«Startup» buma epicentrā: Desmit perspektīvi jaunuzņēmumi no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušajā gadā Pasaules Ekonomikas forums (WEF) ierindioja Baltijas valstis starp uzņēmējdarbības sākšanas ziņā aktīvākajām valstīm Eiropā. Latvijai, Lietuvai un Igaunijai ar to kopējo iedzīvotāju skaitu aptuveni sešu miljonu cilvēku apmērā, ir būtisks inovāciju potenciāls, uzskata eksperti Jaunuzņēmumu jautājumiem veltītā tīmekļa vietne «EU Startups» izveidojusi sarakstu ar desmit interesantākajiem reģiona jaunuzņēmumiem, kas varētu palīdzēt padarīt Baltiju par vienu no Eiropas Savienības inovatīvās uzņēmējdarbības centriem.

«Bankera» ir Lietuvas digitālo finanšu tehnoloģiju platforma, kas integrē tradicionālos un kriptovalūtu finanšu pakalpojumus. 2017.gada dibinātā «Bankera» piedāvās trīs pakalpojumus – maksājumu kontus ar personīgu IBAN katram klientam, aizdevumus un depozītus, kā arī investīciju risinājumus. «Bankera» produkts «SpectreCoin» šobrīd jau ir piesaistījis vairāk nekā 810 000 klientu, izsniedzot 65 000 priekšapmaksas maksājumu karšu.

«Digipulse» ir pasaulē pirmais digitālo lietu mantojuma risinājums. Tas dibināts 2017.gadā ar mērķi nodrošināt, lai cilvēka digitālie aktīvi – faili, attēli un jebkurš cits saturs, kā arī kriptovalūtas – tiek uzglabātas digitālos «naudas makos», lai tās pēc lietotāja nāves varētu tik nodotas viņa likumīgajiem mantiniekiem. Rīgā bāzētā «Digipulse» pakalpojums oficiāli būs pieejams sākot ar šā gada jūliju.

«LeapIn», kas balstīs uz Igaunijas inovatīvo e-Dzīvesvietas programmu, piedāvā vienkāršu un lietotājam draudzīgu risinājumu uzņēmuma dibināšanai, uzturēšanai un vadīšanai, neatkarīgi no dzīvesvietas. 2015.gadā dibinātais «LeapIn» sniedz «digitālajiem nomadiem» palīdzību ar uzņēmuma pārvaldību saistītos jautājumos.

«NanoAvionics» ir 2014.gadā Lietuvā dibināts nanotehnoloģiju kosmiskās aviācijas aprīkojuma ražotājs. Uzņēmums izstrādā zemu izmaksu un augstas veiktspējas ķīmiskā dzinējspēka sistēmas. Vairāki «NanoAvionics» izstrādātie produkti ar Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) palīdzību jau veiksmīgi nogādāti Zemes orbītā. Uzņēmuma izstrādātie produkti ļauj līdz pat piecām reizēm palielināt satelīta «mūžu» orbītā, tajā pat laikā par 20-30% samazinot kopējās satelīta «misijas» izmaksas.

2016.gadā Latvijā dibinātā jaunuzņēmuma «Vividly» mērķis ir palīdzēt jaunās paaudzes arhitektiem un dizaineriem. «Vividly» ir instruments, kas ļauj tā lietotāja «staigāt» pa vēl neuzbūvētām ēkām ar VR un 3D modeļu palīdzību.

Par vienu no inovatīvākajām enerģijas sektorā strādājošajām kompānijām uzskatītā «We power» ir blokķēdes tehnoloģijā balstīts zaļās enerģijas finansēšanas un tirdzniecības platforma. «We power» piedāvā iespēju videi draudzīgas enerģijas ražotājiem piesaistīt kapitālu, pārdodot enerģiju, kas vēl tiks saražota. Īstenojot pirmo pilotprojektu Igaunijā, «We power» piesaistīja vairāk nekā 22 000 investoru.

Igaunijas uzņēmums «Ampler Bikes» piedāvā ātru, pieejamu un stilīgu risinājumu pārvietošanās jautājumam pilsētā, piedāvājot trīs elektrisko velosipēdu modeļus. Tallinā ražotie velosipēdi ar vienu uzlādi spēj nobraukt aptuveni 70 kilometrus. «Ampler Bikes» velosipēdi piegādāti pircējiem jau vairāk nekā 20 pasaules valstīs.

Latvijā un Lielbritānijā bāzētais jaunuzņēmums «Edurio» piedāvā izglītības kvalitātes uzlabojumu risinājumu aptauju platformas veidā, kas ļauj skolotājiem sekot līdzi skolēnu progresam. Šobrīd «Edurio» platforma tiek izmantota vairāk nekā 200 skolās trīs dažādās valstīs. «Edurio» mērķis ir palīdzēt skolām pieņemt uz datiem balstītus lēmumus attiecībā uz izglītības satura kvalitātes uzlabošanu.

«CENOS» ir pieejama inženiermodelēšanas platforma. 2017.gadā dibinātais Rīgā bāzētais uzņēmums apvieno populārākās atvērtā koda modelēšanas programmas vienotā un lietotājiem draudzīgajā vidē, kas ļauj atteikties no laikietilpīgas un dārgas fizisku prototipu izgatavošanas.

«eAgronom» piedāvā lauksaimniecības menedžmenta programmatūru, kas palīdz zemniekiem plānot, vadīt un analizēt savas aktivitātes vienuviet un iespējami vienkāršākajā veidā. Ar 2016.gadā Igaunijā dibinātā uzņēmuma produkta palīdzību šobrīd tiek apsaimniekota lauksaimniecības zeme vairāk nekā 640 000 hektāru platībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu