Pārbaudēs neapstiprinās Rubesas izteikumi par iejaukšanos «RB Rail» darbībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ne Valsts policijas, ne Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārbaudēs nav gūts apstiprinājumus Baltijas valstu kopuzņēmuma «RB Rail» valdes priekšsēdētājas Baibas Rubesas publiskajiem izteikumiem, ka notikusi iejaukšanās «RB Rail» darbībā, vēsta laikraksts «Diena».

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume laikrakstam norādījis, ka biroja resoriskajā pārbaudē nav gūts apstiprinājums ziņām, kas norādītu uz iespējami notikušu noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma nodaļā «Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā».

Pārbaudi pabeigusi arī Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde, kas detalizēti iztaujājusi pašu Rubesu.

Kā vēsta «Diena», sakarā ar paziņojumiem par spiedienu uz «RB Rail» valdi Rubesa policijai esot skaidrojusi, ka patiesībā runa ir bijusi par to, ka uzņēmuma padome ir kontrolējusi valdes darbošanos. Viņa esot domājusi tikai un vienīgi «RB Rail» padomes lēmumus - tā samērā bieži pieprasot papildu informāciju, skaidrojumus par jebkuru valdes lēmumu, kas saistīts ar iepirkuma procedūrām, un tas novedot pie tā, ka tiek paildzināta projekta ieviešanas gaita.

Saistībā ar publiski pausto, ka nenosauktas personas esot iejaukušās «RB Rail» iepirkuma procesos, Rubesa policijai atzinusi, ka patiesībā «individuālu spiedienu no Latvijas vai Igaunijas valsts amatpersonām iepirkumu jautājumos līdz šim nav izjutusi». Runa esot bijusi tikai un vienīgi par to, ka divi Lietuvas pārstāvji - uzņēmuma padomes locekļi - vēlējušies «iepazīties ar iepirkuma dokumentāciju pirms šīs dokumentācijas apstiprināšanas un izsludināšanas likumā noteiktajā kārtībā», turklāt «Lietuvas likumdošana viņiem neliegtu iepazīties ar šādiem materiāliem, jo visa dokumentācija ir publiski pieejama», tā esot norādījusi Rubesa.

Pēc lēmuma par atstādināšanu Rubesa publiski bija izteikusies arī par mēģinājumiem nepieļaut efektīvu «Rail Baltica» projekta ieviešanu, taču paskaidrojumos policijai par šo tēmu amatpersona varējusi minēt tikai savus iebildumus pret uzņēmumā noteikto kārtību līgumu slēgšanā un iepirkuma procedūru rīkošanā, vēsta «Diena».

Par it kā notikušo iejaukšanos «RB Rail» valdes locekļu atlases procesā Rubesa policijai esot norādījusi uz neapmierinātību ar to, kā uzņēmuma akcionāri un padome ir lēmuši par «organizācijas lielumu, kā arī galveno amatpersonu atlasi», ziņo laikraksts.

Ņemot vērā gan šos skaidrojumus, gan arī Rubesas apliecinājumu, ka «sakarā ar publiski pausto informāciju viņai nav bijis nodoma celt neslavu nevienai personai», Valsts policija pieņēmusi lēmumu saistībā ar viņas izteikumiem kriminālprocesu nesākt.

Kā ziņots, 1.februārī notikušajā «RB Rail» akcionāru sapulcē Igaunijas un Lietuvas akcionāri nobalsoja par Rubesas atstādināšanu, bet «RB Rail» Latvijas akcionāra «Eiropas Dzelceļa līnijas» (EDzL) vadītājs Andris Linužs balsojumā atturējās. Pēc akcionāru sapulces Rubesa paziņoja, ka uzņēmuma vadībā saskārusies ar atsevišķu kompānijas padomes locekļu un patieso labuma guvēju pretdarbību «Rail Baltica» projekta pamatnostādnēm.

«Atsevišķi «RB Rail» padomes locekļi pieņem lēmumus, sēžot uz diviem krēsliem. Viņi vienlaikus ir gan «Rail Baltica» projekta akcionāri, gan ieviesēji un potenciālie piegādātāji. Nepārtraukti nācās saskarties ar iejaukšanos no augšas gan iepirkumu procesos, gan «RB Rail» valdes locekļu atlases procesā,» teica Rubesa.

Tikmēr Lietuvas puse paziņojusi, ka Rubesas izteikumi par akcionāru savstarpējiem konfliktiem ir pilnīgi nepamatoti un var kaitēt projekta stabilitātei un ilgtspējai.

15.februārī publicētajā intervijā žurnālam «Ir» Rubesa skaidrojusi, ka līdz šim ar «iejaukšanos no augšas» projekta «Rail Baltica» ieviesēja - «RB Rail» - darbībā nav pārkāpts likums, tādēļ arī par to nav ziņots tiesībsargājošām iestādēm.

22.martā «RB Rail» padome nolēma, ka Rubesa turpinās darbu. Kā pēc padomes sēdes informēja tās vadītāja Rīa Sillave, padome nolēmusi, ka valde turpinās strādāt esošajā sastāvā, vienlaikus uzdodot uzlabot valdes darbu. To, kā tas tiks īstenots, uzraudzīs padome, apspriežot šo jautājumu turpmākajās sēdēs.

Padome gan esot ņēmusi vērā iepriekš notikušo akcionāru balsojumu par Rubesas atstādināšanu, tomēr šodien atsevišķa lemšana par Rubesas atstādināšanu nav notikusi.

Rubesa par «RB Rail» valdes priekšsēdētāju tika iecelta 2015.gada oktobrī. Viņas pilnvaru termiņš beidzas 2018.gada oktobrī.

«RB Rail» ir Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopuzņēmums, kas izveidots, lai īstenotu «Rail Baltica» projektu - pirmo šādā mēroga infrastruktūras projektu Baltijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu