras pils vokālais ansamblis «Sendienas», tautas deju grupa «Šastaček» no Numburkas pilsētas Čehijā, tautas mūzikas grupa «Jaro» no Ūsti pie Orlices pilsētas Čehijas un Liepājas cirks.

Plkst. 14.00–16.00 Mārtiņa burbuļi – parkā

Plkst. 13.00 baleta performance «Neaizmirstiet mani» – pils lielajā zālē, baletdejotāja Yarica von der Osten-Sacken (Vācija) un Dundagas bērni.

Plkst. 16.00 −17.00 «Gods godam pretī nāk» — sumināšana – pils pagalmā sveiksim bijušos dundadzniekus, kas vij Dundagas vārdu Latvijas vainagā.

Plkst. 17.00—18.00 postfolkloras grupas «Daba San» muzicēšana – pils pagalmā.

Plkst. 19.00 projektu teātra brīvdabas izrāde «Lielais loms» – parkā. Ieeja 3 €.

Plkst. 22.00—03.00 balle. Spēlē «Lauku muzikanti» – parkā. Ieeja 3 €. Ieejas uz abiem pasākumiem kopā — 5 €.

Ap plkst. 23.00 — gaismas šovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu