Mūžīgā cīņa ar pelējumu - Martas Stjuartes ieteikumi, kā to novērst

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Paiet vien tikai viena diena, un jau atkal nesen nopirktie tomāti ir iepuvuši, arī ledusskapis un maizes kaste ir kā maģiska vieta, kur pelējuma sēnes aug griezdamās. Taču pelējums skar ne tikai pārtikas produktus, bet arī mēbeles, sienas un sienu šuves - pelējuma sēņu sporas dažkārt ir īpaši bīstamas un spēj izraisīt galvassāpes, astmu, alerģijas, turklāt daži pētījumi liecina, ka pelējumam ir saikne arī ar onkoloģiskajām saslimšanām. Pelējuma sēņu sporas pilnībā izskaust ir grūti, taču pastāv vairāki veidi, kā tās kontrolēt un ievērojami samazināt, - lūk, televīzijas zvaigznes un pavāres Martas Stuartes padomi cīņā ar pelējumu.

 
Foto: Unsplash

Sāc ar paša gatavotu tīrīšanas līdzekli

Tiklīdz pamani pelējumu, nekavējoties to notīri, lai pelējuma sporas neizplatītos tālāk. Marta Stjuarte cīņai pret pelējumu izmanto atšķaidītu balinātāju - balinātāju ar hloru Stjuarte atšķaida ar ūdeni attiecībā 1:10. Noteikti tīrīšanas laikā izmanto gumijas cimdus, bet balinātāja mikstūru uz pelējuma uzklāj ar sūkli vai papīra dvieli. Ļauj atšķaidītajam balinātājam pelējumā iesūkties 15 minūtes, notīri virsmu un noskalo to. Pēc tīrīšanas izmet ārā sūkļus vai papīra dvieļus, lai nepieļautu sporu izplatīšanos. Ja tajā pašā vietā atkārtoti parādās pelējums, palielini balinātāja koncentrāciju.

 
Foto: Pixabay

Regulāri tīri virsmas

Regulāri tīri virtuves virsmu un flīžu sienas ar trauku mazgājamo līdzekli, lai atbrīvotos no netīrumiem un eļļām, kas piesaista pelējuma sēņu sporas. Īpaši taukainām virsmām pagatavo īpašu tīrīšanas līdzekli - sajauc balinātāju ar trauku mazgājamo līdzekli.

 
Foto: Pixabay

Uzmanies no noplūdēm

Mitra un silta vide ir labvēlīga pelējuma sēnei, tāpēc tās labprātāk vairojas vannas istabās un tualetēs. Bieži vien pie pelējuma ir vainojamas noplūdes, kuru dēļ pelējums pēc tīrīšanas atkārtoti parādās zibenīgā ātrumā. Ja ievēro, ka pēc tīrīšanas pelējums ir atpakaļ dažu dienu laikā, meklē plīsušās vai vaļīgās caurules, kuras ir jālabo.

 
Foto: Unsplash

Notīri kondensātu

Pēc iespējas centies samazināt mājā mitrumu - tas piesaista pelējumu, tāpēc bieži vien mitros dzīvokļos vai mājās čum un mudž no pelējuma. Lai arī tas daudziem šķitīs nepatīkami, nejēdzīgi vai apgrūtinoši, tomēr kondensāta notīrīšana no caurulēm, logiem, flīzēm un citām virsmām samazinās pelējuma rašanās iespēju.

 
Foto: Unsplash

Pārbaudi paklāju

Arī paklājā var iedzīvoties pelējuma sēne - ja kādā telpā, kuras grīdu rotā paklājs, nemitīgi kaut kas sapelē, tad rūpīgi pārbaudi arī grīdsegu. Ja pamani pelējumu uz paklāja, tad nekavējoties to izmet. Pelējumu no paklāja ir ļoti grūti iztīrīt, un dažkārt pat profesionāla tīrīšana negarantē, ka pelējuma sēne paklājā būs pilnībā iznīcināta.

 
Foto: Pixabay

Paaugstinātas bīstamības zona - pagrabs

Pagrabi ir kā pelējuma magnēts - šīs telpas visbiežāk ir mitras, ja vien tajās nav iebūvēta centrālās apkures iekārta, kas aktīvi darbojas un sausina gaisu. Regulāri iztīri un dezinficē pagraba grīdu un tajā esošās caurules. Rūpīgi pārbaudi caurules un salabo tās, ja tajās ir radušās kādas plaisas un plīsumi, kas izraisa noplūdes. Tāpat pagrabā nodrošini ventilāciju un ik nedēļu kārtīgi izvēdini pagrabu. Lai būtu pārliecība, ka pagraba mitruma līmenis ir optimāls, iegādājies mitruma mērītāju un uzstādi to pagrabā. Optimālais mitruma līmenis pagrabam ir starp 30 un 50%.

 
Foto: Pixabay

Nebaidies lūgt palīdzību profesionāļiem

Mitruma un ventilācijas kontrole ir atslēga uz pelējumbrīvu mājokli. Ja paša spēkiem netiec galā ar pelējumu, nebaidies mājas attīrīšanu uzticēt profesionāļiem. Konsultējies ar būvinženieriem, ieliec logus ar īpašu ventilācijas sistēmu un sakārto ūdensapgādes sistēmu. Pelējuma apkarošanu ir iespējams uzticēt arī tīrīšanas firmām, bet tekstilu nodot ķīmiskajā tīrītavā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu