Deripaska nepiedalīsies «zvaigžņotajā» Krievijas ekonomikas forumā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šonedēļ Krievijā notiks Sanktpēterburgas Starptautiskais ekonomikas forums, kurā piedalīsies Krievijas autokrāts Vladimirs Putins un Francijas prezidents Emanuels Makrons, kā arī ietekmīgākie uzņēmēji. Taču pasākumā nepiedalīsies delegācija no alumīnija uzņēmuma «Rusal», kam aprīlī tika uzliktas ASV sankcijas, un tā īpašnieks Oļegs Deripaska, vēsta aģentūra «Bloomberg».

Zinoši avoti medijam pavēstīja, ka Deripaska šonedēļ vēl pieņems galīgo lēmumu par pasākuma apmeklēšanu, bet diez vai viņš mainīs savas domas.

Sanktpēterburgas foruma ballītē par godu Krievijas biznesa magnāta Ališera Usmanova uzņēmuma «MegaFon PJSC» 25. gadadienai viesus izklaidēs britu dziedātājs Robijs Viljamss. Viņš 2016.gadā laida klajā dziesmu «Party Like a Russian», kurā ironizēja par Krievijas bagātajiem un varenajiem.

Pirmoreiz pēdējo desmit gadu laikā «Rusal» nesponsorē nevienu foruma ietvaros notiekošo pasākumu un nesūta uz to vadības darbinieku delegāciju.

Uzņēmumam pašlaik ir daudz nopietnākas nebūšanas. Uzņēmums cīnās ar dažādām problēmām tā iekšienē, kā arī cenšas panākt ASV varasiestāžu piemēroto sankciju atcelšanu.

Nepiedalīšanās ekonomikas forumā pasvītro faktu, ka alumīnija magnāts Deripaska zaudējis savu iepriekšējo pozīciju kā pa visu pasauli ceļojošs biznesmenis, kurš ekstravagantos pasākumos izklaidē ekonomisko un politisko eliti. Vēl februārī Deripaska sarīkoja krāšņu ballīti Davosā, kurā uzstājās krievu tautas deju dejotāji un dziedātājs Enrike Iglesiass.

Tagad Deripaska ir iekļauts starptautiskā «melnajā sarakstā» līdzās teroristiem un kara noziedzniekiem. Aprīlī ASV pret Deripaskas uzņēmumu vērsa ļoti bargas sankcijas, aizliedzot amerikāņiem sadarboties ar «United Co. Rusal». Vienas dienas laikā lielākā alumīnija ražotāja ārpus Ķīnas akcijas vērtība saruka uz pusi.

ASV sankciju lielais iespaids Krievijas fondu tirgos radīja pamatīgas bažas, ka līdzīgs liktenis varētu sagaidīt vēl citus Krievijas oligarhu rokās esošos uzņēmumus. Izziņojot sankcijas,

ASV atsaucās uz «apsūdzībām, ka Deripaska devis kukuļus valdības amatpersonai, pasūtījis uzņēmēja slepkavību un ir saistīts ar organizēto noziedzību Krievijā».

Šogad Deripaska iekūlās skandālā, kad korupcijas atmaskotājs Aleksejs Navaļnijs ziņoja par bijušās eskortaģentūras darbinieces Nastjas Ribkas sociālo tīklu kontos iemūžināto Krievijas vicemēra Sergeja Prihodjko tikšanos ar Deripasku, kas savukārt saistīts ar ASV prezidenta Donalda Trampa bijušo vēlēšanu kampaņas vadītāju Polu Manafortu.

Deripaskam tas nozīmē arī izkrišanu no Rietumu biznesa aprindām, kurās viņš savu vietu centās nostiprināt vairāku gadu desmitu garumā, norāda «Bloomberg».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu