Izaicinājums – maza dzīvokļa iekārtošana

Elza Apse
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels

Kā gribētos dzīvoklī izkārtot dīvānu, ēdamgaldu, rakstāmgaldu, bet stūros izlikt telpaugus, sienas izrotāt ar gleznām, vienlaikus nepārbāžot dzīvokli! Diemžēl mazos dzīvokļos ir īpaši jāpiedomā pie mēbeļu izkārtojuma. Tomēr arī pavisam mazas telpas var vizuāli padarīt lielākas un efektīvi izmantot katru stūrīti.

 
Foto: Pexels

Lieli spoguļi un grāmatu plaukti paplašinās telpu

Grāmatu plaukts no grīdas līdz griestiem

Augsti grāmatu plaukti vizuāli padara arī pašu telpu augstāku. Šāda ilūzija rodas tādēļ, ka īsi plaukti vizuāli «salauž» sienas garumu, sadalot tās proporciju divās daļās. Savukārt milzīgs grāmatu plaukts, kas sniegsies līdz pašiem griestiem, radīs pretēju efektu, jo tas piesaistīs arī skatu augšup. Ņem vērā – nepārblīvē plauktus ar grāmatām, bet atstāj dažus brīvus stūrīšus – tādā veidā plaukts un istaba izskatīsies ne tikai plašāki, bet arī kārtīgāki.

Lai top gaisma

Gaisma ir īpaši svarīgs aspekts telpas paplašināšanā – līdzko gaismu atstaro mēbeles, istaba vizuāli izskatās dziļāka un plašāka. Tieši šā iemesla dēļ ir vērts piedomāt arī pie aizkaru izvēles – tumši un smagnēji aizkari bloķēs gaismas ieplūšanu telpā. Tā vietā logus aprīko ar romiešu stila žalūzijām vai plāniem dienas aizkariem.

Izvairies no raibām un krāsainām mēbelēm

Koši, raibi un krāsaini paklāji, mēbeles un dekori mazās telpās radīs iespaidu, ka tā ir pārbāzta un šaura. Līdzīgu efektu rada arī tumšas vai melnas mēbeles, kas absorbē gaismu, tādēļ telpa izskatās tumšāka un šaurāka. Gaišas, vienkrāsainas mēbeles un paklāji radīs pilnīgi pretēju efektu – telpa šķitīs iekārtota teju vai minimālisma manierē, turklāt gaišie toņi atstaros gaismu.

Pagarini istabu ar svītrainām detaļām

Gluži tāpat kā svītrains apģērbs var slaidināt sievietes augumu un to padarīt garāku, arī svītraini interjera elementi var radīt iespaidu, ka telpa ir garāka vai plašāka. Svītrains paklājs vizuāli palielinās grīdu, bet svītrainas tapetes uz vienas no istabas sienām vizuāli pagarinās visas telpas sienas.

Paplašini telpu ar milzīgiem spoguļiem

Istabas centrālajā daļā vai pretī logiem izliec lielus spoguļus – tie atstaros gaismu, kas savukārt liks telpai izskatīties lielākai un gaišākai, bet spoguļattēls radīs iespaidu, ka istabā ir vēl vieta. Spoguli vari aizlikt aiz kumodes, virs dīvāna vai pat ēdamgalda, tādējādi radot optisku ilūziju, ka aiz mēbelēm atrodas vēl viena istaba.

 
Foto: Ikea

Sadali telpu zonās un ievēro melones likumu

Izvēlies dīvānus ar kājām

Smagnēji dīvāni ar aizklātu apakšu mazās telpās izskatīsies lielāki, nekā tie patiesībā ir, un vizuāli samazinās istabu. Savukārt dīvāni uz kājām ļaus gaismai plūst arī zem tiem, kā arī izskatīsies vieglāki un mazāki.

Lūko pēc multifunkcionālām mēbelēm

Ja telpa ir maza, tad vajadzīgas mēbeles ar vairākām funkcijām, piemēram, izvelkamie dīvāni ar kasti segām vai gulta ar plauktiņiem galvgalī. Multifunkcionālas mēbeles ļaus samazināt kopējo mēbeļu skaitu istabās, tādējādi atbrīvojot vietu telpā.

Sadali istabu ar paklājiem

Ja dzīvoklī ir viena liela dzīvojamā istaba, to vari sadalīt vairākās daļās, izmantojot pāris neliela izmēra paklājus. Piemēram, izklāj paklāju pie dīvāna, bet otru pie rakstāmgalda – šādā veidā būs skaidri norobežota atpūtas zona no darba zonas.

Izkliedē mākslīgo apgaismojumu

Viena liela lampa griestu vidū uzreiz piesaistīs uzmanību un liks pamanīt istabas īsto izmēru. Savukārt vairāki mazi gaismas avoti palīdzēs telpu vizuāli paplašināt. Izvēlies vairākas galda lampas un stāvlampas – novieto tās pie dīvāna, televizora galdiņa vai pat uz palodzēm.

Ievēro melones likumu

Mājokļa izdekorēšana ar dažādiem sīkumiņiem bieži vien rada defektu, nevis efektu, tādēļ vairāki dizaineri iesaka ievērot melones likumu. Tas nozīmē, ka dekori nedrīkst būt mazāki par meloni – lielāki dekori, piemēram, vāzes, puķupodi vai gleznas, istabu padarīs plašāku, bet mazāka izmēra skaistumlietiņas liks telpai izskatīties mazākai vai pat nekārtīgai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu